Oppdal - Guider og tips til topptur i Oppdal

Skiturer i Oppdal

Oppdal er mer enn skiheiser og luksushytter. Fjellbygda i Sør-Trøndelag har lett tilgjengelige fjelltopper og lang sesong. Her har vi samlet reportasjer og guider for fine skiturer i Oppdal med nydelig skogskjøring, fine flanker og bratte renner.

oppdal topptur kart ski
OPPDAL: Lett tilgjengelige fjelltopper og nydelig skogskjøring

Oppdal er et av landets største og mest populære vintersportssteder, omgitt av fjell på alle kanter. Med utgangspunkt i Oppdal er du i dagsturavstand til spektakulære kystalper på Nordmøre og majestetiske 2000-metere på Dovrefjell. Men også i Oppdal kommune finner du flere fine toppturer som er lette å nå og gir fin skikjøring.

Topptur i Oppdal

I Oppdal er nok topptur-klassikeren Storlidalen mest kjent, med mange fine skifjell der de fleste turene er på 1000 høydemeter og starter like ved veien.

Okla er en av mange klassikere i Storlidalen, men også Storhaugen er vel verdt et besøk.

Nonshøa i Skardalen nærmere Oppdal er en lett tilgjengelig topp som egner seg godt som nybegynnertur. Storhornet er en svært populær topptur i Oppdal som passer de fleste.

Topptur Oppdal Norge
Oppstigning mot Okla. Foto: Martin I. Dalen/Toppturer i Norge

Transport

Oppdal ligger ved E6 og jernbanen mellom Oslo og Trondheim. Det er gode buss- og togforbindelser. Avstanden fra Trondheim er 120 kilometer, fra Oslo 400 kilometer.

Det er også gode bussforbindelser fra Bergen (560 km) og fra Møre og Romsdal (Molde er 165 km unna).

Snø, sesong og værforhold

Oppdal ligger 550 moh og har en lang vinter. Det er ofte bra med snø før nyttår. Her er det toppturmuligheter fra desember til juni. Klimaet er en blanding

mellom fuktig vestland og tørt innland. Som på Vestlandet faller de største snømengdene på nordvestlig vindretning, mens godværet kommer med vind østfra.

Overnatting og butikk

Oppdal har overnattingssteder i alle prisklasser, året rundt. Nettstedet Oppdal.com gir oversikt over tilbudet av campingplasser, hytter, leiligheter og hoteller.

Skifer Hotel åpnet er topp moderne. Det er butikker og bensinstasjoner med lange åpningstider i Oppdal. På Lønset er det butikk.

Oppdal skisenter

Skisenteret i Oppdal er blant de absolutt beste i landet. Oppdal skisenter strekker seg over fire fjell, med 28 kilometer preparerte bakker, 18 heiser og et komplett tilbud av barnebakker, terrengpark osv.

Det er gode muligheter for løssnøkjøring ved siden av heisene både i Vangslia, Ådalen, Hovden og Stølen.

Flere toppturer i Oppdal

Skianlegget er et fint utgangspunkt for turer. Kinnpiken nås lettest ved å traversere fra toppheisen i skianlegget i Stølen. Følg dalen mot nordøst, og du har tilgang til

800 høydemeter skikjøring. Nord for skianlegget ligger toppen Blåøret (1605 moh), hvor det også har vært snørekjøring med tråkkemaskin. Skikjøringen ned herfra er enkel, men det er flott utsikt mot Trollheimen.

På motsatt side av dalen i forhold til skiheisene ligger Almannberget (1342 moh), hvor den eventyrlystne kan kjøre på ski ned den bratte renna i midten. Bak dette fjellet ligger Sissihø (1651 moh).

En annen fin tur er Blåhø i Trollheimen.

okla topptur oppland
Okla i Oppdal sett fra sør. Foto: Espen Schive/Toppturer i Norge

Andre aktiviteter

Oppdal har et stort tilbud av andre aktiviteter. Drivdalen (retning Dovre) er kjent for isklatring, mens en rekke miksruter er etablert ved Ishoel (retning Sunndalsøra).

På våren er det gode muligheter for blant annet elvepadling, klippeklatring og terrengsykling. Oppdal har kulturhus med badeanlegg.

Mer informasjon

Fjellsentralen og tindevegleder Tor Olav Naalsund tilbyr guiding. En av landets beste toppturbutikker, VPG, er vel verdt et besøk, der er det kaffebar og alltid erfarne toppturfolk på jobb.

På Lønset, porten til Storlidalen, lager Endre Hals de eneste norskproduserte toppturskiene.

KART:

KARTVERKET: Trollheimen 97

NORDECA: Oppdal 10079           

TURKART: Trollheimen 1:50 000

BOK: 101 skiturer på Nordvestlandet dekker også Oppdal. 40 turer i Oppdal og 44 nye turer i Oppdal av Jon Strand beskriver en del skiturer i fjellene rundt Oppdal.

NETT: Oppdal.com, OpplevOppdal.no

Allerede abonnent? Logg inn her

Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.

På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.