Malene Haukøy: – Vi har aldri kommet helt under vingene
Malene Haukøy har hatt stor glede av landslagssatsingen, men skulle ønske at Skiforbundet hadde vist mer vilje til å satse på en av Norges raskest voksende vinteridretter.
IKKE HELT UTE: Selv om Malene ikke er en del av landslaget denne sesongen, ser hun veldig fram til skisesongen. Foto: Privat
Lesetid: 4 minutter
De siste årene har Malene vært en av Norges mest profilerte rando-utøvere, og selvskreven på det norske landslaget.
Denne sesongen er det norske rando-landslag et rent herrelag. Malene ser ingen grunn til at randonnée ikke skal være en skigren som ikke kan appellere til yngre jenter.
– Det handler nok litt om tilfeldigheter. Jeg tenker at det er en sport som passer for hvem som helst som er glad i å kjøre på ski. Det er mange flinke jenter som kjører på ski, men det er en liten sport, så du er avhengig at av noen inviterer og er på. Ellers begynner folk med noe annet, sier Malene Haukøy.
For en av Norges sterkeste randoprofiler var det utelukket å prioritere verdenscup og konkurrere mot superstjernene fra Pyreneene denne vinteren.
– Det er kostbart og dyrt. Det har vært verdt det, men jeg har ikke muligheten nå. Jeg har brukt mange år på å reise. Skal du konkurrere i mellom-Europa må du legg inn tid på akklimatisering i høyden. Det er fint å ikke bruke så mye tid på høydebiten, og heller kunne prioritere i løp og prosjekter i Norge, sier hun.
Malene innrømmer at hun hadde håpet at landslagssatsingen skulle føre mer med seg enn det har gjort.
– Det er synd å skylde på Skiforbundet, men i alle år har vi prøvd å bygge opp rando rundt Olympiatoppen, men vi har aldri kommet helt inn under vingene. Det er vanskelig å få folk til å ofre og jobbe mye for sporten og det blir ekstremt dugnadsbasert. Utøverne må tenke mest på seg selv og så blir det få andre som jobber med det. Man har håpet at det skulle bli mer opplegg rundt landslaget, men fortsatt er det mye som utøverne må ordne selv, sier hun.
Selv om hun ikke kommer til å delta i verdenscupen denne sesongen, er det ikke riktig å si at hun direkte legger opp. Hun er fortsatt en del av Dynafit-familien.
– Å legge opp vil si at man ikke har likt det man holdt på med. Jeg synes randonee er gøy, og er opptatt av at det er en fantastisk fin treningsform selv om man ikke konkurrerer. Nå vil jeg heller få muligheten til å delta i renn i Norge og gjøre prosjekter jeg ikke har kunnet prioritere tidligere, sier Malene, som til daglig jobber som lærer i Sogndal.
– Men rekrutteringen må skje nå, slik at vi har et bra lag, sier Malene Haukøy.
Skiforbundet: – Jobbing pågår
Martin Bartnes, som sitter i Skiforbundets randonnéeutvalg, forteller at mye av jobben de nærmeste ukene blir å sørge for bedre rammebetingelser som kan styrke framgangen til rando-sporten.
Han er velkjent med situasjonen som Malene beskriver. Nå er en av hovedoppgavene å sikre sponsorer som kan bidra økonomisk på veien mot OL i 2026.
– Nåløyet for å kvalifisere utøvere dit er knallhardt, og det som blir prestert i dag er ikke godt nok om fire år. For å ha utøvere som presterer på topp, må vi ha en god struktur i bånn, sier Martin Bartnes, på vegne av Skiforbundet.
– Olympiatoppen er harde i prioriteringene, og men det er klart at det hjelper å få randonee inn på OL-programmet, legger han til.
Ifølge landslagstrenerne var det en ny giv under landslagssamlingen på Juvass forrige uke, med mange som er sultne på sporten. Det motiverer også de som jobber med den administrative og økonomiske delen av sporten. Budsjettprosessen vil vare fram mot nyttår, og det ligger an til administrativt samarbeid med Telemarkskomiteen i Skiforbundet.
Bartnes mener dessuten at trenerteamet, med Ove Erik Tronvoll som hovedtrener og Ola Hovdenak med hovedansvar for rekruttgruppa – har blitt sterkere.
– Det vil bli lagt opp til flere gode samlinger framover, både i Norge og i Alpene framover. Det er ingenting som kommer av seg selv. Men hårete mål er det som gjør det artig, sier Bartnes.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.