Skiinfo på håndleddet

Apple frir til skikjørerne med ny ski-applikasjon som styres fra håndleddet – hvis du har den riktige klokka.

Sist oppdatert: 28. februar 2018 kl 14.01
HÅNDLEDDSINFO: Med klokke fra Apple og de riktige appene kan du sjekke det meste om skiprestasjonene dine på håndleddet. Dette er øyeblikket hvor Fri Flyts mann oppdager at han bør kjøre litt fortere på neste tur. Foto: Tore Meirik
HÅNDLEDDSINFO: Med klokke fra Apple og de riktige appene kan du sjekke det meste om skiprestasjonene dine på håndleddet. Dette er øyeblikket hvor Fri Flyts mann oppdager at han bør kjøre litt fortere på neste tur. Foto: Tore Meirik

En av verdens aller sterkeste merkevarer – amerikanske Apple – er kanskje ikke kjent for å være særlig tungt inne i frikjøring på ski, men det vil de prøve å endre på nå. Mange skifolk har brukt mye penger på Apple-produkter, men så langt uten å få så mye tilbake i form av spesialprodukter og skreddersydde løsninger. Tungvekteren fra Silicon Valley i California inviterte 11 journalister og sendte 10 ansatte (de fleste fra California) på luksushotell i Andermatt i Sveits midt i februar for å vise fram tre nye ski-apper. Tro det eller ei, men Apple watch solgte mer enn Sveits´ totale klokkesalg i 2017 (!).

Siden appene er gratis kan man spørre seg hvorfor Apple bruker såpass med penger på lanseringen, men svaret er temmelig klart: Appene funker bare sammen med Apple Watch, og for deg som er opptatt av å måle prestasjoner i skiheisen – og dele de med vennene dine – er det lettvint å følge med uten å ta fram telefonen. 

Untitled-1
Untitled-1

INFO: Dette er en liten del av all infoen klokka og appen gir deg - direkte på håndleddet. Foto: Apple

Apple har hatt en egen evne til å lage produkter som folk gjør til sine og bruker på måter vi ikke tenker på i det produktet blir lansert. Vi trodde Ipad skulle bli mediet for å lese magasiner digitalt, men i stedet ble personlig barne-tv-device. Iphone funker som lommelykt, kamera med ekstra objektiv, stereoanlegg når det ligger i en krukke og så videre. Dermed kan det være åpninger for at Apple Watch og de nye appene kan ha tilsvarende uante bruksområder – men det gjenstår å se.

Snoww heter appen de selv var mest opptatt av. Den ligner veldig på den velkjente kondisappen Strava, men dette er altså en ski-spesifikk applikasjon, og det kan være noe mange skikjørende stravabrukere savner. Appen måler hastighet, antall turer, høydeforskjell og det meste annet man kan tenke seg. Amerikanerne var også veldig opptatt av at den måler kaloriforbruk. Men det er basert på pulsmåling, som ikke blir voldsomt presist, siden klokka er uten pulsbelte.

På testingen i de sveitsiske fjellene midt i februar – appen ble lansert et par uker senere, 28. februar – ble en noen unøyaktigheter avslørt. Blant annet viste det seg at italienske Andrea (journalist fra Gazzetta dello Sport) hadde kjørt 324 kilometer i timen ved en anledning. Alle var enige om at det neppe var riktig, og app-utvikler Eddy Healey garanterte at den slags skulle være i orden til lanseringen.

20180219Andermatt_Apple_M_L-7534_3m
20180219Andermatt_Apple_M_L-7534_3m

APPMANN: Britiske Eddy Healey er mannen bak Snoww-appen. Her skjærer han svinger i Andermatt. Foto: Apple

Så er det i heisen at folkene fra Apple mener Snoww kommer til sin rett. Her kan du sjekke alt av informasjon på klokka di og umiddelbart avklare hvem i kompisgjengen som kjørte fortest, brukte flest kalorier eller har høyest snittfart. Appen samarbeider også med andre applikasjoner på klokka, slik at du slipper å lure på om du får trent nok (eller ikke), for å si det slik. Det er unektelig litt fascinerende når en av markedsfolkene fra Apple snakker med klokka si og får svar.

– Det er utrolig lettvint å slippe å ta fram telefonen, men bare styre alt fra håndleddet, påpeker hun – og det er også Apples store salgsargument for kombinasjonen Snoww og Apple Watch.

Men hvem som har det artigst i bakken, det må dere fortsatt snakke om på gamlemåten.

En av de andre appene, som Apple ikke nevnte i det hele tatt, heter Ski Tracks. Denne kan også styres fra klokka, og er hakket mer egna for topptur (ingen av folkene fra Apple hadde hørt om skitouring). Ski Tracks viser mange av de samme funksjonene som Snoww, men her får du litt mindre fokus på å dele info med venner, med mer om hva som foregår; Hvor du er, høyde over havet, bratthet og flere andre funksjoner som gir info som kan være nyttig på topptur.

De tre appene Snoww, Ski Tracks og Slopes fins i Appstore – og de fungerer selvsagt også uten klokka med eplet på, men da må du altså ta fram telefonen for å skryte i heisen. Bruker du Android må du finne på noe annet. Men de åpner vel for skryt de og.

Publisert 28. februar 2018 kl 14.01
Sist oppdatert 28. februar 2018 kl 14.01
annonse

Relaterte artikler

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen