Sykdom har preget flere av de norske utøverne før verdenscup-avslutningen i Tromsø. Et låst kne satte en stopper for Ida Waldals favorittdistanse onsdag. Før helgen har hun gode nyheter.
STILLER: Ida Waldal kjenner på overskudd igjen, etter en sesong som har vært under norm for stortalentet fra Hommelvik. Foto: Skimostats
Lesetid: 4 minutter
Tromsø er vertsby for sesongens siste verdenscuprenn i randonnee i helgen, og verdensstjernene i randonee er på plass.
Norgesmester Ida Waldal (19) fikk en låsning i kneet under oppvarmingen til onsdagens vertikal-øvelse. Men etter noen fysio-behandlinger og lett trening kjenner det mye bedre ut foran fredagens individuelle konkurranse.
– Jeg er innstilt på å gå, forteller hun.
Ingen drømmesesong
Waldal som representerer Hommelvik IL, har tre VM-gull og fire EM-gull for junior i randonee og motbakkeløp. Denne vinteren har ikke vært helt i hennes favør, synes hun, til tross for at hun sikret et suverent NM-gull i vertikal på Kårvatn tidligere i år.
– Sesongen har ikke vært noe bra for meg. Mye tyder på at kroppen har fått litt for tøff behandling i høst. Jeg hadde lyst til mye og vært litt overbelastet rett og slett, forteller Waldal.
Mange skialpinister gjør som Waldal og kombinerer randorenn på vinteren med fjelløp om sommeren. I tillegg satser hun på langrenn, og er inne i siste året på langrennslinja på Meråker videregående skole.
– Egentlig burde jeg valgt en vintergren å kombinere med løp, men jeg får ikke helt til å velge. Jeg vil kombinere så lenge det går og jeg skal prøve å ta hensyn. Jeg er ikke så glad i hviledager. Jeg har hatt et regimeskifte mer flere korte, kjappe økter og færre mengdeøkter. Jeg har også brukt akupunkter og fått nervesystemet på plass. Nå kjennes det som at jeg har overskudd, sier forteller Waldal.
Fortsatt er hun U20-løper, men i helgen stiller hun til start i seniorklassen.
Fredagens individuelle konkurranse blir det lengste løpet for henne noensinne.
Både damer og herreklassen skal gjennom samme trasé, som totalt innebærer 1400 høydemeter.
Skryter av løypa
Torsdag fikk hun vært gjennom deler av løypa sammen med de andre norske løperne. Traseen går på det populære skifjellet Buren på Kvaløya.
– Jeg synes løypa så fin ut, jeg var positivt overrasket. Det er lange, fine oppoverstigninger som bør passe for langrennsløpere. Snøen var veldig sløsjete. Sørpesnø kan gjøre det litt vanskelig å få feste, men jeg liker det bedre enn skare og hardt, sier Waldal.
– Jeg er spent på å stille i seniorfeltet. Jeg må passe på å ikke bli for ivrig, tror jeg. Uansett er det den beste økta jeg kan få, legger hun til.
OGSÅ PÅ PLASS I TROMSØ: Vossingen Hans Inge Klette er klarert. Her fra et tidligere renn.
SEIER: Trym Dalset Lødøen etter sin historiske verdenscupseier i Italia. Foto: Skimostats / Instagram
VERTIKAL HERRER: Resultater fra onsdagens vertikal-renn i verdenscuprennet i Tromsø. Kilde: Sportsidioten
VERTIKAL KVINNER: Topp ti-lista under fra årets siste vertikale verdenscuprenn.
Landslagstrener: – Har vært en del stang ut
Flere av de norske løperne har slitt med sykdom og skader helt inn mot verdenscup-finalen og tre løpere har vært ute med covid-19.
Selv om Norge er en liten rando-nasjon i selskap med Frankrike, Spania, Italia og Sveits, er Norges landslagstrener Ove Erik Tronvoll fornøyd med flere av prestasjonene blant de norske utøverne denne vinteren.
– Målet for årets sesong var å gjøre det best mulig i VM. Hans-Inge Klette sin 12. plass i VM og sjetteplass i lagkonkurransen er gode prestasjoner, sier Ove Erik Tronvoll.
Han har tro på at Hans Inge Klette vil kunne plassere seg blant topp 10 i individuell, på en god dag. Klette tok en tredjeplass i U23 sprint-verdenscupen tidligere i år.
– Den største forskjellen på å konkurrere i Norge og i Alpene er tilvenningen til høyden. Det er alltid en utfordring i verdenscupen. Nå er vi på sjønivå. De utenlandske løperne kan selvfølgelig ha fordelen av å komme ned hit, men vi har bedre kort enn vi pleier å ha, mener han.
Nesten avgjort
Favorittstempelet i herreklassen ligger på sveitsiske Rémi Bonnet. Onsdag vant han sin 7. verdenscup-seier i vertikal. Etter alt å dømme vil han også vinne sammenlagt.
Beste norske onsdagens WC vertikal ble Trym Lødøen på 25. plass. Sylvia Nordskar gikk inn til en 22. plass, omtrent 4:50:03 minutter bak Emily Harrop.
NRK sender direkte
Den individuelle konkurransen har start klokka 13:30 for damer og 15:00 for herrer.
Lørdag avsluttes med sprint som starter i gågata i Tromsø. Disse rennene blir vist på NRK.
Tromsø Arctic Skimo arrangerte også for verdenscupen i 2010 og 2011.
– Det er klart det er gjevt med verdenscup i Norge. Utlendingene pumper ut bilder på instagramprofilene sine av sjø, fjell og aurora borealis, så vi burde lagt ut noen bilder med ruskevær for at det ikke skal bli helt fake news, ler Tronvoll.
Verdenscup randonee Tromsø 2023
Tromsø Arctic Skimo er vertskap for finalen i verdenscupen i randonee 2023.
Det er tredje år at Tromsø arrangerer verdenscuprenn i rando.
Disiplinene består av vertikal (11.4), mix-stafett (12.4), individuell (14.4) og sprint (15.4)
Løypedesigner: Martin Andersen
Vis mer
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.