– Det er herlig å være i gang igjen. For mange var nok dette de første turene for sesongen. Særlig på fredag var det flott. Da var det sol og vindstille, så jeg tror mange fikk en fin opplevelse da. På lørdag begynte det å blåse, slik det var meldt, men de fleste var tidlig ute og fikk utnyttet dagen før det slo inn, sier Dag Inge Bakke, som arrangerer festivalen. 

Les også: Slik gikk Lom Skifestival 2017  

Saken fortsetter under

Spesielt på fredag var det fine turforhold i fjellet. Foto: Gjendeguiden/Kjell Erik Reinhardsen

Fine forhold
Fra utgangspunktet på Norsk fjellsenter er Sognefjellet og Veslbreatinden populære turmål. Til tross for mildværet i forkant av helga, var både føre og forhold utmerket. Det var allerede bra underlag, så varmegradene skapte ikke problemer. 

– Vi hadde ikke noen problemer med å finne snø, og mildværet gjorde at det ble faste og fine forhold, uten at det ble isete, sier Bakke. 

Årets festivalprogram bød på både guidede turer og kurs, så vel som sosiale og faglige innslag. Blant årets nyheter var fjellskitur og tur på ski over bre. 

– Fjellskitur hadde vi for første gang i år. Det er en del som vil gå på fjellski, så det kommer vi til å fortsette med, sier Bakke. 

– Det er mange som bruker breene til skiturer på førjulsvinteren, men det er ikke alle som vet hva de går over når de gjør det. Så på denne måten fikk vi også drevet litt opplæring på det med bresprekker og sikkerhet, sier Bakke.  

Se oversikten over vinterens skifestivaler 

Saken fortsetter under

Årets turmeny bød på flere nye innslag, fra toppturkurs for nybegynnere til kurs i brekryssing. Foto: Kjersti Kvamme

Mer enn bare tur
Som på tidligere utgaver var det i år også flere filmer og foredrag i løpet av helga. Warren Millers film Face of Winter og Millom Bakkar og Berg om Sunnmørsalpene, ble vist på fredag. Da gikk også foredraget til filmviter Marit Aakre Tennø om skifilm som fenomen. 

Både fredag og lørdag var det omvisning på den nye utstillingen Bergtatt. 

Utsolgt for andre år på rad
Også i år var alle de 120 festivalpassene utsolgt i forkant av helga, men Bakke legger ikke opp til å utvide antall deltakere. 

– Det er en fin størrelse på festivalen. Det gjør at det blir bra sosialt på middagen, og er passe mange for de lokalene vi har. 

Med 120 festivaldeltakere var Lom Skifestival fulltegnet for andre år på rad. Foto: Gjendeguiden/Kjell Erik Reinhardsen