OMRÅDET: Oppdal er et av landets største og mest populære vintersportssteder, omgitt av fjell på alle kanter. Med utgangspunkt i Oppdal er du i dagsturavstand til spektakulære

kystalper på Nordmøre og majestetiske 2000-metere på Dovrefjell. Men også i Oppdal kommune finner du flere fine toppturer som er lette å nå og gir fin skikjøring.

Annonse

Liste over Turer og fjell:

1.Storhornet

2.Storhaugen

3.Kråkvasstinden

4.Okla

Topptur Oppdal Norge
Oppstigning mot Okla. Foto: Martin I. Dalen/Toppturer i Norge

TRANSPORT: Oppdal ligger ved E6 og jernbanen mellom Oslo og Trondheim. Det er gode buss- og togforbindelser. Avstanden fra Trondheim er 120 kilometer, fra Oslo 400 kilometer.

Det er også gode bussforbindelser fra Bergen (560 km) og fra Møre og Romsdal (Molde er 165 km unna).

SNØ, SESONG OG VÆRFORHOLD: Oppdal ligger 550 moh og har en lang vinter. Det er ofte bra med snø før nyttår. Her er det toppturmuligheter fra desember til juni. Klimaet er en blanding

mellom fuktig vestland og tørt innland. Som på Vestlandet faller de største snømengdene på nordvestlig vindretning, mens godværet kommer med vind østfra.

OVERNATTING OG BUTIKK: Oppdal har overnattingssteder i alle prisklasser, året rundt. Nettstedet Oppdal.com gir oversikt over tilbudet av campingplasser, hytter, leiligheter og hoteller.

Skifer Hotel åpnet er topp moderne. Det er butikker og bensinstasjoner med lange åpningstider i Oppdal. På Lønset er det butikk.

SKIANLEGG: Skianlegget i Oppdal er blant de absolutt beste i landet. Anlegget strekker seg over fire fjell, med 28 kilometer preparerte bakker, 18 heiser og et komplett tilbud av barnebakker, terrengpark osv.

Det er gode muligheter for løssnøkjøring ved siden av heisene både i Vangslia, Ådalen, Hovden og Stølen.

KART:

KARTVERKET: Trollheimen 97

NORDECA: Oppdal 10079           

TURKART: Trollheimen 1:50 000

BOK: 101 skiturer på Nordvestlandet dekker også Oppdal. 40 turer i Oppdal og 44 nye turer i Oppdal av Jon Strand beskriver en del skiturer i fjellene rundt Oppdal.

FLERE TOPPTURER: Skianlegget er et fint utgangspunkt for turer. Kinnpiken nås lettest ved å traversere fra toppheisen i skianlegget i Stølen. Følg dalen mot nordøst, og du har tilgang til

800 høydemeter skikjøring. Nord for skianlegget ligger toppen Blåøret (1605 moh), hvor det også har vært snørekjøring med tråkkemaskin. Skikjøringen ned herfra er enkel, men det er flott utsikt mot Trollheimen.

På motsatt side av dalen i forhold til skiheisene ligger Almannberget (1342 moh), hvor den eventyrlystne kan kjøre på ski ned den bratte renna i midten. Bak dette fjellet ligger Sissihø (1651 moh).

En annen fin tur er Blåhø i Trollheimen.

ANDRE AKTIVITETER: Oppdal har et stort tilbud av andre aktiviteter. Drivdalen (retning Dovre) er kjent for isklatring, mens en rekke miksruter er etablert ved Ishoel (retning Sunndalsøra).

På våren er det gode muligheter for blant annet elvepadling, klippeklatring og terrengsykling. Oppdal har kulturhus med badeanlegg.

MER INFORMASJON: Fjellsentralen og tindevegleder Tor Olav Naalsund tilbyr guiding. En av landets beste toppturbutikker, VPG, er vel verdt et besøk, der er det kaffebar og alltid erfarne toppturfolk på jobb.

På Lønset, porten til Storlidalen, lager Endre Hals de eneste norskproduserte toppturskiene.

INTERNETT:

www.oppdal.com, www.opplevoppdal.no,

www.fjellsentralen.no, www.vpg.no, www.eviski.com