Vinteren og starten av våren ble tøff for sportsbransjen, som fikk tre kriser midt i fanget. Det resulterte i et omsetningsfall på 12 prosent, melder bransjebladet Sportsbransjen.

– Vi har aldri sett et så stort fall noen gang, det er helt uten sidestykke, sier administrerende direktør i Norsk Sportsbransjeforening, Trond Evald Hansen til E24. 

Det var E24 som meldte saken først.

Sportskjedene står for omtrent 70 prosent av omsetningen i bransjen. Det var først den milde vinteren som skapte problemer for bransjen.

Oslo-området var særlig preget av lite nedbør. Gresvig ble så konkursrammet, før de ble kjøpt opp av Bjørn Rune Gjelsten og tidligere eier, Olav Nils Sunde. 

Så kom koronakrisen 12. mars.

─ De innrapporterte tallene fra kjedene viser at det ble solgt sportsutstyr over disk for 2,609 milliarder kroner i 2020 mot 2,967 milliarder kroner samme kvartal i 2019. Det blir en nedgang på 12 prosent, sier Hansen i en pressemelding.

De mener at vinteren var verre for sportsbransjen enn korona. 

Siden første kvartal har forøvrig XXL, som er den eneste børsnoterte kjeden i Norge, beveget seg mye på børsen. 

Kursen i dag er høyere enn den var i januar, og den er opp hele 100 prosent den siste måneden. Dessuten har XXL kalt tilbake alle permitterte ansatte i juni.

Det er generelt optimisme i bransjen, etter et begredelig første kvartal.

– Bransjen er ikke friskmeldt, men den er friskere. Varelagrene er betydelig ned fra samme tid i fjor, samt at det er færre butikker, sier Hansen. 

Koronakrisen har også ført til en svak norsk krone, som igjen kan føre til dyrere sportsutstyr.

– Hvis kronen holder seg svak så vil det slå inn på prisene. Skal man følge boken så slår det ikke inn før sommeren 2021, men virkelighetene er jo ikke alltid sånn, sier Gisle Daviknes i Stadion til E24.