– Hjelmkamera kan svekke hjelmen

Michael Schumachers GoPro-kamera får skylden for at hjelmen til Formel 1-stjerna ble delt i to i en skiulykke, og forsker bekrefter at kamera kan forårsake svikt i skihjelmer.

Sist oppdatert 27. oktober 2014 kl 11.48
IKKE GODKJENT: I det øyeblikket du fester et kamera –eller noe annet- på skihjelmen din er den å betrakte som modifisert, og verken garanti eller CE-godkjenning gjelder. Modifiseringen kan innebære at hjelmen ikke fungerer slik den skal. Foto: Tom Wallisch
IKKE GODKJENT: I det øyeblikket du fester et kamera –eller noe annet- på skihjelmen din er den å betrakte som modifisert, og verken garanti eller CE-godkjenning gjelder. Modifiseringen kan innebære at hjelmen ikke fungerer slik den skal. Foto: Tom Wallisch

Ifølge nettstedet Snowbrains var Schumachers hjelmkamera en direkte årsak til at hjelmen hans ble delt i to, og hodeskaden så alvorlig. Schumacher pådro seg hjerneskade da han kræsja i en stein like utenfor preparert løype i Meribel i Frankrike i desember 2013.

LES OGSÅ: Her er det snø!

LES OGSÅ: Drømmevinter´n på New Zealand

– Hjelmkamera er modifisering

– Hjelmprodusenter kan ikke ta ansvar for hva som skjer når noen modifiserer hjelmen sin, for eksempel ved å feste på den et kamera. Det ville vært noe annet hvis kameraet var godkjent tilbehør, for da ville kombinasjonen vært testet og det ville vært klart at kameraet ikke reduserer hjelmens egenskaper. Å feste kamera på hjelmen er å betrakte som en modifisering av produktet, og da vil ikke CE-godkjenningen gjelde. Vanligvis har produsentene skrevet dette i bruksanvisningen til hjelmen, sier Klas-Gustaf Andersson til Fri Flyt.

LES OGSÅ: Oktoberpudder på Kjostind

Han er forsker på Sveriges tekniska forskningsinstitiut, og jobber blant annet med testing og CE-godkjenning av skihjelmer. CE-godkjenning innebærer at hjelmen samsvarer med regelverket i det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS) og muliggjør fri bevegelse av varen i EØS sitt indre marked. Ved å påføre CE-merking på en vare, erklærer produsenten, på eget ansvar, at varen oppfyller de gjeldende rettslige krav for CE-merking.

LES OGSÅ: Tidligtoppturer på Sunnmøre

LES OGSÅ: Hvor er du nå Kjetil Håheimsnes?

Voldsom konsekvens

Andersson kjenner ikke til Schumachers ulykke, og understreker at skihjelmer slik han oppfatter hendelsen kan hjelmen ha sprukket også uten hjelmkameraet på plass.

– Slik ulykken beskrives på Snowbrains er det tydelig at han har slått hodet mot en stein, i tilsynelatende høy fart. Det er kan være nok til å dele et godkjent skihjelm i to, med eller uten kamera. Et mer konkret svar enn som så er vanskelig å gi med den informasjonen jeg har tilgjengelig, sier han.

Da media meldte at Schumachers hjerneskade kunne være en direkte konsekvens av at han hadde et  GoPro-kamera på hodet, sank verdien på aksjene i hjelmkamera-giganten med 10 %, som innebar et tap på hele 13 milliarder kroner.

LES OGSÅ: GoPro skyld i Schumachers hjerneskade?

LES OGSÅ: Hafjell Bike Park åpner i 2015!

Publisert 27. oktober 2014 kl 09.14
Sist oppdatert 27. oktober 2014 kl 11.48
Relaterte artikler
STARTER 27. JANUAR: Freeride World Tour-terminlista er klar, og nytt i år er seks konkurranser. Foto: Dominic Daher
Seks konkurranser

FWT starter 27. januar

Spektakulære omgivelser! Foto: Paul Norheim
Film nummer fire av seks er klar

Jostedalsbreen på sitt fineste

Christopher Lange ute med skade

Brakk bekkenet: – 10 av 10 i smerte

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue