1. REKRUTTER KJENTE (OG UKJENTE)

– Dette kom impulsivt. Tatt på telefon med bildeseriefunksjon, fungerte på første forsøk. Som regel rekrutterer jeg en eller annen person til å ta bildet. Det er bare å ta regi og si «hei, trykk på knappen». Som regel er det venner, men et par av bildene er tatt av helt ukjente. Men det å trykke på knappen er jo ikke å ta bildet. Det er ikke det som skaper et bra bilde, det er ideen.

2. IKKE MIDTSTILL

– Dette kom impulsivt mens vi sto og venta på ei ferge. Rasteplassen var så fet, så da var det bare å ta bilde. De este bildene jeg tar profesjonelt er stående – så da har det vært lett å tenke komposisjon til instagram-formatet. Det nnes ingen regler som ikke kan brytes, men generelt bør objektet ikke midtstilles. Det bør være litt til siden eller i et hjørne. Det kommer jo også an på hva som er rundt og i bakgrunnen. Et råd er å ta mange bilder og være observant på hva som kommer med.

3. LEK

– Generelt bør man tørre å leke med situas- jonene. Tørre å prøve og feile. Kanskje blir det ikke så fett der og da, men man får ideer til nesten gang. Her var vi i St Moritz etter et svært snøfall, og en annen gjeng hadde tatt med seg sigarer og champis på fjellet. Jeg røyker ikke i det hele tatt, men det var så funny at de hadde med seg sigarer.

4. SPAR PÅ IDEER

– Jeg hadde ideen lenge før jeg tok bildet. Spar på ideer – og vent på den rette tiden til å ta bildet. Noen ideer kan ligge i tre år før jeg tar bildet. Sånn som her trengte jeg stille vann. Før brukte jeg appen Snapseed, men nå kan man gjøre alt inne på Instagram. Et råd kan være å se på alt – spesielt kontrasten – og prøve seg fram. 

5. GRIP SJANSEN

– Jeg var og tok bilder på Hillbilly Høkkfest. Da så jeg plutselig Makken Haugen komme over kanten på to hjul. Jeg så muligheten og grep den. Kan jeg sitte på? Kan vi gjøre det en gang til? «Klart», sa Makken. I begynnelsen tok jeg mange bilder med telefonen. Men så tok jeg endel bilder jeg er veldig fornøyd med, og i ettertid har jeg ønsket at jeg hadde tatt de med ordentlig kamera med ordentlig oppløsning. 

6. LETT PÅ FILTER-HÅNDA

– Dette bildet hadde jeg tenkt på lenge. Endelig dukket det opp en fet location i Lofoten, og da tok jeg bildet. Om jeg så kommentaren om at jeg burde ha sluppet bremsen? Ja. Men den steinen jeg sto på var j...lig bratt, så det ville vært vanskelig. Jeg bruker sjelden lterene i Instagram – jeg synes de er for harde. Men nå går det an å skru ned effekten av de, og det kan jo være et råd. 

7. LEGG TIL NOE TIL VIRKELIGHETEN

– Når brutter’n (Ståle Sandbech) tok sølv i OL, klippet han hanekam. Jeg ble invitert til OL-studio i NRK, og ville gjøre det samme. Så jeg barberte meg på sidene av hodet hjemme rett før sending, men det funka ikke. Fikk ikke opp håret. Men en sminkedame i NRK fikset det på to minutter rett før jeg skulle live på NRK. Det med vannflaska var helt tilfeldig – den sto på benken. Ofte er det det som skal til for et bilde skal bli bra. At man tilføyer noe. Man dokumenterer noe man gjør, noe som skjer i livet ditt, men legger til noe mer. 

8. GJENTA DEG SJØL (OG IKKE BARE STÅ DER)

– Dette var bare en spontan ide som jeg fikk i Sunnmørsalpene med Field Productions. Jeg fikk bra respons, så jeg har gjort det igjen 4-5 ganger på forskjellige locations. Her er vi i Sveits. Det er dokumentasjon av at jeg er på fjellet og tar bilder, men jeg prøver å gjøre noe mer ut av det enn å bare stå der. 

Vil du se mer? Følg Frode Sandbech på Instagram!