/ Annonse

Endelig kan Nikolai avslutte skisesongen

...og begynne på den neste! Få i Norge kan matche produksjonsmengden og stilen. Vi snakker om miljø, bil, og filmproduksjon med Nikolai Schirmer.

Sist oppdatert 29. november 2022 kl 00.25
Nikolai med en trofast Polestar 2 i Sogndal i februar i år. Foto: Kyle Meyr
Nikolai med en trofast Polestar 2 i Sogndal i februar i år. Foto: Kyle Meyr

Å følge sine ski-idoler er en spesiell greie for oss skifolk. Noen digger kun dem de vokste opp sammen med og har What would Fred Syversen do? som bumperklistremerke. Noen arver andres idoler liksom de arvet Pink Floyd-plater fra foreldrene. Men vi følger med på hva som rører seg blant de nye blanke. Disse har for lengst lagt merke til Nikolai Schirmer.

Nå er han nærmest for household name å regne blant oss skifolk. Idet vi skriver 2022 har Schirmer flere år som proff bak seg, internasjonal anerkjennelse og millioner av visninger på sine filmer fra eventyr i fjellet. Men han legges merke til også utenfor skiverdenens lille sfære.

– Nå har jeg akkurat kjørt av en lang ferge og er på vei mot Stavanger for neste foredrag, forteller Nikolai mens vi når ham på telefon fra det som må være på Stordalandet et sted.

Schirmer forteller på et fullsatt Polestar Space Trondheim i forrige uke. Foto: Stian Engh
Schirmer forteller på et fullsatt Polestar Space Trondheim i forrige uke. Foto: Stian Engh

Indie betyr jo independent

Å bli lagt merke til utenfor skimiljøet er faktisk ganske...moderne? Om Fred Syversen er glamorøs puddelrock, er Schirmer virtuos indie. Han er ikke bare en svinedyktig skikjører. Han er også produsent, agent, regissør, manusforfatter og redigerer. En regelrett renessansemann, akkurat nå innimellom stopp på en liten foredragsturné før ferden bærer videre mot alpene.

– Jeg gjør egentlig en sånn loop hver sesong. Jeg starter sesongen nordpå, følger sola sør til alpene og følger vinteren for å avslutte nordpå igjen. I fjor var jeg i Østerrike og endte opp i Svalbard. Nå skal jeg være på farten i to-tre måneder før jeg vender hjem igjen, forteller han.

Resultatene av disse turene, det vil si deres gjenfortelling i videoform, kommer ut på Schirmers egne kanaler i disse dager. Med så mye jobb bak seg er det egentlig først nå, idet gjestene på en serie Polestar Talks får se førpremierene (på en film som slippes idet vi skriver dette - se den nedenfor!) at Nikolai faktisk kan avslutte sesongen 2021/22.

– Jeg har hatt to dager fri ifra juni til idag!

Fjorårets headlinefilm WAVY viste Schirmer med venner på seilas ut i Lyngenfjorden og omegn. Foto: Krister Kopala
Fjorårets headlinefilm WAVY viste Schirmer med venner på seilas ut i Lyngenfjorden og omegn. Foto: Krister Kopala

Et innblikk bak kamera

Mange skiprofiler virker fornøyd med å bare være en overflate for brusprodusenter å klistre sine logoer på. Men det moderne ved Nikolai er at han har sin egen plattform, og en bevisst stemme. Med det har han kunnet være streng i prosessen med å finne sponsorer.

– Det er fett å ha partnere som er skikkelig aligned med dine egne verdier. Det jeg prøver å gjøre på ski er helt på linje med det Polestar prøver å gjøre. De vil lage bedre biler og kutte utslipp, forteller han.

Hva har de fremmøtte fått høre på hans foredrag hos Polestar rundt i Bergen, Trondheim, Stavanger og Oslo?

– For det første ble det litt filmer på dette foredraget. Filmen fra da jeg hadde med bror min på tur har jeg vist. Og så er det filmen om da jeg og Chris Booth skulle kjøre nordsida av Store Jægervasstind. Det er samme linja som Eirik Finseth kjørte i Supervention 1. Den handler også om forholdet mellom meg og Chris, som har vært som en mentor for meg, forteller Nikolai.

Dette sier Nikolai Schirmer om sin Polestar

– Jeg kjører en Polestar 2 Long Range Dual Motor. Det er den andre Polestarbilen jeg har fått gleden av å kjøre. Har kjørt litt andre elbiler før, og med de var det mange nye funksjoner men det var alltid noe krøll med å få brukt de. Med Polestar føles det som når iPhonen kom.

– Du bare setter deg i bilen, som da umiddelbart forstår at den skal gjøre seg klar til tur uten at jeg behøver trykke på en eneste knapp, og så er vi i gang. Det er helt vilt. Den fungerer like godt som den ser ut!

– Det er en bil med kult design der alt er like gjennomført. Den gir litt sånn romskipfølelse altså! Folk spør meg, som er sponset av Polestar, om hvordan det egentlig er å ha en slik bil, men jeg mener all rosen virkelig helt oppriktig – det er innmari fint å ha en partner som lager et så bra produkt.

Vis mer

Maksimer opplevelsen, reduser avtrykket

Filmene han lager er intime portretter av Niko og venner på tur. Kameraet vier plass til tiden innimellom nedkjøringene. Plass til blodslit og eksponering i veien opp i bratte renner, store linjer. Det diskuteres skredfare og rutevalg mens de bestiger tinder i Chamonix eller i sin egen bakgård i Lyngen - for egen maskin.

Fremmøtte i Stavanger får lytte og spørre spørsmål til landets kanskje fremste skistjerne. Foto: AWM media
Fremmøtte i Stavanger får lytte og spørre spørsmål til landets kanskje fremste skistjerne. Foto: AWM media

– For det andre snakker jeg om erfaringene jeg har gjort meg med å lage skifilm, kjøre ski og samtidig kutte utslipp. Jeg snakker om det jeg har opplevd i fjellet, men også det jeg har observert i samfunnet rundt meg.

Tagline har vært Maksimer opplevelsen, reduser avtrykket. Følger du Schirmer sine filmer er dette viktig. Her er det ingen segmenter der skikjøreren plutselig befinner seg på en topp langt oppi Alaska (med ski som veier 8 kilo på beina!) og ser ned en urørt fjellside. Skikjøring kan være spektakulært også når det er kortreist og selvsnekra. Det viste han for hele skiverdenen i gjennombruddet med den miljøbevisste filmserien Endless Winter.

Om å stå ansvarlig

Feelgood nonfiction er min favorittsjanger i litteratur. Det kom en studie fra Oxford som viser at prisutviklingen til fornybar energi er litt som prisen på datamaskiner på 50-tallet var sammenlignet med nå. Dette kontra prisen til fossil energi, som er stabil over tid. Vi ser snart at du kan forvente mye bedre avkastning på fornybare investeringer enn fossile, forteller Nikolai ivrig.

Det er langt bedre infrestruktur for lading nedpå kontinentet enn i Elbil-landet Norge, forteller Schirmer. Foto: Kyle Meyr
Det er langt bedre infrestruktur for lading nedpå kontinentet enn i Elbil-landet Norge, forteller Schirmer. Foto: Kyle Meyr

– Det er en parallel til skikjøring der. Hvis du setter deg et mål med et usikkert utfall, det kan være  å hoppe ned i en fjellside med en klippe under deg, spines eller noe annet rart, men det bare gå bra. Du må stole på at din evne til å løse problemer kommer til å få deg helskinna ned. Det er fett å se at det samme skjer i klimakampen. Jo mer du prøver å løse et problem, jo bedre blir du til å løse det. Det er gøy, det er håp, et lyspunkt, sier han.

Omtanken for egne klimautslipp og for disse autentiske eventyrene har vært en lite uttalt, men konstant del av produksjonen. Og det vedvarer i planene for de neste produksjonene.

Det er nå vinteren begynner

Nikolai forteller om planene for den kommende sesongen, som i grunn begynner akkurat nå, idet ferden går ned mot kontinentet. I år blir målet å skape mer umiddelbart innhold og bringe det ut blant folk, litt slik han gjorde i starten - men nå med litt ekstrahjelp på redigeringsfronten. Vi som har fulgt med siden starten har også sett filmskaperevnene til Nikolai vokse, og fryder oss over at hver film liksom topper den siste.

På et fullsatt arrangement i Prinsensgate i Oslo. Foto: Kyle Meyr
På et fullsatt arrangement i Prinsensgate i Oslo. Foto: Kyle Meyr

Det er bare å glede seg til fortsettelsen og følge med på youtubekanalen. Mens vi venter på snøen er det lite som vekker vinterfølelsen mer enn bra skifilm, og filmen vi nevnte ovenfor gikk nettopp live mandag 28. november. Klikk her for å se den!

Polestar x Nikolai Schirmer

Polestar er et elbilmerke med røtter fra Volvo sin racinggren tilbake i 1996. Designet i Göteborg og finnes nå med tre ulike modeller, med flere på vei i løpet av de neste årene.

Les mer om Polestar sine satsinger på bærekraft her.

Følg @nikolaischirmer på Instagram og finn ham på Youtube her.


Her finner du Polestar Spaces der Nikolai var på besøk: Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.
Følg @polestarcars på Instagram her og på Facebook her.

Publisert 28. november 2022 kl 22.29
Sist oppdatert 29. november 2022 kl 00.25
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen