Merke: Klättermusen

Det svenske klesmerket Klättermusen er kjent for å være i særklasse (sammen med noen andre merker) når det gjelder å være innovative og miljøvennlige. Måten de har laget sin nye kleskolleksjon er derimot litt utenom det vanlige.

– I disse produktene har vi lyktes med å erstatte 60 prosent av råoljen i ytterlaget, og i stedet erstatte det med biomasse, sier Isabelle Malm, designer i Klättermusen.

Biomassen de har brukt er en bønneolje ved navn Ricin.

Ekstremt giftig

Ricin, som blir utvinnet fra oljeplanten kristpalme, er mest kjent som verdens mest dødelige gift. Den regnes som 1000 ganger mer dødelige enn cyanid, og har tidligere både drept en mann fra Troms, i tillegg til å ha blitt brukt i et drapsforsøk på Barack Obama.

– Hvordan får man til å lage en jakke av dette stoffet?

– Det man gjør for å kunne bruke oljen er at man varmer den opp og destillerer den.  Da forsvinner den vannløselige substansen som er giften, og oljen blir giftfri og helt ufarlig, forklarer Malin Nilsson, kommunikasjonsdirektør hos klesmerket.

Miljøhensynet viktigst

Hun forklarer at det er utelukkende med tanke på miljø at man velger vekk råoljen som allerede er i ytterlaget med tanke på miljøet.

– Planten brukes ikke i matindustrien, og vokser på steder som ikke er er egnet for matproduksjon. Den krever dessuten veldig lite gjødsel, og behøver ikke å vannes. Dermed tar den ingen ressurser fra matproduksjon i det hele tatt, sier Nilsson.

– Påvirkes kvaliteten i noen grad?

– Det gjør den ikke. Vi har gjort tester som viser at kvaliteten er akkurat den samme.

Det er foreløpig kolleksjonen bestående av Bore 2.0 Jacket, Atle 2.0 Jacket, Atle Vest, Liv 2.0 Down Sweater och Heidrun 2.0 Down Short som er laget på denne noe spesielle måten. Jakken på bildet har veiledende pris på 4600 kroner.