Den tradisjonelle fjellfestivalen, som åpner i morgen kveld og varer til søndag, får et etterlengtet påfyll av snø. 

Vårsola og mildværet den siste tida har satt fart på snøsmeltinga, men med kalde netter fryser den tunge, våte snøen over natta. Da blir det hard skare, og det er ikke noe drømmeføre for de skifrelste. Den siste snøen har imidlertid gitt bedre forhold. 

Annonse

– Jeg var først litt bekymra og fryktet at det skulle bli panser-skare over hele fjellet, men det har blitt veldig bra her oppe med denne nysnøen. Den flyttes på av vinden og ligger litt ujevnt, men det betyr at man kan finne enkelte sider som ligger i le hvor man finner god snø. Men vi minner om at man må gjøre vurderinger på skredfaren, sier festivalsjef Lisa Kvålshaugen Bjærum.

Hun er i gang med rigging og forberedelser til toppturfestivalen. Torsdag kveld starter programmet på langhelga som samler rundt 500 ski-og toppturentusiaster fra hele landet. Billettene til årets festival forsvant på 14 minutter da de ble lagt ut i desember.

Les også: High Camp-billetter revet vekk  

Helgas værmelding gir ytterligere grunn til optimisme.

 – Jeg er spent på helga. Først og fremst fordi det er varslet nedbør på fredag og lørdag kveld, men om den kommer i form av snø nede på Turtagrø, gjenstår å se. I tillegg er det jo mye forventninger før alle deltagerne dukker opp, sier Kvålshaugen Bjærum.

Les også: Slik får du mest ut av vårsnøen

Saken fortsetter under

Opptatt av sikkerhet
Sikkerhet er øverste prioritet på et arrangement som dette, og med nysnøen følger det også en økt skredrisiko. 

Arrangøren Fri Flyt har alltid lagt vekt på å holde folk oppmerksomme på skredfare og trygge i fjellet generelt. Dyktige fjellguider er med på de arrangerte turene, og de som går egne turer melder fra til sekretariatet. Med vinterens skredulykker i minne, blir det også ekstra fokus på sikkerhet under årets High Camp. Det blir arrangert skred-workshop, både for ferske og erfarne fjellfolk. 

 – Vi er opptatt av at High Camp skal være en trygg opplevelse, det er også derfor vi vil publisere vær- og føremeldinger til alle underveis og nå, før vi begynner. For å få praktiske beskjeder, kan folk melde seg opp til å motta gratis SMS fra oss, sier Kvålshaugen Bjærum.

Les også: – Skredkonferansen er sørgelig aktuell i år 

Saken fortsetter under

Magnus Utkilen på tur onsdag morgen. Foto: Fri Flyt

Best i høyden
Det er lite snø ved Turtagrø Hotel, som ligger 800 meter over havet. Turene som starter fra hotelltrappa krever derfor litt gåing på barmark. Men veien opp til Sognefjellet er åpen, og det settes opp små og store shuttle-busser for de som vil starte turen høyere oppe.

Festivalsjefen har sjekket ut Dyrhaugsryggen og Steinsdalsnosi, som begge er rundt 2000 meter høye. 

– Det er duket for klassisk High Camp-stemning, og deltagere flest vet vel allerede at de bør ta med seg briller og solkrem. Men hvis du har, bør du ta med deg skarejern også. Guidene våre har vært på Ringstind i dag, og forholdene der krever at folk har med seg stegjern og isøks, Kvålshaugen Bjærum, som samtidig oppfordrer alle til å reise kollektivt.

Sugen på topptur? Her har vi samlet alt om topptur

Rutinert mannskap
Det er mye logistikk å få orden på. Det skal serveres pølser til og ordnes guidede turer for hundrevis av deltagere, innimellom skikjøring, disco, quiz og foredrag. 

– Det er en stor jobb å håndtere over 500 folk her oppe på en gang, så jeg håper alle er høflige og tålmodige med hverandre, sier Kvålshaugen Bjærum. 

Hun har med seg over 20 frivillige som er med på å gjøre High Camp Turtagrø til den institusjonen som denne festivalen har blitt.