Vigdis Barland var på tur på Gaustatoppen i sist helg, og hun har sendt oss denne rapporten fra det som ble en meget vellykka tur:

Vi var 4-5 stk som hadde planlagt topptur på Gaustatoppen lørdag 19. mai, men etter at det gikk et snøras der 17. mai, ble deler av reisefølget skeptiske og ville ikke på tur allikevel.
 
Så det ble et par runder i tenkeboksen. En telefon til «kjentmann» og jeg kom frem til følgende konklusjon:

  • Raset var menneskeutløst og i en av rennene. – Jeg hadde ikke tenkt å kjøre renne.

  • Raset gikk dagen etter et større snøfall og ville være to dager gammelt når vi skulle dit. Altså: gjøre en ny vurdering.

  • Deler av fjellet er 30-40 grader bratt – det er lett å holde seg unna disse partiene både på vei opp og på vei ned.

  • Varmegrader gjør snøen om til slusj og veien opp Langefonn er så slak at man ikke blir begravet av et slusj-skred der.

  • Det er ingen skam å snu!

Men til tross for disse punktene hadde skepsisen slått rot og ordene «dårlig magefølelse» kom opp.
Jeg droppet å skulle overtale. Alt som evt kunne gå galt på en slik tur ville brått bli min skyld, dersom jeg overtalt noen å se bort i en dårlig magefølelse. Og det er et ansvar jeg ikke er villig til å ha. En topptur skal være lystbetont. Om noe skurrer, så la vær å dra.
 
Dermed var vi redusert til en gruppe på tre pers som bestemte oss for å reise avgårde.
Mange vil sikkert riste på hodet og si «Dumme folk! Det står i avisa at det har gått skred der. Hvor store bokstaver trenger du?»
 
Til min store glede så viste det seg at vurderingene mine hadde vært riktige J
Liten til null skredfare i de slakere partiene. Skredfaren var i rennene der nysnøen var føyket sammen og deretter blitt til tung slusj.
Etter obligatorisk vaffel på Turisthytta bar det ned i tett tåke. Vi måtte kjøre fra stikke til stikke de første 100 – 200 meterne ned fra toppen.
Deretter åpnet landskapet seg og vi fikk deilig nedkjøring i bløt slusj helt ned til bilen igjen.
 
Snøen smelter raskt der om dagen. Jeg vil tro at pinsen blir siste mulighet til å gå opp/kjøre ned på ski. Så hva venter dere på?

Har du vært på en fin vårskitur i år? Send en rapport til tore@friflyt.no, og kanskje du vinner en premie!