/ Topptur

Livsviktig teknologi kan redde liv i påskefjellet

Forsvaret: - Ikke skru av mobilen

Det har vært en brutal start på årets påske, hvor flere har mistet livet i snøskred. Folk advares på det sterkeste til å droppe alle turer i utsatte områder. Er uhellet likevel ute, kan telefonen redde livet ditt.

Sist oppdatert: 2. april 2023 kl 00.09
REDNING: Røde Kors og Luftforsvaret øver på Gol. Foto: Røde Kors
REDNING: Røde Kors og Luftforsvaret øver på Gol. Foto: Røde Kors
Lesetid: 5 minutter

Den ekstreme snøskredfaren har sørget for en mørk start på høytiden vi er inne i. Fredag omkom totalt fire personer i tre forskjellige skred i Troms.

– Røde Kors oppfordrer alle som bor i de skredutsatte områdene om å avlyse planlagte turer i terreng som kan rammes av skred, og ber om at det utvises varsomhet også i resten av landet, skriver Røde Kors på Twitter.

Til tross for klare advarsler, er det flere som trosser farene. Mange har fått øynene opp for å gå på topptur de siste årene, noe som fører til flere mennesker i fjellet. Oppdragsmengden for frivillige i Røde Kors Hjelpekorps totalt har økt i 2021 og 2022 med rundt 1700 søk- og redningsoppdrag begge årene. Det er en betydelig økning om man ser tilbake til 2019 og 2020.

AVANSERT: Norges nye redningshelikopter, SAR Queen, er verdens mest avanserte. Foto: Forsvaret
AVANSERT: Norges nye redningshelikopter, SAR Queen, er verdens mest avanserte. Foto: Forsvaret

330-skvadronen til Forsvaret, hvor Norges nye og toppmoderne redningshelikopter SAR-Queen inngår, melder også om en jevn økning i antall redningsoppdrag til fjells.

– Mobiltelefon gjør at folk kan be om hjelp i andre situasjoner enn før. Noen ganger kan vi føle at de som ber om hjelp ville fikset situasjonen selv hvis mobiltelefonen ikke var et alternativ. Det er slett ikke slik at det bare er folk som driver med en eller annen ekstrem aktivitet som trenger hjelp av oss. Det skal ikke mye til før snøskuter eller hjelpemannskaper på bakken ikke kommer til. Eller at det som i utgangspunktet er en udramatisk skade vil ta så lang tid å løse uten helikopter at det derfor blir dramatisk uten hjelp fra oss, sier fungerende skvadronsjef Bjørn Bottolfs til Fri Flyt.

– Ikke skru av mobilen

Bottolfs er fartøysjef på det nye redningshelikopteret SAR Queen, og understreker viktigheten av å bruke mobiltelefonen smart hvis man har rotet seg bort til fjells og trenger hjelp.

– Ikke skru av telefonen, selv om du ikke har dekning! Vi har systemer for å peile telefonen også når den ikke har dekning. Ha gjerne med en powerbank og sørg for at telefonen er på når du hører helikopteret. Siden innfasingen av SAR Queen startet i 2013 har vi hatt flere aksjoner hvor folk har blitt funnet på denne måten, sier skvadronsjefen.

Se Forsvarets egen video som viser SAR Queen i aksjon:

Oversetter fjellvettreglene

Vi nordmenn er vokst opp med fjellvettreglene, men det er også mange som beveger seg i fjellet som ikke har denne kunnskapen om potensielle farer. Denne påsken har Røde Kors og Den Norske Turistforening (DNT) gått sammen om å spre fjellvettreglene på engelsk, tysk og fransk for å nå utenlandske påsketurister. 

– Fjellvettreglene er utgangspunktet for trygge og gode turer, og det er viktig å bruke dem. Det gjelder både norske turister, og besøkende fra andre land. Røde Kors og DNT har lang tradisjon for å spre kunnskap om sikker ferdsel, og det er viktig for oss å nå fram til nye grupper med god informasjonen om fjellvett, sier generalsekretær Dag Terje Solvang i DNT.

FJELLVETTREGLENE: Rådene er oversatt til engelsk, fransk og tysk for å nå flere turister.
FJELLVETTREGLENE: Rådene er oversatt til engelsk, fransk og tysk for å nå flere turister.

DNT og Røde Kors understreker at de fleste turister, både norske og utenlandske, ferdes på gode og trygge måter. Manglende kunnskap om steder man ferdes på topptur og språkutfordringer medvirker til at frivillige hjelpemannskaper må rykke ut for å bistå utenlandske turister.

Ifølge Røde Kors ble det i 2022 registrert nesten 100 aksjoner hvor de som trengte bistand var tilreisende fra andre land.

– Vi håper den brede distribusjonen av fjellvettreglene på flere språk kan være med på å gjøre flest mulig i stand til å ferdes i norsk natur på en trygg måte, både på ski om vinteren og til fots resten av året, sier generalsekretær Anne Bergh i Røde Kors.

Økning i redningsoppdrag 

Hovedredningssentralen (HRS) har hatt en gradvis økning i oppdrag over tid. I 1984 hadde HRS Sør-Norge 1141 hendelser totalt sett, hvorav 399 var på land. I 2022 hadde den samme sentralen 5357 hendelser, hvorav 2172 var på land. Dette gjelder alle type oppdrag, og ikke spesifikt for personer som er i nød i fjellet.

De ser også den samme utviklingen i antall oppdrag for begge HRS sine avdelinger i Sør-Norge og Nord-Norge. Hovedredningssentralen jobber med alle typer utrykninger på land, i sjø og luften. Når man dukker ned i statistikken for oppdrag i fjellet og hendelser i lavlandet, ser man en totalt sett stadig økning i antall utrykninger.

ØKNING I OPPDRAG: Tallene fra HRS viser at de får stadig mer å gjøre.
ØKNING I OPPDRAG: Tallene fra HRS viser at de får stadig mer å gjøre.

Råd for påsken

Seniorrådgiver for kommunikasjon i HRS, Anja Kristin Bakken, har følgende råd til folk som skal ut på tur i påsken:

– Sjekk skred- og værvarsler, være oppmerksomme, og generelt følg fjellvettreglene om du skal til fjells. Et ekstra tips er ha mobilen med, påskrudd og gjerne med en ekstra batteribank i sekken. Skulle du komme i en situasjon der vi må lete etter deg, øker det sjansen for at vi kan komme i kontakt med deg – selv om du er utenfor dekning.

PSST! Skal du kjøpe nye eller brukte toppturski? Fri Flyt har gjort en stor test av de beste skiene.

ARKIV: Her fra en redningsaksjon. Foto: Tore Meirik
ØVELSE: Norsk Luftambulanse og andre redningsarbeidere øver på snøskred. Foto: Tore Meirik.
Publisert 30. mars 2023 kl 13.40
Sist oppdatert 2. april 2023 kl 00.09
annonse
Relaterte artikler
rød strek i bratte fjell
Historisk førstenedkjøring på Trango

– Vanvittig sterkt øyeblikk

skikjører i bratt og trangt terreng
62 grader både nord og ned

Styggbratt vårskikjøring på Sunnmøre

LETT TILGJENGELIG: Sånn så det ut i 2019 for Robert Aaring noen dager før Trollstigen åpnet på Stigbotnhornet ved Trollstigen, som måtte sykle opp den stengte veien. Foto: Nikolai Schirmer
Sommertoppturer i Romsdalen

Klassiske toppturer ved Trollstigen

skitur i shorts
Sunnmøringene kom først

Trollstigen åpner

IKKE SUR: Fjellguide Tore Karlstrøm - halvannen måned tidligere, utenfor trappa der han bor i Langfjordbotn. Foto: Christian Nerdrum
– De fleste er nok litt sure

– De fleste er nok litt sure

MAJESTETEN: Anders Eide og Ole Halt vik på vei opp Vestgjelet. Foto: Terje Aamodt
Kom mai, du skjønne milde - Vår i Romsdalen

Vinter oppe, sommer nede

Vårskitur i Røldal

Turbeskrivelse Monsaskukken

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen