Fischers stive topptursko

2019 STÆSJ: Fischer lanserer toppturstøvel på halvannen kilo med 55 grader gåutslag og fleks som godkjennes av en kar med 23 verdenscupseire i storslalåm.

Sist oppdatert 15. desember 2017 kl 11.24
ALLSIDIG NYHET: Fischer mener at deres nye Ranger Free-støvel, som lanseres neste sesong, fjerner behovet for å ha mer enn en alpinstøvel. Her er det Fischers teamkjører Sandra Lahnsteiner som kjører med skoa i Engelberg denne uka. Herremodellen med 130 fleks til venstre, og den litt mykere damestøvelen til høyre. Foto: Oskar Enander
ALLSIDIG NYHET: Fischer mener at deres nye Ranger Free-støvel, som lanseres neste sesong, fjerner behovet for å ha mer enn en alpinstøvel. Her er det Fischers teamkjører Sandra Lahnsteiner som kjører med skoa i Engelberg denne uka. Herremodellen med 130 fleks til venstre, og den litt mykere damestøvelen til høyre. Foto: Oskar Enander

Ranger Free heter støvelen, og den kommer i butikken neste høst. Men Fischer har allerede sluppet katta ut av sekken, og de viktigste detaljene på den nye, kjøreorienterte toppturstøvelen er:

  • 1540 gram i str. 26,5 (1 607 gram på undertegnedes kjøkkenvekt med undertegnedes customsåler)

  • 55 grader gåutslag

  • 99 mm lestbredde

  • Fire spenner + bred borrelåsstropp

  • GripWalk-såle fra Vibram skal gi godt feste på all slags underlag

  • Kompatibel med både tech- og vanlige alpinbindinger

  • 130 fleks

Og nettopp det siste var viktig for Fischer å understreke da de lanserte støvelen for europeisk media i Engelberg i Sveits denne uka. For å markere hvor stiv støvelen er hadde de med seg selveste Michael von Grünigen (kanskje verdens beste storslalåmkjører noensinne, med 23 verdenscupseire og fire ganger vinner av verdenscupen i storslalåm) hvis oppdrag var å skryte av støvelen. Siden det ikke fins noen standard for fleks i skistøvler formulerte von Grünigen det slik:

– Denne skoa har ekte, alpin 130-fleks. Nesten like stiv som racingstøvlene våre. Jeg savner ikke de reindyrka bakkestøvlene mine når jeg bruker disse.

IMG_5737
IMG_5737

STARSTRUCK: Den er en eiendommelig følelse når verdenshistoriens beste storsalåmkjører står på knærne og skrur bindingene dine. Foto: Tore Meirik

Enkelt skifte

Hemmeligheten bak fleksen skal være en temmelig avansert miks av grilamid og karbonfiber i skallet.

Se flere bilder av den nye toppturstøvelen i galleriet under artikkelen!

Systemet som skifter mellom gå- og kjørefunksjon er skjult inne i skallet, og man skifter med en bryter som ligger parallelt med den øverste spennen. Dermed kan man både skifte samtidig som man låser spenna, og man kan beholde kjøremodus selv om spennene er åpne.

God miks

Pressekorpset fikk prøve støvelen på nydelige forhold i Engelberg (som har sin beste sesongstart noensinne, ifølge fotograf Oskar Enander som bor der), både med carvingski i bakken, med frikjøringsski i puddersnøen og med toppturski i både opp- og nedoverbakke. De tre timene med kjøring avslører at støvelen har en sjeldent god blanding mellom stiv fleks og gode gåegenskaper, samtidig som passformen føles bra.

Fri Flyt kommer med en grundigere testrapport i løpet av vinteren!

images_rangerfree_pressintro-(19)
images_rangerfree_pressintro-(19)

55 GRADER: Temmelig stort gåutslag for en firespenners toppturstøvel, kombinert med stiv fleks. Foto: Oskar Enander

Flere versjoner

Fischer Ranger Free-støvelen kommer i tre herreversjoner og to dameversjoner. Den stiveste og dyreste heter 130 og får utsalgspris mellom 7 og 8000 kroner når den kommer i norske butikker høsten 2018. Den nest dyreste er noe tyngre og litt mykere, og den rimeligste er enda litt tyngre og mykere, og mangler i tillegg tech-inserts.

Den dyreste damestøvelen har lavere skaft og ekstra isolert innerstøvel, og fleks på 110. Den rimeligste damestøvelen er mykere, tyngre og mangler tech-inserts.

Publisert 15. desember 2017 kl 11.24
Sist oppdatert 15. desember 2017 kl 11.24
Relaterte artikler
Vi har testet toppturhjelmen Smith Summit MIPS. Foto: Tore Meirik
Smith Summit MIPS skihjelm

Test av Smith Summit MIPS skihjelm

Mann som fryser på en fjelltopp
Imponerer med tekniske detaljer

Test av Haglöfs Spitz Mimic Hood

Innstilling av toppturbindinger

Justering av toppturbindinger

TESTET: Fjällräven Singi anorakk. Foto: Siv-Elin Skogen
Test av anorakk fra Fjällräven

Anorakk fra Fjällräven: Nesten innertier

test toptur hanske Norrøna
Test av Norrøna Lofoten Gore-Tex Thermo short gloves

Test av Norrøna Lofoten Gore-Tex Thermo short gloves

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue