– Det er noen fellestrekk ved snøbakkene som først får skiføre. De ligger gjerne i lesider i forhold til den dominerende vindretningen, altså i østsider. Hvis terrenget i tillegg har en forsenkning eller en bolleformasjon legger det seg også ekstra snø der. Best er det også om underlaget er jevnt. Lyng og gress er bra. Grov ur er ikke så bra. Og selvsagt er det en fordel om man kan kjøre bil til så høyt over havet som mulig, sier Bård.

Samtidig er det viktig å utnytte de korte dagene maksimalt, og ikke bry seg om fylkesgrenser. Bård kjører gjerne tre timer med bil for å gå topptur, og dermed er det tre timer med bil fra Trondheim som definerer Midt-Norge i dette tilfellet.

– Når man har fulgt med på yr, søkt på hashtager på Instagram, sjekket diverse webkameraer og hørt med folk og finner ut at det er skiføre akkurat på det og det fjellet, da gjelder det å velge det beste tidspunktet å være på toppen. Dagene er korte og dagslyset må utnyttes til det beste. Og det betyr å ha lys og sikt når man skal ned. Jeg tenker jo ikke fylkesgrenser når jeg leter etter tidlig skiføre. Jeg sitter gjerne tre timer i bil fra Trondheim for å få flotte naturopplevelser. På tre timer når jeg Øksendalen i Sunndal. Øksendalen har de beste toppturene tidlig på sesongen. Litlskjorta, Fløtatind, Trondskjortetind, Litlgladnebba har ofte tidlig snø. Minuset er at nedkjøringene gjerne skjer i skygge før jul og at man må regne med å gå de første 300 høydemetrene med ski på sekken, sier han.