/ Annonse

– Vi vil jo kjøre sommerski på Stryn i 2045 også

Skal det fortsatt være High Camp og Strynefestival, må alle gjøre sin del. Vi snakker med Nikolai Schirmer om å pante for pudder.

Sist oppdatert: 6. juni 2023 kl 21.30
Med tanke på hva det betyr for vinteren, bør vel Fri Flyt-folket være blant de ivrigste panterne. Foto: Brynjar Tvedt
Med tanke på hva det betyr for vinteren, bør vel Fri Flyt-folket være blant de ivrigste panterne. Foto: Brynjar Tvedt
Lesetid: 5 minutter

Visste du at Norge er verdensmester i panting? Vi kan skryte av at nærmere 92% av alle flasker og brusbokser som selges i landet kommer tilbake igjen i kretsløpet. Men de resterende åtte prosentene er ikke rent lite heller, de tilsvarer over 400.000 enheter - hver dag! Det blir noen pantelapper det, men tenk på miljøeffekten!

Matematikken er i grunn ganske enkel: Det kreves mye energi for å produsere plast og aluminium, og 95% av den blir bevart når vi panter en flaske eller boks. En gjenbrukt aluminiumsboks tilsvarer en energibesparelse lik utslippene av å kjøre en liten dieselbil ca. 4km. Disse fire hundre tusene boksene vil spare oss energi nok til å kjøre førti ganger rundt jorda!

Det er lite tvil om hva klimaendringene vil bety for oss skikjørere. Lar vi temperaturen stige, står vi ovenfor en drastisk reduksjon i skidager. Snøen vil ligge høyere oppe og sesongen vil bli kortere, så vi har rikelig med gode grunner til å gjøre alt vi kan for miljøet. Nettopp panting er noe av det enkleste og mest effektive vi alle kan gjøre for å ta vare på vinteren.

Flinker pantere på vei til toppen på Ringstind under Fri Flyt High Camp. Foto: Silje Kabbe
Flinker pantere på vei til toppen på Ringstind under Fri Flyt High Camp. Foto: Silje Kabbe

Iskalde bjørnunger

Fri Flyt har arrangert sine tradisjonelle samlinger på Turtagrø, i Stryn og på Vatnahalsen (og andre steder!) for mange tusener av besøkende opp igjennom årene, og siden 2016 har Infinitum Movement og Protect Our Winters samarbeidet med festivalene om Pant for pudder - for å gjøre skibomser, jibbere, pudderhunder og toppturister blant de beste av de beste i pantemesterskapet.

Med en god festival kommer gjerne rikelig med drikke på boks og flaske, og det er vi beredt for. Husk å se etter pant for pudder-tønnene rundt på festivalområdet på Folven, oppe på sommerskisenteret og rundt omkring - og om du befinner deg oppe i Napen med en plutselig tom flaske, stapp den i flaskeholderen og bring den trygt hjem!

Skifolket på Turtagrø har vært flittige pantere. Hold det gående! Foto: Silje Kabbe
Skifolket på Turtagrø har vært flittige pantere. Hold det gående! Foto: Silje Kabbe

Vi bes om å sortere både papp og plast, men verdien av en pantet boks eller flaske er vesentlig høyere enn disse to andre kategoriene. Hvorfor? Fordi i motsetning til å bli downcycled til et annet produkt, blir bokser og flasker faktisk resirkulert. Du har en garanti på at flaska du panter vender tilbake til tjeneste igjen når du er ferdig med den.

Nikolai Schirmers miljøråd

– Jeg har en lang historie med panting på Strynefestivalen. Første gang jeg var der, i 2015 kanskje, da gikk jeg og kompisen tom for penger og måtte gå rundt og samle pant for å få råd til bussen hjem!

Det forteller Nikolai Schirmer, POW-ambassadør og kanskje landets mest kjente frikjører. Den gang fikk de råd til bussen hjem, men de kunne også sette stjerne i margen på klimaregnskapet sitt.

Nikolai bedyrer at miljøverdien av å pante er en viktig del av innsatsen vi må gjøre for å redde vinteren. Han engasjerer seg også som styremedlem i Protect Our Winters.

– Jeg ville gjerne bidra litt mer, litt tettere enn bare som atlet. Det er ingen andre organisasjoner som har som målsetning for å ta vare på vinteren, og det er det vi må ha for å fortsette å kjøre ski, sier han.

En pantet brusboks er jo mye mer bare et par kroner i lomma. Vi vet at det nytter for klimaregnskapet vårt. Så enkelt er budskapet til pant for pudder i grunn - men det handler også om mer enn å gjøre sin personlige andel.

Nikolai Schirmer holder foredrag på High Camp Turtagrø 2023. Foto: Silje Kabbe
Nikolai Schirmer holder foredrag på High Camp Turtagrø 2023. Foto: Silje Kabbe

– Det er ikke alle som kan kjøpe en elbil for å spare egne utslipp - gjør det om du kan, men om du for eksempel er student og vil gjøre noe for miljøet, vil jeg be deg melde deg inn i POW. Det koster nesten ingenting som student, og det gjør at du kan gi vinteren en stemme, sier Schirmer.

Klikk her for å bli medlem i Protect Our Winters

– Det er masse næringsliv og så videre som bruker stemmen sin til at faktisk vinteren blir verre, oljeindustrien for eksempel. Problemet er at vi ikke har organisert oss for vinteren. Ved å melde oss inn i POW viser vi at vi bryr oss om vinteren og kan legge tilsvarende press på de som sitter ved makta. Da kan vi få til å kjøre sommerski på Stryn i 2045 også.

Sommerski lenge leve - frem til 2045 også! Foto: Simon Sjøkvist
Sommerski lenge leve - frem til 2045 også! Foto: Simon Sjøkvist

Endeløs sommer

Nikolai har vist sitt miljøengasjement blant annet gjennom den kjente serien Endless Winter, hvor tittelen er et nikk til Scooters sommerlåt fra 1995. Tittelen er nettopp også en henvisning om målet til POW, om å holde vinteren slik vi kjenner den ved like.

Når vi spør om hva han skal ta seg til i sommer nevner han planer om klatring og terrengsykling, og røper at det blir et segment i neste film fra legendariske Matchstick Productions, sammen med Stinius Skjøtskift, som for øvrig stiller opp som DJ på torsdagskvelden i Stryn!

Om alle bokser og flasker i Norge pantes, sparer vi til sammen omkring 180 millioner kg CO2-ekvivalenter i året. Så vi har ingen flasker å miste, gjør din del uansett hvor du er i sommer, og pant for pudder!

Pant for pudder

Kampanje med Protect Our Winters og Infinitum movement. Miljøpartner til Fri Flyt sine festivaler High Camp og Strynefestivalen.

Her kan du bli medlem av Protect Our Winters.

Sjekk ut mer om Strynefestivalen og High Camp.

Her finner du @nikolaischirmer på Instagram og på Youtube.

Publisert 6. juni 2023 kl 21.30
Sist oppdatert 6. juni 2023 kl 21.30
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen