/ Topptur

Gaustatoppen har fått nysnø, men er det skiføre?

Rundt lunsjbordet på fredag var det snakk om sol, lite vind og nysnø på Gaustatoppen i helgen. Men er det egentlig nok snø?

Sist oppdatert: 13. februar 2017 kl 12.46
RENNEKJØRING: Magnus Hovden Utkilen på vei ned den første renna på Gaustatoppen. Foto: Øyvind Waitz
RENNEKJØRING: Magnus Hovden Utkilen på vei ned den første renna på Gaustatoppen. Foto: Øyvind Waitz

Ulike forumer på nettet ga flere spørsmål enn svar. Vi var derfor tre stykker fra Fri Flyt og en snowboarder som bestemte oss for å finne ut av dette med en dagstur på lørdag.

På parkeringsplassen nedenfor Telemarks høyeste fjell var det bare 10 andre biler når vi rullet inn rett etter kl. 10. Bra at det ikke er stappfullt, bra at det er noen andre med ski som har troa.

På vei opp gikk vi i fjærlett snø. Rapportene om at det har snødd på kalde temperaturer med lite vind så ut til å stemme. Vi møtte en guide på vei ned som allerede hadde vært på toppen.

  • Se stort bildegalleri nederst i saken

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DSC_6415
DSC_6415

PÅ VEI OPP: Magnus Hovden Utkilen (først), Anders Kunze Juul-Dam og Joachim Karlsen på vei opp Gaustatoppen. Foto: Øyvind Waitz

– Skal dere opp med banen? Det er for lite snø til at de tillater folk til å ha med ski, forklarte han.

Heldigvis hadde vi planer om å gå opp for egen maskin. Guiden kunne også fortelle at det var trygge og veldig fine forhold i rennene, men litt for lite snø utenom og nedenfor rennene.

Med de ordene senket vi skuldrene, men videre på vei opp tenkte nok de fleste av oss hvordan det skulle gå å stå hele veien ned uten at det skulle gå alt for hardt utover helse og utstyr. Idet vi ankom toppen og kjente lukten av nystekt vaffel så kom sola, akkurat som YR hadde lovet.

Etter en kjapp vaffel og kaffe var vi klare for nedkjøring i den første renna. Seks andre hadde akkurat rukket å kjøre før oss. I renna var det en bra såle, og det hadde samlet seg mer nysnø. Her traff vi ingen stein, men snøen var litt vindpåvirket som gjorde at vi ikke kunne slippe på maks.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DSC_6436
DSC_6436

STEINER: På grunn av snømangel var det ikke noe problem å følge de røde T-ene på vei oppover. Foto: Øyvind Waitz

Trygt ute av renna var snøen like fjærlett som vi hadde gått i på vei opp, men her var det partier med nesten ingen såle. Her gjaldt det å flyte mest mulig og ta rolige svinger. Stedvis var det faktisk så ille at vi kjørte forbi to stykker som valgte å bære skiene ned. Når vi kom inn i skogen var det bedre igjen så her traff vi ikke stein.

Nede ved bilen igjen var dommen at alle hadde fått en god del riper, og sløvere stålkanter, men ingen alvorlige skader. Med denne vinteren tatt i betraktning så ble vi enige om at det var vel verdt det. En fin tur med fin snø.

De nærmeste dagene er det meldt mildere. Om dette snølaget får pakket seg godt før et nytt snøfall, så kan det bli veldig bra.

Da vil vi være klare for å gripe muligheten igjen.

Publisert 13. februar 2017 kl 11.58
Sist oppdatert 13. februar 2017 kl 12.46
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen