For å bli klar for turer i fjellet, er et en del utstyr som kreves, og investeringen du skal gjøre er for de aller fleste ganske stor. Det er med andre ord viktig at du er bevisst på hva du kjøper, hvorfor du gjør det, og at alt henger sammen. Det kan også være lurt å tenke over hvor mye penger du ønsker å leggei det. En god idé kan være å kjøpe brukt utstyr. På friflyt.no sitt bruktmarked kan du sikre deg bra utstyr, til en langt billigere penge. Er du usikker på om du vil bruke mye tid på toppturer kan det også være lurt å leie i forkant.

Det er viktig at det er sagt: Ingen er født med kunnskapen man trenger for å gå på topptur. Jungelen av utstyr kan ofte føles uoversiktlig og skremmende, og kan skape stor forvirring. Enten du leier, kjøper nytt eller brukt, finner du nyttige tips i denne guiden.

Enten du kjøper brukt, leier, eller går for helt nytt utstyr, må du tenke over hvilken type ski du vil ha - basert på hvilken type kjøring du skal gjøre. Skien måles helst i lengde og midtbredde, og det er sistnevnte som er avgjørende for hvilken type ski du velger. Kort og enkelt er en breiere ski tyngre og mindre gunstig å gå oppover med, men gjør nedfarten ofte gøyere. En toppturski er en frikjøringsski konstruert på måter som gjør de lettere enn vanlige modeller. Innenfor begrepet toppturski finnes alt fra ultralette, smale og korte racingski, til skikkelig brede – men relativt lette pudderplanker. En mellomting er omlag 100mm midtbredde, mens en lett randoski vil ligge på rundt 85mm.