Det er fem år siden sist vinter like mange omkom i snøskred som inneværende vinter – og påska er høysesong for ulykker i fjellet. Observatørene i skredvarslingstjenesten varsom.no oppfordrer folk til å være ekstra bevisste på både svake lag og skavler – også i områdene hvor faregraden er liten eller moderat.

Slik unngår du de livsfarlige skavlene!

Annonse

I årets statistikk er det to skuterkjørere, syv skikjørere og to personer som ble tatt av skred på vei.

– Vi i Snøskredvarslingen synes dette er forferdelig trist. Dette er personer som har tilfelles at de ikke har kommet trygt hjem fra tur og arbeid sier Emma Julseth Barfod i Snøskredvarslingen.

Hold deg trygg på topptur i påska - les mer her! 

– Uten at vi kjenner til detaljene i hver snøskredulykke, er det trolig vedvarende svake lag i snøen som er årsaken til de fleste skredene. Slike lag kan være vanskelig å oppdage og gi få faretegn, men så lenge snøskredvarslene på varsom.no nevner vedvarende svake lag som skredproblem i din region, er det grunn til å ta konservative valg i fjellet sier Barfod.

Varsom.no melder skredfaregrad 1 – liten – eller 2 – moderat – i Sør-Norge for starten av påsken. Her meldes det også nydelig vær palmehelgen, men nattefrost kan gjøre det krevende å finne god snø – her får du noen tips til å finne den beste og tryggeste snøen.

Lenger nord blir det mer skyer og nedbør palmehelgen, og skredfaren vurderes til faregrad 3 – betydelig – i deler av Troms. Her advares det mot skumle vedvarende svake lag.

– Under slike forhold anbefaler vi folk å holde seg unna skredterreng, sier vaktleder Solveig Kosberg i snøskredvarslingen, som også maner til oppmerksomhet rundt skavlbrudd:

– Vi håper folk setter seg godt inn i varselet og særlig leser ferdselsrådene som følger med skredproblemene. Det er ikke nok å bare se på faregraden. Til slutt vil vi nevne at skavlbrekk som alltid er aktuelt, det fikk vi et trist bevis på denne uka. Vi vil gjerne at folk kommer seg ut på fine turer, men håper det er slutt på dødsulykkene nå. Les hele varselet og særlig ferdselsrådene! Er du i tvil om hva som er lurt, legg turen utenom skredterreng, sier Kosberg.

Les skredvarslet for hele Norge her!

Sjekk vår guide til lange toppturer!