Oscar Almgren i Uteguiden står på nærmest bar bakke under koronakrisen, og har permittert alle guider. Samtidig er han frustrert over manglende hjelp fra staten.
PÅ BAR BAKKE: Oscar Almgren i Uteguiden er frustrert over guidesitiuasjonen nå. Her fra en skitur i 2016. Foto: Erlend Sande
Lesetid: 3 minutter
– Det er litt som å pisse i buksa for å holde seg varm, dette. De har senket arbeidsgiveravgiften, men det hjelper jo ingenting når alle de ansatte er permittert, sier fjellguide og daglig leder i Uteguiden, Oscar Almgren.
I likhet med andre guider i Norge er han hardt rammet av den pågående koronakrisen, som har stengt ned reiselivet i landet. Mars og april er høysesong for turguider, og etter en ellers dårlig vinter- og høstsesong var det nå pengene skulle tjenes.
Uteguiden alene omsetter for rundt 1 million kroner i måneden i høysesongen, anslår Almgren. Tapet kan jo derfor enkelt regnes til å være to millioner kroner, minst. I tillegg er det kansellerte turer han må betale tilbake.
I tillegg til guideservice driver han også blant annet cafè og utleie. Fredag denne uken presenteres en ny runde med støtteordninger, jobbet frem av blant annet Virke og NHO.
– Hjelpen må komme nå som bransjen går inn i høysesong. Det kan være mange som har hatt en dårlig høst og vinter, også kommer dette nå på verst tenkelig tidspunkt. Det hjelper ikke å få hjelp om et halvt år. Det har jo kommet noen ordninger for lån også, men man kan jo ikke ta lån for å dekke driftskostnader når man ikke har inntekter.
Full stopp til etter påske
Han sier det er stopp i oppdragene nå frem til etter påske.
– Det er ganske bra stopp på alt. Vi hadde jo også ski vi skulle selge i slutten av sesongen, som ikke blir solgt nå. Det er vanskelig å se hva man skal ha som andre inntektskilder, sier Almgren, som denne uken arrangerer skredkveld på nett.
– Det er fint å ha noe gøy å gjøre. Luften går litt ut av deg, og man trenger noe å roe seg med.
I tillegg til at guidene går inn i høysesong, er det helt vanvittige skiforhold på Sunnmøre for tiden.
– Det har ikke vært så mye snø her på mange, mange år.
Tror han overlever
– Frykter du for bedriften din?
– Jeg skal vel komme gjennom dette. Vi har jo et sterkt varemerke, og det går jo over en gang dette. Men jeg sitter og venter på støtteordninger nå.
Almgren er opprinnelig fra Sverige, men har siden 2012 holdt til som guide på Sunnmøre. I hjemlandet er det fremdeles full aktivitet blant guider og i skiheiser.
– De har en regel om maks to på scootere og maks åtte på topptur. Det er jo så klart surt for meg å se, og jeg ser at mange reiser dit istedenfor. Jeg var jo fristet til å jobbe der selv.
Uteguiden holder til på Stranda, og omsatte i 2018 for 8,3 millioner kroner. Bedriften har siden 2015 hatt positivt resultat. Totalt er det 23 ansatte i bedriften.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.