/ Annonse

Hemmeligheten bak god topptur-stemning

Slå tilbake mot skiftende vær, høy luftfuktighet og dårlig sikt. Slik gjør du hver eneste topptur til en lek!

Sist oppdatert 1. januar 2022 kl 13.54
Toppturer i optimale forhold kan også være krevende med tanke på å holde seg tørr og varm. Foto: Kyle Meyr/Ulvang
Toppturer i optimale forhold kan også være krevende med tanke på å holde seg tørr og varm. Foto: Kyle Meyr/Ulvang

Dette er en av de skidagene du kommer til å skryte av lenge etterpå. Den som blir stående i hukommelsen som en av de aller beste, en som du kommer til å snakke om til skikompisene dine med slike superlativer at du vil slite med å begrense deg. Som en fiske-skrøne vil snøen bli dypere og smilet bredere liksom fisken blir større og tyngre for hver gang historien gjenfortelles.

For anledningen er vi tilfeldigvis i Sogndal, det er tidlig februar og snøen har dumpet ned her i dagesvis. Opptil 30 centimeter om dagen har gjort toppturfjell og freeride-skoger her til et paradis. Vi har reist opp på værmeldingen og vi har med feller og skredsøker, splitboard og tjukke ski, og bekledning for å gardere seg mot alle slags værforhold.

Å surre med utstyret på P-plassen er bokstavelig talt alfa og omega for toppturen. Foto: Kyle Meyr
Å surre med utstyret på P-plassen er bokstavelig talt alfa og omega for toppturen. Foto: Kyle Meyr

Alt kan saboteres

Men selv slike dager tidvis være ubeleilige eller preget av irriterende detaljer. Feller med dårlig lim, altfor dyp snø, kanskje du har kledd deg feil og svetta for mye, kanskje du fikk så mye syre i beina at du slet med å nyte svingene. Om den perfekte skidag kan torpederes, skal vi ikke nevne alle de andre skidagene innimellom!

En topptur kan forringes av så mye. Derfor er riktig planlegging og utstyr nøkkelen, og da er det særlig riktige klær som gjelder. Som ekspert på nordmenns vinterbekledning i snart 30 år, har Ulvang vært temmelig klar over dette, og utviklet ullklær for skiftende norske forhold.

Vi kjører bilen opp fra Sogndal sentrum, hvor det er sludd og plussgrader. Mot Sogndalsdalen henter vi noen høydemeter og finner fin, men bløt, snø - og vi skal opp tusen høydemeter til!

Vi har pakket for tusen høydemeter og varierende forhold. Foto: Kyle Meyr
Vi har pakket for tusen høydemeter og varierende forhold. Foto: Kyle Meyr

Kle deg riktig

På parkeringsplassen får vi skisko og utstyr i orden, og avklarer at vi har alt vi trenger i sekken. Når sekken pakkes, er det lurt å tenke på tips fra ull-ekspertene: Kle deg etter trelagsprinsippet. Start gjerne uten å kle deg for varmt, og husk å ha med deg en ekstra ulltrøye til overkroppen til skift underveis.

Trelagsprinsippet

Like relevant sommer som vinter. Innerst skal du ha varme, i midten skal du ha isolasjon og transportere fuktighet, og selve skallet skal ytterst.

Innerst skal du ha et godt baselayer, som kan bestå av en tynn ulltrøye eller en tynn mesh pluss en tykkere ulltrøye.

Mellomlaget skal isolere og holde varmen godt inntil kroppen. Tykk ull, dunjakke eller fleece er vanlig.

Ytterlaget skal være skjoldet mot vind, vær og fukt. Tradisjonelt sett en god skalljakke.

Det finnes ingen spor, men vi har vært i denne fjellsiden før, så vi sporer oppover i terrenget i dyp snø etter å ha testet at skredsøkerne er i orden. Snøen er tung og vi går ganske bratt, så det tar ikke lang tid før pulsen får en oppsving! Allerede etter ti minutter tar vi en teknisk pause - vi tar av mellomlaget og åpner ventilasjonen i skalljakka, for nå skal det ikke være vanskelig å holde seg varm.

Dyp snø krever litt ekstra innsats fra den som går først. Foto: Kyle Meyr
Dyp snø krever litt ekstra innsats fra den som går først. Foto: Kyle Meyr

Genialt materiale

— Ull er ikke bare ull! Det finnes mange forskjellige saueraser som gir ulik ullfiber. Værforhold, klima og beitemarker har stor påvirkning på ullen. Ulik tykkelse på ullen og lengde på fiberen, er det som er mest utslagsgivende på kvaliteten. De fineste lengste fibrene som også er mest kruset vil være mykest på huden, mens de tykkere ullfibrene vil være mer robuste og slitesterke. De ulike ullfibrene har ulike egenskaper og man velger ull utifra tenkt formål forteller Hege Midtun Larsen, designer hos Ulvang.

Hun står for å velge ut materialer, snakke med utøvere og brukere, og sette sammen kolleksjonene til Ulvang. Det er Hege som har første og siste ord på både Mariusgensere og baselayers, og det er særlig funksjonen som er i viktig.

— Ull er en fantastisk fiber som er naturlig fornybar, det er naturens eget tekniske materiale. Ull fungerer som en temperatur-regulator, og vil beskytte kroppen din i både varmt og kaldt vær. Selv om du blir våt vil du ikke bli kald eller klam, sier hun.

Hege Midtun Larsen på Ulvang HQ viser vareprøver de jobber med i designprosessen. Foto: Adam Tumidajewicz
Hege Midtun Larsen på Ulvang HQ viser vareprøver de jobber med i designprosessen. Foto: Adam Tumidajewicz

— For våre baselayers bruker vi fin merinoull som krøller seg lett, og derfor ikke stikker. Vi har også designet våre baselayers og mesh med tanke på hvor på kroppen du trenger tykt materiale og ekstra isolasjon, eller hvor du trenger bedre pusteevne, forteller Hege.

— Fordi lukt og flekker ikke i like stor grad setter seg i ullplagg behøver man ikke like mange plagg i sekken dersom man velger ull. Derfor er det både plass og vekt å spare om man pakker med seg ullplagg. Tenk at vi har et så genialt materiale å jobbe med, forteller designeren.

På med et ekstra lag igjen mens vi får igjen varmen fra å grave en snøprofil. Foto: Kyle Meyr
På med et ekstra lag igjen mens vi får igjen varmen fra å grave en snøprofil. Foto: Kyle Meyr

Puls

Vi har jobbet oss godt oppover fjellsiden i Sogndal nå, og etter en rekke kickturns og mange kubikkmeter med nedtråkket snø tar vi anledningen til en lengre rast like under tregrensa. Siden det har snødd så mye som det har i det siste, gjør vi lurt i å grave en snøprofil.

Vi ser etter om snøen er stabil nok for å tillate turen lenger opp over tregrensa, for enn så lenge har vi vært ganske trygge i slakt skogsterreng. Nå gjenstår det et par hundre høydemeter til over trærne. Å være trygg på terrenget og på hverandre er et viktig tips for å gjøre toppturopplevelsen god. Er du trygg på deg selv og på snøen unngår du at toppturen forringes av usikkerhet og skredfare.

Ta fram termosen og få på dunjakka - en god rast gjør at vi konserverer energi. Foto: Kyle Meyr
Ta fram termosen og få på dunjakka - en god rast gjør at vi konserverer energi. Foto: Kyle Meyr

Vi er heldige med at terrenget over trærne er slakt, og veivalgene vi har gjort sammen gjør at vi unngår skredterreng. I tillegg er snøen stabil og lett, det er kaldere her oppe i høyden - som betyr at vi kan glede oss til en ypperlig nedkjøring!

Høydepunktet

Det gjenstår et par hundre høydemeter med lett vind i ansiktet på turen over trærne, og nå har været endret seg fra det milde fjordklimaet nede i dalen. Slikt er vanlig på lengre toppturer, så husk å planlegg for det! Luftfuktigheten har gjort at hanskene er litt bløte, så det var lurt å ta med et ekstra par.

En av oss har også med seg en ekstra buff og lue i sekken, som kommer godt med når det blåser opp og en litt svett hals begynner å fryse til. Vi gleder oss til å nå toppen nå, og når vi gjør det er det bare å få gjort unna skiftingen raskt!

Det er lurt å være rutinert på topp-rutinen. Det kan bli trått om det blåser! Foto: Kyle Meyr
Det er lurt å være rutinert på topp-rutinen. Det kan bli trått om det blåser! Foto: Kyle Meyr

Nedkjøringen kan fort bli kald, særlig om du er våt under. Derfor skifter vi ulltrøye til noe tørt på toppen. Ulla har god sugeevne, og kan trekke til seg opptil 30% av egenvekt i fuktighet. I tillegg holder den seg varm når den er våt, men når vi skal kjøre langt ned og kanskje stoppe opp og vente på hverandre flere ganger, er det lurt å holde seg tørr. Alternativt kan man beholde mellomlaget, som dunjakka, på for å isolere.

Nå er det bare å rive av fellene og grue seg til å tre på den kalde hjelmen som har dinglet på på utsiden av sekken på turen opp - men noen herlige puddersvinger venter!

Dyp, usporet løssnø er det vi skikjørere lever for. Foto: Kyle Meyr
Dyp, usporet løssnø er det vi skikjørere lever for. Foto: Kyle Meyr

Uansett hvilket nivå du er på, er fysisk og psykisk komfort på veien nøkkelen til gode skiopplevelser. Da hjelper det å være varm, trygg og uthvilt når du endelig er klar for å kjøre.

For ullspesialistene i Ulvang er det viktig å huske på at det er i praksis at klærne virkelig får skinne. Det er også derfor vi har utviklet klærne våre for å være pålitelige i felten og designet de slik at de fremhever ullas beste kvaliteter. Les mer nedenfor om hvilke produkter vi anbefaler til din neste topptur!

På topptur om vinteren med Ulvang

Vi er ull. Ulvang har produsert kvalitetsprodukter i norsk ull i snart 30 år.

Les mer på vår hjemmeside Ulvang.com.

Her kan du lese om baselayer til herre og her finner du baselayers til dame.

Følg @Ulvangofficial på Instagram her!

Registrer deg til Ulvang sitt nyhetsbrev og få 15% rabatt på ditt første kjøp!

Publisert 15. februar 2022 kl 13.53
Sist oppdatert 1. januar 2022 kl 13.54
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen