UNIK: Gudmor-renna i Lyngen er blant de største i landet. Nikolai Schirmer er en av få som har kjørt Xavier de le Rues alternative start. Bilde: Nikolai Schirmer
Lesetid: 5 minutter
GODMOTHER-RENNA
Fjell: Forholttinden, Lyngen
Fylke: Troms og Finnmark
Nordvendt, lang og bratt renne med muligheter for ekstra spennende veivalg i toppen. Den franske snowboardlegenden Xavier de Le Rues variant er eksponert og tøff, noe den vanlige varianten for så vidt også er, bare ikke på langt nær like mye. Renna krever båtskyss eller en lang spasertur langs fjæra for å komme til.
ØKSEHOGGET
Fjell: Mellom Lemmet- og Tamokfjellet i Tamokdalen
Fylke: Troms og Finnmark
Bratt og svært trang renne som krever rappell i toppen – minst 50 meters tau anbefales. Nikolai Schirmer har fartsrekorden her, med nedkjøring på under 30 sekunder. Det anbefales å bruke litt mer i den svært trange og bratte renna på omtrent 700 høydemeter. Vær obs på sluff, enten må du kjøre fra det, eller så må du slippe den foran deg. Fort eller sakte med andre ord.
GANGNESAKSLA
Fjell: Gangnesaksla
Fylke: Nordland
Stor og spektakulær renne med massiv vegg på flere hundre meter på den ene siden. Nedkjøringa er på rundt 900 høydemeter og går nesten ned til fjæra. Renna er ikke spesielt krevende å kjøre, men ganske bratt i starten (opptil 45 grader), og slakere lengre ned. Den er østvendt, men den store veggen er sørvendt, og det kan falle is herfra. Sent på sesongen må man også være oppmerksom på glidesprekker som kan være vanskelige å oppdage fra oversiden.
STETIND-RENNA
Fjell: Stetind
Fylke: Nordland
Starter på en skulder nordvest på Stetind, og byr på 700 høydemeter nordvendt kjøring. Det er nok mer krevende å finne en trygg adkomst til renna enn å faktisk kjøre den. Man skal være oppmerksom på sva under snøen. Man kan følge ryggen på vestsiden av renna, men på grunn av svaene og at vi var der sent på sesongen nærmet vi oss renna fra sør og traverserte langs et snøbånd fra sør og rundt til nordsiden. Hvis man har mulighet er det flott med en båt i fjæra så man slipper en kronglete utmarsj fra bunnen av renna og tilbake til parkeringen.
STORNAPPSTIND-RENNA
Fjell: Stornappstinden, Lofoten
Fylke: Nordland
Stornappstind er et fjell på Vestvågøy som byr på fantastisk utsikt og flott skiterreng. I sør-sørvest finner man en renne som starter like under toppen og går rett ned mot parkeringa. Denne byr på flott kjøring i 600 høydemeter med rundt 40-45 grader. Enkleste vei er å følge normalveien til Stornappstind via Skarvatnet og opp vestsiden. På veien finner man flere heng som kan være representative for renna og det kan være lurt å sjekke denne før man tar en avgjørelse om å kjøre.
LATRÆVGROPA
Fjell: Bakketua, Senja
Fylke: Troms og Finnmark
Trang og bratt renne som ligger like ved turistspoten Tungeneset på renne-paradisøya Senja. Hele renna ses godt fra vegen, den er omtrent 400 høydemeter og nordvestvendt. Hvis Latrævgropa av en eller annen grunn ikke skulle friste, så fins det hundrevis av fete alternativer av alle slag på Norges nest største øy.
STORSKARET
Fjell: Allmannberget, Oppdal
Fylke: Trøndelag
Storskaret er svært synlig fra Oppdal sentrum, og renna ser både trang og bratt ut. Det er den også, men ikke så voldsom som det ser ut som fra Oppdal. Renna er brattest i toppen. Den er temmelig smal hele veien ned, og en utglidning kan være farlig. Høydeforskjellen på renna er omtrent 500 meter, og hele turen 800 meter. Renna er nordvendt, og kan ha knallhardt føre langt utpå våren – best å kjøre på ettermiddagen.
VESTRENNA
Fjell: Kjerringa, Sunnmøre
Fylke: Møre og Romsdal
Kjerringa byr på vanvittig fin skikjøring. Østsiden har mye lekent terreng med utsikt over den mektige vestveggen på Kolåstinden. På vestsiden er noen renner, noen av dem lett synlige fra området rundt Volda/ Ørsta flyplass. Disse er vestvendte og omtrent 600 høydemeter med en helning på rundt 40 grader. Dersom man kjører renna tidlig på sesongen burde man være klar over at det kan finnes isfall her som enda ikke har fylt seg opp, og kan være store nok til at man ønsker stegjern og isøks. Adkomst kan være lurt å gjøre via østsiden på Kjerringa, da man alltid kan kjøre ned her dersom man dropper renna. Østsiden på Kjerringa er en flott plan B. Da kan man parkere ved brua like etter avkjøringa til Romedalen og gå herfra. Dersom man kjører vestrenna ned i Langedalen kan man ha bil ved Mosætra eller gå på feller opp i skaret sør for Rotbergshornet og skli derfra tilbake ned i Follestaddalen.
VESTGJELET
Fjell: Lille Vengetind, Romsdal
Fylke: Møre og Romsdal
Stor og lang renne som starter i skaret mellom Store og Lille Vengetind. Det er mulig å kjøre fra toppen av Lille og ned i renna, men det er temmelig seriøst og eksponert. Selve renna er lang og bratt, men ikke verre enn at man kan gå store deler av renna på ski når forholdene er gode. Renna er vestvendt og nesten 900 høydemeter. Hele turen er nesten 1380 høydemeter.
AUSTABOTNTINDRENNA
Fjell: Store Austbotntind
Fylke: Vestland
Nordvendt, skyggefull og definert renne som er omtrent 400 høydemeter og jevnt bratt. Selv om det kan være krevende å finne trygg og myk snø her, er nordrenna på Austabotntind en av de store klassikerne i Jotunheimen. Men planlegger du alt rett etter vær, temperatur og nedbør, kan du få en kjempetur. Fra Vestre Austbotntind når du skaret til nordrenna, som er bratt i toppen og har flere ulike innganger. Den slakeste er fra skaret og rett nordover.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.