Billetter til High Camp 2019 legges ut i morgen, 12. desember, og også i år er det forventet at toppturfestivalene blir utsolgt i god tid før de arrangeres.

Alpint toppturutstyr, som er lett å gå opp med og stødig ned igjen, er viktigere enn både carving, snowboard og twintip i sportsbutikkene for de ivrigste vintersportsentusiastene. Internasjonalt er dette den eneste nisjen innen vintersport som vokser i antall utøvere. Det merkes på interessen for skifestivaler.

Annonse

Les også: Smekkfullt på toppturfestivalen 

High Camp er gullstandarden
Stadig flere vil på topptur, og Fri Flyts toppturfestival High Camp, som ble arrangert første gang på Turtagrø i 2001, har ledet utviklingen. 

– Toppturer på ski er noe av det flotteste Norge kan by på, og vi er stolte av å bidra til at mange flere nordmenn blir kjent med naturen vår, sier daglig leder i Fri Flyt AS, Audun Holmøy Røhrt.

På High Camp Turtagrø, der deltakerne bor i teltleirer rundt hotellet, er det plass til 400 toppturentusiaster. Festivalen, som arrangeres hvert år i begynnelsen av mai, selger ut år etter år, og har blitt en gullstandard for toppturfestivaler. De første årene var det redaksjonen som ledet turene under High Camp. I 2019 arrangeres festivalen fra 9. til 12. mai. 

– Turtagrø er utgangspunkt for noen av de flotteste skiturene i Norge, og det å møte våren her er unikt. Suksessen til High Camp handler om at vi har truffet balansen mellom det sosiale og det at folk får hjelp og inspirasjon til å gjennomføre turene de drømmer om, sier Holmøy Røhrt.

Les også: Slik velger du toppturski 

Saken fortsetter under

Mer enn Jotunheimen 
I 2016 ble High Camp Sunnmøre etablert, med plass til omtrent like mange deltakere som originalen på Turtagrø. 

High Camp Sunnmøre, som arrangeres arrangeres 21. til 24. mars 2019, har base på Sæbø ved Ørsta. Det er ikke tilfeldig. Spisse fjell, dype fjorder og spektakulære skimuligheter gjorde at arrangøren raskt måtte sette et tak for antall deltakere.

– Sunnmørsalpene er norske kystfjell på sitt absolutt beste, og dermed er det perfekt å ha en High Camp med base på havnivå, sier Holmøy Røhrt.

Billettsalget til High Camp Turtagrø åpner onsdag 12. desember klokka 10.00, mens påmeldingen til High Camp Sunnmøre åpner onsdag 19. desember klokka 10.00. Billettene bestilles på friflytbestill.no 

Saken fortsetter under

Kunnskapssugne og kvalitetsbevisste
Med stadig flere toppturentusiaster, har også interessen for fellesturer og festivaler tatt av. Det samme gjelder kurs i skredsikkerhet og snøkunnskap. Plassene på høstens skredseminarer ble revet vekk på rekordtid da de ble lagt ut.   

Les også: – Det har blitt kult å kunne noe om skred og skredvarsler 

Derfor er dyktige, erfarne guider avgjørende, og High Camp-arrangørene er nøye på kompetansen til festivalens instruktører og ledere. Av samme grunn opprettholdes også taket på antall deltakere. 

– Kvalitet i alle ledd er uhyre viktig. Vi har ikke noe mål om å vokse i antall deltakere. Både i Jotunheimen og på Sunnmøre har vi restriksjoner på deltakerantall, både på grunn av infrastrukturen og hensynet til natur og dyreliv. Innholdsmessig satser vi imidlertid på stadig utvikling. Dette skal være den beste og mest inkluderende arenaen, enten du vil prøve topptur for første gang eller drar for å treffe gamle kjente og andre likesinnede, sier Røhrt.

Bre og Fjell, med base i Sogndal, tilbyr guiding på High Camp Turtagrø. 

På High Camp Sunnmøre er det Uteguiden som står for guidingen. Det Stranda-baserte selskapet mottok Reiselivsprisen 2018 fra Innovasjon Norge. 

Saken fortsetter under

Nye konsepter: Ski og seil
I tillegg til de klassiske toppturfestivalene arrangerer FriFlyt en rekke andre eventer, blant annet av terrengsykkelfestivalen Utflukt (Trysil), Terrengsykkelrittet (Oslo) og Fjellfilmfestivalen (Gjendesheim, i samarbeid med DNT). 

En av en de siste nyvinningene er seilturer for skifolk. I april kan skientusiaster dra på tur med Christian Radich i Lyngen og på Sunnmøre.

– Ski og seil i Norge har vært en slager blant utenlandske skientusiaster, men få nordmenn har egentlig prøvd det. Da vi fikk sjansen til å ta med toppturfolket på tokt med Christian Radich, tenkte vi at dette var perfekt, sier Røhrt.

Turene med Christian Radich ledes av guider fra Fjellsentralen og påmelding skjer via friflytur.no.  

Interessert i topptur? Her har vi samlet stoff om topptur - Nyheter, toppturer i Norge, toppturtips, inspirasjon og test av toppturutstyr