Hjem
 / – Vil bidra til at folk enklere kan velge tryggere ruter

Varsom lager risikokart

– Vil bidra til at folk enklere kan velge tryggere ruter

Skredvarslingstjenesten varsom.no er i gang med å lage et kart som viser risikoen for snøskred hvor fargen på skredterrenget endres i takt med skredfaren.

Sist oppdatert 26. april 2023 kl 11.24
RISIKOKART: Disse bildene viser samme fjellområde med forskjellig faregrad.
RISIKOKART: Disse bildene viser samme fjellområde med forskjellig faregrad.

Kartet viser forskjeller i risiko for snøskred på et kart. Jo mørkere farge i kartet, desto større risiko for snøskred. Fargene og risikoen endrer seg med snøskredvarselet og skredproblemene, og kan se forskjellig ut fra dag til dag.

– Snøskredvarselet inneholder mye informasjon. Mange synes det er vanskelig å vite hvordan man skal bruke snøskredvarselet til å velge tur som passer forholdene. Vi ønsker å bidra til at folk på en enklere måte kan velge tryggere ruter i terrenget, sier Solveig Kosberg hos Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) som lager skredvarselet på varsom.no.

Solveig Kosberg. Foto: NVE
Solveig Kosberg. Foto: NVE

Ifølge NVE viser forskning at avgjørelsene som tas i planleggingsfasen av turer er viktig.

– Derfor har vi fokus på å utvikle verktøy som gjør det lettere å planlegge en tur som passer forholdene, blant annet risikokartet. Nå vil vi finne ut om kartet «virker», altså om det gjør det lettere for folk å vurdere hvor i terrenget det er mer eller mindre risiko for snøskred. Vi er avhengig av å teste kartet på brukerne våre for å komme videre med arbeidet. Jeg håper mange har lyst til å svare på denne undersøkelsen og hjelpe oss, sier Kosberg.

Kartet er i en tidlig utviklingsfase og kun laget for noen få testområder. Det er ikke tilgjengelig for publikum.

– Vi jobber nå med å gjøre kartet så godt som mulig, Et naturlig neste skritt er å bygge videre på dette og lage hjelpemidler som skal gjøre det enda enklere å velge tur ut fra snøskredrisiko. Dette er både meningsfylt og spennende faglig å jobbe med. Blir flere bevisst på snøskredfaren på turen de har planlagt tror vi flere velger tur etter forholdene, sier Kosberg.

Publisert 26. april 2023 kl 11.24
Sist oppdatert 26. april 2023 kl 11.24
Relaterte artikler
UTENFOR DE PREPARERTE LØYPENE: Stolheisen til topps i Vangslia i Oppdal skisenter var stengt da det store snøskredet gikk i Vangslia søndag. Foto: Tore Meirik
Utløste stort skred i Oppdal

– Jeg ble for ivrig

Ny teknologi innen skredsikkerhet

Vil revolusjonere skredvarslingen med lasere

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue