Yvon Chouinard gir bort Patagonia til ideelle organisasjoner

Skal bruke hele overskuddet til Patagonia på veldedighet

Milliardæren Yvon Chouinard, som startet Patagonia i 1973, droppet både børsnotering og salg av klesprodusenten. Istedenfor har han “gitt den vekk” til en ideell organisasjon.

Sist oppdatert 15. september 2022 kl 09.24
Patagonia.
GIR DET VEKK: Yvon Chouinard vurderte både å selge Patagonia, eller børstnotere det. Istedenfor har han gitt det vekk til to ideelle organisasjoner. Foto: Patagonia

Denne uken ble det kjent at den nå 83 år gamle fjellklatreren og gründeren Yvon Chouinard, har overført hele eierskapet i Patagonia til en ideell organisasjon. Det skal angivelig være Holdfast Collective som har fått 98 prosent av selskapet. 

I tillegg er omtrent to prosent av aksjene, som altså er a-aksjene (med stemmerett) overført til Patagonia Purpose Trust som er nyoppstartet.

Slike non-profit-organisasjoner er ofte laget slik at eiere beholder kontrollen over selskapet, men har altså ikke mulighet til å ta ut utbytte. Det kan også være restriksjoner på hva overskuddet skal brukes til. 

Chouinard er ifølge Forbes dollarmilliardær, med en formue på 1,2 milliarder dollar. Store deler av formuen er knyttet til Patagonia, og forsvinner da etter at selskapet er gitt bort.

Ifølge New York Times, som først meldte saken, skal hele overskuddet til selskapet, som vanligvis har vært i underkant av en milliard norske kroner, brukes på u-landshjelp og på bekjempelse av global oppvarming.

I Norge har Olav Thon gjort noe lignende med Olav Thon Stiftelsen.

Patagonia skal være verdt rundt 3 milliarder dollar, altså rundt 30 milliarder norske kroner.

– Dette skal forhåpentligvis inspirere til en ny type kapitalisme, hvor vi får ned ulikhetene i verden, sier Chouinard til den amerikanske avisen.

– Vi skal gi vekk så mye penger som mulig til mennesker som aktivt gjør en jobb for å redde planeten.

Chouinard eide selskapet sammen med barna og kona. Selve Patagonia-selskapet skal fortsette som før, men får altså endret eierstruktur. 

Selskapet, Holdfast Collective, skal være organisert som et 501(c)(4)-selskap, som gjør at det kan gi ubegrenset støtte til poltikere. Derfor skal det ikke være de samme skattefordelene som ofte slike non-profit-organisasjoner får.

Publisert 15. september 2022 kl 09.23
Sist oppdatert 15. september 2022 kl 09.24
annonse
Relaterte artikler
toppturbinding
Test av Marker Cruise

Test av Marker Cruise

toppturstøvel i snø
Testet: Imponerende nyhet fra Dynafit

Sjelden kombinasjon av gå- og kjøreegenskaper

Få skistøvlene til å sitte godt

Spenner du i riktig rekkefølge?

skikjører med skibrillene på
Ekstremt allsidige goggles

Test av Julbo Lightyear goggles

toppturbinding
Spennende nyhet med innovativ bakbinding

Test av Dynafit Ridge toppturbinding

mann på topptur med solbriller
Med ekstremt allsidige glass

Test av Julbo Shield

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen