Fri Flyt-redaktør Hans Petter Hval trives på Turtagrø om våren. Særlig når han får kost seg med favoritturen sin i Soleibotntindrenna.

HPs fakta om Soleibotntindrenna

  • Hvor: Hurrungane

  • Tid: På våren. Når det er sol.

  • Antall kaffekopper drukket på denne turen: 6

  • Kjendiser jeg har møtt på denne turen: Henrik Langeland, Jørgen Aamot, Espen Sollien og Asbjørn Eggebø Næss.

  • Antall skavler utløst fra toppen av renna: 1

Annonse

Det er lite som slår gode gamle Hurrungane om våren. Du har kanskje vært der? Eller du har skrevet det opp på kistelista di. Hurrungane er Fri Flyt High Camps arnested og fra trappa på Turtagrø Hotell har titusenvis av bakfulle, men glade festivaldeltakere mang en gang tråkket opp gode historier og flotte nedkjøringer.

Å komme seg til Solebotntindrenna er intet kunststykke. Fra Turtagrø kjører du mot Årdal og etter noen minutter kan de begynne å se etter parkeringsplass langs veien eller på en ferdig brøyta spot langs den ikke så altfor breie asfalterte fjellovergangen. Derfra er det anmarsj opp til Berdalsbreen, før du starter på selve renna. Her har jeg både måtte gå til fots med ski på ryggen, men jeg har også gått opp med feller. 

På toppen av renna har du først og fremst god utsikt. Se rett bak deg, for eksempel. Der ligger Austabotntindrenna og gliser til deg. Eller du ser til mot Ringstind. Eller ned i kaffekoppen din og kjenner at du fryser litt på beina. Fra toppen har du i hvert fall to alternative nedkjøringer, enten nordrenna, på andre siden fra der du gikk opp, eller sørrenna, altså kjøre ski ned der du gikk opp. Begge er fine turer, men velger du nordrenna kan anmarsjen ut være en del lenger og du må påregne en del gåing på beina, avhengig av snømengden.

HP_Hval_IMG_6285_Matti_Bernitz
HP_Hval_IMG_6285_Matti_Bernitz

RENNE FORAN OG RENNE BAK: Det står ikke på renner når man herjer som HP i Hurrungane. Foto: Matti Bernitz

Soleibotn-kuriosa #1: En gang jeg gikk opp Soleibotntindrenna dro jeg til Luster for å kjøpe bursdagskake til min kollega Christian Nerdrum etter at vi kom tilbake til Turtagrø. Handelen gikk fint, tror jeg kjøpte en klassisk marmormåne + et sett med kakelys. Men på vei opp til Turtis får en lastebil girkassehavari og sperrer veien fullstendig. Det ryktes at redningsoperasjonen vil ta flere timer. Jeg bestemmer meg derfor å kjøre om Sogndal. Jeg hadde jo tross alt bursdagskake i bilen og kunne ikke vente for alltid på en skarve Scania som hadde føkkd girkasse. Men, en time etter at jeg satte i marsj mot Sogndal åpnet de veien på mirakuløst vis etter en maktdemonstrasjon av et girkasse-løft utført av den lokale veiredningstjenesten. Da er det for seint å snu og jeg hører i stykker to Led Zeppelin CD-er. Seks timer seinere spiser vi kake og feirer Christian.

Soleibotn-kuriosa #2: En gang jeg gikk opp Soleibotntindrenna klagde jeg fælt over bakglatte feller. Etter ca 20 minutter blir jeg tipset om å sjekke om jeg hadde satt fellene på feil vei. Det hadde jeg.

Hvordan komme seg dit? Før Sognefellet og Tindevegen fra Årdal åpner, kommer du til Hurrungane via Sogn. Fra Sogndal er det ca 1 time og 15 minutter til Turtagrø. Så snart Sognefjellet åpner kjører du via Lom eller Tyin og over til Årdal før du durer opp Tindevegen til Turtagrø.

Flere av Fri Flyt-redaksjonens favoritturer finner du her!