/ Topptur

Vil bygge ny hytte på Gaustatoppen

Den Norske Turistforening (DNT) vil utvide og totalrenovere turisthytta på toppen av det populære skifjellet Gaustatoppen for 40 millioner kroner.

Sist oppdatert: 15. januar 2021 kl 10.57
Turisthytte Gaustatoppen
NY TURISTHYTTE: Slik vil DNT at den nye turisthytta skal se ut. Foto: Børve Borchsenius Arkitekter
Lesetid: 2 minutter

Gaustatoppen er ikke bare et populært fjell for turister. For topptur-folk og frikjørere fra Østlandet er det et populært reisemål for skikjøring. På toppen (1883 moh.) har det siden 1800-tallet vært turisthytte. Nå vil DNT investere 40 millioner kroner i nytt bygg.

Det betyr at de vil bygge opp hytta på nytt, og grunnflaten skal utvides til rundt 150 kvadratmeter. Totalt blir den altså 230 kvadratmeter over de to etasjene. Totalt blir det 30 overnattingsplasser.

– Det er nå behov for å gjøre et større grep på Gaustatoppen Turisthytte for å sikre god drift, og naturopplevelser for livet for kommende generasjoner, skriver DNT Telemark i sin prosjektbeskrivelse.

I tillegg til å være et populært skifjell, er det også mye trafikk på Gaustatoppen på sommeren. 

Gaustatoppen har i Fri Flyt blitt omtalt som Østlandets feteste skifjell. Fjellet kan kjøres fra begge sider, og fra baksiden kan du få rå frikjøring ned mot Rjukan.

Gaustatoppen Turisthytte
NY HYTTE: DNT Telemark vil bygge for 40 millioner kroner på Gaustatoppen. Foto: Børve Borchsenius Arkitekter

Blant annet skal den nye turisthytta, som ligger på den ganske værutsatte toppen, ha «store vindusflater vil gi fantastiske naturopplevelser».

Prosjektet er nå helt i startfasen, og DNT er på jakt etter tilbakemeldinger for prosjektet.

Men planene møter politisk motstand. Harald Moskvil i Miljøpartiet de Grønne er skeptisk til utbyggingen på toppen av fjellet.

– Vi må fortsatt la turistene oppleve toppen med sine utfordringer, i form av vær og vind. Det er viktig at disse turistene skal oppleve Gaustatoppen, ikke restauranten på Gaustatoppen, sier han til NRK.

Han frykter at det å godkjenne et nytt bygg på toppen av Gaustatoppen, vil gi rom for at det også kan bygges på flere andre fjelltopper.

Jon Atle Holmberg i DNT mener derimot at hytta vil bidra positivt.

– Gaustatoppen er et sted som er tilrettelagt for trafikk. Den får vi nå spredd utover året. Det er jo det vi ønsker å oppnå med de tiltakene vi gjør, sier han til NRK.

Hele prosjektbeskrivelsen til DNT Telemark kan du se her.

Publisert 15. januar 2021 kl 10.57
Sist oppdatert 15. januar 2021 kl 10.57
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen