UNDERVERKET: Sondre Hylland, Svelviksand sandtak på Verket. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 3 minutter
– Jeg har aldri tenkt at det går an å kjøre her, sier Karl Oskar Teien, som var med Fri Flyt på tur nummer to av tre til Svelviksand sandtak på Verket.
Plassen vi har boltret oss er restene av en morenerygg som ligger på høyde med Svelvik, på tvers i Drammensfjorden. Akkurat her, for et sted mellom 10.000 og 13.000 år siden, stanset ferden til isbreen, som la fra seg et slettelig minne fra fortiden.
Karl Oskar har vært på Verket hundrevis av ganger tidligere, men da for å kite på et av Norges beste og viktigste kitespots. Dessuten kommer han fra Sande i Vestfold, bare 25 minutter unna.
50-TALLET: Slik så moreneryggen på Verket ut på 1950-tallet.
I DAG: Moreneryggen på Verket etter mer enn 100 år med uttak. Skjermdump: Google Earth
I 1915 begynte utgravingen av Svelviksand og utbyggingen av frikjøringsarenaen på Verket. Allerede den gangen hadde man forståelse for at den karakteristiske peninsulaen midt i Drammensfjorden inneholdt uhorvelige mengder sand.
På kort tid ble Verket og Svelvik et samfunn bygget opp rundt utgravingen. Over 100 år og fantasillioner megatonn med sandmasser senere, er det fortsatt aktivitet i Svelviksand, som har et årlig uttak på 1.000.000 tonn og en omsetning på 100 mill.kr.
Hvor og når dette vil ta slutt er det nok mange som lurer på.
Det styggbratte sandtaket ved Oslofjorden som ble til Alaska over natten.
UNDERVERKET: Sondre Hylland, Svelviksand sandtak på Verket. Foto: Christian Nerdrum
VESTOVER: Svelviksand sandtak på Verket med Svelvik i bakgrunnen. Foto: Christian Nerdrum
Hvit sminke
Tiden leger ikke alle sår når det kommer til sandtaket på Verket, men stylet med en meter hvitt pulver, er det lett å overse arrene i landskapet på den menneskeskapte fjellrekka på Hurum.
Januar 2024 har lagt opp til utallige mikroeventyr for oppsøkende frikjørere. Når sørlandsbyer som Kristiansand og Arendal topper snøstatistikken, blir det naturlig å tenke annerledes.
«Luksusgondolen» glassheisen skaper unike pudderopplevelser i sommerbyen Arendal.
VERKET: Sondre Hylland, Svelviksand sandtak på Verket. Foto: Christian Nerdrum
GRØNN OG KLAR: Sondre Hylland, Svelviksand sandtak på Verket. Foto: Christian Nerdrum
CRUISE: Sondre Hylland, Svelviksand sandtak på Verket. Foto: Christian Nerdrum
Det var sånn idéen om sandtaket på Verket dukket opp. Vi hadde allerede hatt suksess i sandtaket på Storsand lenger øst på Hurum, så hvorfor ikke her?
Snø var det nok av, men for moro skyld sjekker vi snødybden på værtjenesten senorge.no. Den viste 106,9 cm (20. januar). Omtrent som Arendal, betydelig mer enn Hemsedal og mer enn tre ganger mer enn på Kjelsås i Oslo.
Verket og Svelvik ligger riktignok lavere lenger vest for målepunket, men det er en god indikasjon.
Direktør Karl Oskar Teien er overbevist om at de som kommer seg ut i naturen daglig både blir lykkeligere og bedre i jobben sin.
Alle gode ting er tre
Moreneryggen viste seg å være så bra at vi rakk tre besøk før mildværet. Første gang med snowboarder Sondre Hylland, andre gang ni dager, og ett pudderdump senere, med Karl Oskar Teien. Det siste besøket var kun med undertegnede, som ville rekke et siste besøk før mildværet - på et tynt lag med skare og powsurfer. En interessant kombinasjon for en rookie på bindingsløse brett.
De vestlige delene av morene har ligget brakk i mange år, og området er åpnet opp for allmenn ferdsel med tilrettelagte turstier.
Moreneryggen strekker seg to kilometer fra øst til vest. Det er fortsatt aktivitet i Sandtaket, så omtrent halvparten er riktignok utilgjengelig på grunn av drift. Men området er likevel massivt.
– Her kan vi holde på hele dagen, sier Teien når han ser rekka åpenbare seg.
Vi lar film og bilder snakke for seg selv.
Svelviksand sandtak
Svelviksand Sandtak på Verket har dype røtter som går tilbake til 1912, da det ble etablert som svar på økende etterspørsel etter byggematerialer i området.
Svelviksand Sandtak på Verket ligger i Svelvik kommune, Vestfold og Telemark, Norge.
Gjennom årene har sandtaket gjennomgått betydelig utvikling og modernisering for å imøtekomme endringer i byggebransjen og teknologiske fremskritt. Fra håndkraft til avansert maskineri har sandtaket tilpasset seg nye metoder og teknologier.
Historien om Svelviksand Sandtak er også knyttet til lokalsamfunnet. Sandtaket har ikke bare bidratt til sysselsetting, men har også vært en integrert del av lokalsamfunnets utvikling og vekst.
Sandtaket leverer hovedsakelig sand og grusprodukter som brukes i bygge- og anleggssektoren.
Sommeren 2023 ble planene om utbygging av et nytt kaianlegg i bukta sør for sandtaket lagt på nedstemt. Selskapet Svelviksand AS ønsket seg et nytt mottak for stein fra byggeprosjekter på Østlandet. All steinen skulle etter planen fraktes inn sjøveien, med verdens første utslippsfrie tørrlasteskip.
Verket er ikke bare bra. Det kan være magisk. Her får du vite hva som gjør kitemekkaet ved Svelvik så unikt.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.