/ Topptur

Fantastiske Svalbard

M/S Nordstjernen, Svalbard, 97 deltagere, 15 turledere, en Dj, en baby, en blindpasasjer, ni frivillige og fem kamerater. Dette er det som satte rammen for den fjerde utgaven av Toppturfestivalen på Svalbard.

Sist oppdatert: 10. juni 2016 kl 09.37
FESTIVAL: Toppturfestivalen ble noe for seg selv. Her med Jørgen Aamot og gruppen på vei oppover Pedersenbreen  Foto: Bård Basberg
FESTIVAL: Toppturfestivalen ble noe for seg selv. Her med Jørgen Aamot og gruppen på vei oppover Pedersenbreen Foto: Bård Basberg

For to år siden lovet kameratene at de skulle komme tilbake sterkere en før. Lite sa de om at det skulle ta to år og enda mindre om de store forandringene! Da vi Fredag 3. Juni forlot kaia i Longyearbyen var teltene byttet ut med Hurtigruteskipet M/S Nordstjernen som skulle transportere oss opp og ned langs kysten, og ikke minst være vårt hjem de neste dagene.

Se stort bildegalleri i bunnen av artikkelen.

Årets deltagere hadde en god spredning i alder fra ca 20-60+ ,men det ble tidlig klart at det ikke satte noen demper på moroa! Første kvelden gikk vi nordover mot Trygghamna hvo vi tidligere har vært. Her ankret vi opp for å spise middag før vi på natten gikk nordover til Kongsfjorden og området innenfor Ny-Ålesund. Etter frokost ble deltagerne tendra i land med lettbåter før de ble tildelt sin turleder.

Årets turer ble organisert av Jørgen Aamot og Stein Falsen Møller som er to av landets fremste tindeveiledere. Med seg hadde de 13 turledere hvor det var alt fra noen av landets fremste frikjørere til virkelig rutinerte svalbardguider med lang fartstid der oppe. Alle turledere var utstyrt med rifle på ryggen og signalpistol i beltet for å kunne skremme Isbjørn om det skulle dukke opp!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BardBasberg_Svalbard_008
BardBasberg_Svalbard_008

FORFATTER: Artikkelforfatter Ole-Kristian Strøm blir ledet i land. Foto: Bård Basberg

Første dag ble tilbragt i fjellene rundt Pedersenbreen lengst inn i Kongsfjorden. Fjellene på Svalbard er alpine og ikke alltid de snilleste for en nybegynner, men alle fant turalternativer som passet relativt godt til sitt nivå! Det ble delt inn grupper etter lengde på turer Kort, Medium eller Lang. De fleste var innom to topper i løpet av dagen før de returnerte ned til stranda for å nyt en kald øl i sola.

Kvelden ble tilbragt ombord på båten hvor festivalsjefene spanderte champagne på hele gjengen i det vi passerte 79 grader nord! Etter en bedre middag ankret opp i Kongsfjorden begynte seilasen sørover. Vi skulle egentlig gått nordover mot Magdalenafjorden, men pga. dårlig værvarsel vendte vi båten sørover mot Van Keulenfjorden. Mens båten beveget seg sørover skrudde DJ'en opp volumet og gjestene Feiret en fantastisk dag! I ekte Toppturfestival-stil ble det festet til langt utover natta under midnattsolen på akterdekket!

Søndag morgen våknet vi til nok en fin dag denne gangen utenfor Davisodden. Fjellende på østsiden av Davisdalen skulle utforskes. Ekspedisjonslederen kunne meddele at det hadde vært MAX 10personer på ski i dette området før oss. Denne dagen bød på skikjøring som stupte direkte i fjorden med båten som bakgrunn. Nytt av dagen var at det også ble satt opp noen tema turer så de som ville lære litt mere om toppturer og ferdsel på toppturutstyr kunne melde seg på disseturene. Med opp mot 15 grupper i samme området skulle man tro det var kaos, men områdene er så store og alpine at her spres man fort utover! 97 storfornøyde festivaldeltagere kunne nyte utsikten og skikjøringen ned til havet igjen! Noen fikk også oppleve et fin lag med tørr snø i høyden!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BardBasberg_Svalbard_003
BardBasberg_Svalbard_003

FANTASTISK: Svalbard var en bra opplevelse. Foto: Bård Basberg

Vel nede på stranda ventet festivalledelsen, ekspedisjonslederen, frivillige og båten's crew på oss med bål, griller og en dj on fire! Her var det duket opp til strandfest av det arktiske slaget! Medbragt badstue-telt var rigga på stranda så her var det ingen unnskyldning for å ikke bade! Deltagerne storkoste seg med fantastisk grillmat, godt å drikke, bading og sosialt samvær med nye venner! Etter hvert som det ble kaldere pakket vi sammen og ble kjørt tilbake til båten. Før festen fikk fortsette inn i de tidlige morgentimene var det selvfølgelig tid for festivalsjefens halvtime. Her oppsumerer han dagen, gir ris og ros (kun ros å få ut av han i år) og ikke minst deler ut dagens priser! Her kan ingen være trygg for selv din beste venn sladrer så her blir det delt ut priser for alt fra kjærlighet til blemmer! Denne halvtimen er obligatorisk hver kveld under festivalen og gjennomføres til stor glede for deltagerne.

Mandag morgen når de siste så vidt har rukket å legge seg ankret vi på ny opp i Trygghamna. Her skulle Protektorfjellet og Daudmannen bestiges. Kjente fjell for mange av turlederen og tidligere festivaldeltagere. Til tross for en sen natt var det ikke mange igjen på båten når turene dro i gang litt senere en de tidligere dagene. Dette var dagen med litt dårligere vær, men for mange den beste skikjøringen i løpet av turen. På toppene hadde det kommet et godt dryss med nysnø oppå ett hardt snødekke så her kunne man få kose seg på det som for de fleste var sesongens siste skidag! Til tross for dårlig sikt var det en strålende fornøyd, men sliten gjeng som kom ned til stranda for siste gang på årets festival. Middagen ble servert og Hukken sin siste halvtime på turen ble avholdt før vi satte kursen mot Longyearbven hvor de første skulle reise hjem allerede samme natt.

Publisert 10. juni 2016 kl 09.37
Sist oppdatert 10. juni 2016 kl 09.37
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen