Enten man skal bestige en bratt og krevende topp som en del av skituren, gå opp ei bratt renne, kjøre ned i bratt og eksponert terreng eller alt på en gang – da kan det være kjekt med litt flere funksjoner i topptursekken enn hva som kan kalles vanlig.

Men hva mener vi med vanlig? Jo, en topptursekk bør ha volum på mellom 30 og 40 liter, eget rom for skredredningsutstyr (spade og søkestang) og hjelmfeste, siden hjelmen tar mye plass men veier lite, og derfor er kjekk å plassere utenpå sekken. For de aller fleste toppturister og toppturer vil en sekk med disse funksjonene holde lenge. 

Annonse

Men når turene involverer isøks(er) og stegjern, for eksempel fordi du skal opp ei bratt renne eller ferdes på steder hvor utglidning kan være farlig, da øker behovet for litt særere detaljer i sekken. Skal du i tillegg sikre med tau, klatre eller rappellere og involvere klatresele, da er det enda flere funksjoner som kan gjøre turen enklere og ikke minst tryggere. Det samme gjelder hvis man må passere skumle steder, noe som fort kan skje uten at du planla det på forhånd.

Tidligere har vi for øvrig testet Mammut Spindrift 32, som ville gjort et godt inntrykk sammenlignet med disse sekkene. Det gjelder også flere av sekker i vår test av ekstra lette topptursekker.

topptur test
TOPPTUR MED NOE EKSTRA: Skal du på skiturer som krever stegjern, isøks, tau og klatresele er det kjekt med noen ekstra detaljer på sekken. Foto: Tore Meirik

Dermed har vi i denne testen også sett på hvor raskt og enkelt sekkene gjør det å håndtere utstyr for randonee i bratt terreng. Vi har også vektlagt hvor komfortabelt det er å bære skiene på sekken, og ikke minst hvor enkelt det er å håndtere de forskjellige funksjonene, særlig med kalde fingre eller hansker/ votter. Gode løsninger for å finne fram sikkerhetsutstyr som isøks, stegjern og tau senker terskelen for å bruke disse greiene, noe som i sin tur kan gjøre turen tryggere.

Merk at disse tekniske topptursekkene fungerer like bra som andre sekker til vanlig topptur, siden de også har de «vanlige» topptur-funksjonene. På den andre siden er det heller ikke en forutsetning med ekstra fænsi sekk for å få til krevende turer i bratt terreng. Konklusjonen er at hvis du skal eller har ambisjoner om å oppsøke ekstra teknisk terreng på skiturene dine, da kan en slik sekk være et godt valg hvis du er på jakt etter ny topptursekk.

PS! Er du kvinne? Sjekk ut denne testen av jentesekker, hvor flere av sekkene har tilsvarende funksjoner for bratt lende!