/ Topptur

Unik skikjøring i midnattssol

1000 høydemeter og skiføre nesten til havnivå enkelte sommere. På Store Kågtind i Nord-Troms (1228 moh) kan skisesongen vare til langt ut i juli.

Sist oppdatert 30. juli 2019 kl 07.30
VAKKERT: Nydelig sommerskikjøring i midnattssol på Kågtind i Nord-Troms. Foto: Jan Arild Hansen
VAKKERT: Nydelig sommerskikjøring i midnattssol på Kågtind i Nord-Troms. Foto: Jan Arild Hansen

Kågen, en øy ute i havgapet i Skjervøy kommune. Øyriket med Arnøya, Laukøya og Kågen som ligger i munningen til Lyngenfjord og Lyngsalpene, er gjennom vinterhalvåret mye besøkt av skiturister med flere flotte skimuligheter. Store Kågtind (1228 moh) er juvelen i fjellriket med fantastiske skimuligheter både normalruta på sørsiden og den lange vestvendte ryggen, sistnevnte tilgjengelig med båtskyss dersom du ikke er villig å gå over ei mil langs fjæra til nærmeste veg.

Men toppen kan også gjøres via den nordvendte breen, som er blitt en populær – og av mange også ansett som en spektakulær – vårtur med flere partier på godt over 40 grader bratt. Enkelte entusiaster strekker sågar skisesongen til det ytterste med mulighet til å stå på ski 1000 høydemeter langt utover sommeren.

18-33-56_ordinary_1060
18-33-56_ordinary_1060

BARE LITT: Selv i juli krevde turen svært få høydemeter med gåing uten ski. Foto: Jan Arild Hansen

Se også: Film: Bølgesurf med ski

Siste i midnattssol

Sommeren i nord har så langt vært en kald opplevelse, noe som ga gode skiforhold i nord til langt ut i juni. Det gir også håp om å kunne stå på ski hele den nordvendte siden av Kågtind til langt ut i juli med mulighet for heftig kjøring helt ned til Isbuktvannet på 133 moh. Jeg har før kjørt 1000 høydemeter rundt midten av juli, senest for to år siden. Men når isen på breen først kommer frem, forsvinner også all mulighet til å ta seg ned på ski.   

Så bare noen dager før midnattssolen forsvinner ned i horisonten for i år, kommer også sommeren i nord. Skyfri himmel og 15 røde på gradestokken natt til søndag den nest siste helgen i juli legges skiene i bilen med mål om sesongens siste skitur. Først en halvannen time kjøretur fra Kåfjord med lengsel og store forventinger i blikket. Det er tross alt en hel måned siden siste skitur, det på samme fjell om natten i midnattssol. For øvrig en sammenhengende tur på skareføre.

isete-og-hardt-nederste-delen_foto-jan-arild-hansen
isete-og-hardt-nederste-delen_foto-jan-arild-hansen

FAST FØRE: Isete og hardt i den nederste delen. Foto: Jan Arild Hansen

Les også: Sensommer-ski på store Kågtind

Etter å ha parkert bilen ved fylkesveien mot Storstein fergekai, venter en halv times vandretur opp langs en sti til Isbuktvannet. Det blir mest løping, da adrenalinet allerede pumper gjennom kroppen. Vannet er helt stille, og hele linja speiler seg i det blanke vannet. I renna ved foten av breen ligger snøen nesten ned til vannkanten.  Det ser rett og slett lovende ut.

Litt klatring i steinur opp mot snøen må en dog kunne tåle, og klokka viser 225 høydemeter før skiene tas av sekken. 1000 høydemeter på ski skal nedlegges denne natten. De første 300 høydemetrene er forholdene isete, og sporet må legges mellom gamle skredmasser.

Men fra vel 500 høydemeter og helt til toppen er det mellom 5-15 cm våt grovkornet snø i overflaten. Oppstigningen går uten problemer, og en kan nesten ikke gå raskt nok for å nå toppen. Kun de siste fem meterne opp det stupbratte topphenget ga noe klatring i løs stenur. Klokken er rett over midnatt og mellom Arnøya og Laukøya skimter man midnattssola litt gjemt bak noen skyer.

siste-renna-opp-mot-toppen_foto-Jan-Arild-Hansen
siste-renna-opp-mot-toppen_foto-Jan-Arild-Hansen

SNART OPPE: På vei opp den siste renna mot toppen. Foto: Jan Arild Hansen

Fantastisk moro

Store Kågtind er landets tredje høyeste topp på en øy med en imponerende god utsikt som kan ta pusten fra en. Faktisk er det litt synd å ikke ta seg bedre tid til å sitte ned og filosofere over hvor heldigstilt man er som bor så sentralt i landet. Men turen ned frister mer.

Først en liten dropp, dernest en lang renneformasjon på vel 40 grader de første fire-fem svingene, før det åpner seg mer og ikke fullt så bratt som i starten.  Men du verden for et føre for å leke seg i. Ingen antydning til sug under skia, og det er nesten som man glemmer å stanse opp for gjøre fotoarbeidet.

Les også: Sommerski i Ofoten 

Jeg tar en slak sving mot venstre etter det første lange renna, og over en ryggformasjon. Noen rolige svinger over ryggen, før man kommer inn i det bratteste og beste terrenget. Sola har gjort snøen litt bløtere i de over 45 grader bratte hengene som venter.  Man begynner å nærme seg skara og skredmassene som man tidligere måtte legge spor i mellom. De siste svingene blir en real syrefest, og lårene for kjørt seg. Vel nede med vannet kan man se opp på nordrenna av Store Kågtind som igjen har vist seg som en unik mulighet for å kunne kjøre på ski gjennom hele sommeren.

* Denne reportasjeturen ble gått i juli 2017. 

Publisert 30. juli 2019 kl 07.30
Sist oppdatert 30. juli 2019 kl 07.30
annonse
Relaterte artikler
mann med tau på fjellrygg i solnedgang
Tips til toppturisten som er ivrig på tur og stødig til beins

Når skiføret er drit, men du vil på topptur

Øystein Greni på scenen med gitar
Bigbang-profilen spiller på High Camp

Øystein Greni: – I samme familie som toppturfolk

TIL FJELLS: Merrick Johnston er en av mange skiguider som har blitt sertifisert gjennom Nortind-utdanningen Foto: Bård Basberg
Nortind får offentlige penger

Fjellguideutdanningen blir billigere

Christian Björk på vei ned fra sørtoppen av Storsola.
Sylene i Sverige

Skikjøring på grensen

En kjærlighetserklæring til Sunndalsfjella

8 fine toppturer på Nordmøre

annonse
FRA KIKUTTOPPEN: Christopher Frankum i dyp pudder på Kikut. Foto: Christian Nerdrum
Jakten på Oslomarkas frikjøringsperler

Høgruta i Nordmarka: – En spesiell fred og ro

Topptur Hemsedal
Systerskardfjellet - Råskarsfjellet - Hestebottfjellet

Tre anbefalte toppturer i Hemsedal

FØRSTESPORET: Snøfallet fra dagen i forveien blinker i morgensolen over Holmenkollen. Et urørt unnarenn på 134 meter, og en helling på 35,7 grader var nærmest umulig å passere for frikjørerhjertet fra Bærum. Foto: Christian Nerdrum
Frikjøring i Holmenkollen og Midtstubakken

– Vi måtte bare gjøre det!

Wyller Rødkleiva
Rando-løypa mellom Wyller og Rødkleiva

Her kan du gå «topptur» fra Wyller til Rødkleiva

HISTORISK: Første trening for BSK Randonee i Kirkerud. Foto: Bærums Skiklub
Bærums Skiklubb i gang med randotrening

Randotilbud i Kirkerud: – Østlandets første

Kollektiv topptur

Kollektiv topptur

FINT: Skikjøring kan være en fantastisk fin opplevelse. Men på veien til svinger som dette, bør du unngå en del tabber. Foto: Vegard Aasen
11 steg til en god skiopplevelse

Feilene du må unngå på ski

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen