/ Annonse

Dette er menneskene som rykker ut når du opplever marerittet

Kompetansen til de frivillige i Norsk Folkehjelp bidrar hvert eneste år til å redde liv i fjellet.

Sist oppdatert 1. mai 2020 kl 12.00
Inger Lise er en av 2000 frivillige i redningsgruppene til Norsk Folkehjelp. Foto: Helly Hansen
Inger Lise er en av 2000 frivillige i redningsgruppene til Norsk Folkehjelp. Foto: Helly Hansen

Helly Hansen har utviklet klær for hardt vær og tøffe elementer i nesten 150 år. Da de skulle utvikle en ny friluftsjakke for sommersesongen, ønsket de råd fra fjellfolk som virkelig presser utstyret sitt til det ytterste. De frivillige i Norsk Folkehjelp ga innsikt og tilbakemeldinger som resulterte i den prisvinnende .

Se for deg følgende scenario: Du er godt forberedt og sjekket værvarslet før du dro hjemmefra. På vei opp til turmålet kommer en tjukk tåke snikende inn. Før du vet ordet av det har tåka begrenset sikten til et par meter, og temperaturen faller. Du forsetter å bevege deg for å unngå kulda. Etter timevis med usikkerhet og frykt bryter plutselig en stemme gjennom den uhyggelige stillheten. Stemmen roper navnet ditt.

Møre og Romsdal er som få andre plasser på denne jorda. De knall blå fjordene og de stupbratte fjellene har gjort området til en reiselivsmagnet for aktiv turisme og ulike former for friluftsliv. I dag er over halvparten av alle redningsoppdragene i Møre og Romsdal knyttet til en eller flere savnete personer, muligheten for å løse oppdragene avhenger helt og holdent av kompetansen og erfaringen til de frivillige i Norsk Folkehjelp.

Er du i Romsdalen på tur og trenger å reddes, er det en god sjanse for at den som roper på deg gjennom tåka er Anne Kristin Angvik eller Inger Lise Monsøy. De er en del av Norsk Folkehjelp sin lokale redningsgruppe i Eidsvåg og Eresfjord i Molde kommune.

Den lille bygda i den nordøstlige fjordarmen av Langfjorden ligger midt i smørøyet blant noen av de vakreste og mest majestetiske fjellene i landet. Romsdal er sammen med Hurrungane i Luster kjent for mange som selve vuggen for fjellsport i Norge. Det kanskje mest severdige av alle naturperlene i dette området er Trollveggen, som med et loddrett stup på 1000 meter regnes for å være Europas høyeste fjellvegg. Men ikke la deg lure helt av alle solskinnsbildene du ser fra Romsdalen. Været i denne delen av landet kan snu fort, noe som ble tydelig akkurat denne dagen.

Viktig for folk og samfunn

På samlingshuset til redningsgruppen i Eidsvåg, har laget til Anne Kristin og Inger Lise samlet seg for en debrief, etter et gjennomført redningsoppdrag. Dette er en viktig del av prosedyrene til Norsk Folkehjelp, fordi det er viktig at de frivillige får luftet seg ut etter endt oppdrag. «Ingen av oss er viktigere enn andre,» sier hun. Etter over syv år som frivillig vet hun alt om viktigheten av å ha noen å lene seg på.

En ung mann ble overrasket av tjukk tåke på tur og ble meldt savnet av familien. Denne gangen fikk oppdraget en lykkelig slutt. Laget fikk lokalisert den savnede og tok ham raskt ned fra fjellet til den ventende ambulansen.

De frivillige på redningsoppdrat i Romsdalen
De frivillige er vant til å ferdes på ufremkommelige steder. Foto: Helly Hansen

Frivillige som Ann Kristin og Inger Lise er en viktig del av lokalsamfunnet, som gjør det lettere for folk å bo blant fjord og fjell. Deres tilstedeværelse, utstyr og kompetanse er uvurderlig for redningsoppdrag og gjør det mulig for Norsk Folkehjelp å hjelpe til med å bevare tryggheten i norske lokalsamfunn.

For de frivillige i Eidsvåg så handler det ikke bare om å redde folk som driver med ulike former for friluftsaktiviteter. Noen ganger redder de barn som har tatt en omvei på vei hjem fra skolen og gått seg bort eller blitt overrasket av mørkets utbrudd. Eller så kan de lete etter eldre mennesker som ikke husker veien hjem. I tillegg arrangerer de førstehjelpskurs for lokale bedrifter og folk.

Situasjoner som dette viser hvor viktige redningsgruppene er som samfunnsbrikker, og de har virkelig fortjent tilliten som de har opparbeidet seg etter mange år med å hjelpe folk i nød.

Blant de 2000 frivillige redningsmannskapene i Norsk Folkehjelp er det menn og kvinner i alle aldre. De blir ofte brukt som en siste mulighet når de andre ikke kommer til personen som trenger hjelp. Dette betyr at de må være i stand til å navigere i farlig terreng og uforutsigbart vær – dag som natt.

Alle frivillige må gå gjennom omfattende og grundig trening, som gjør dem forberedt til å takle lange redningsoppdrag under svært krevende forhold. Denne helt spesielle kompetansen har gjort at Helly Hansen har innsett hvor verdifulle innspillene til de frivillige er når det kommer til design av klær.

 

Norsk Folkehjelp i Romsdalen
Norsk Folkehjelp i Romsdalen. Foto: Helly Hansen

Uniformen til Norsk Folkehjelp er utviklet sammen med designere hos Helly Hansen som var bestemt på å utvikle en teknisk, lett og slitesterk jakke som beskytter de frivillige mot uforutsigbart og hardt norsk fjellvær. Basert på innsikten fra de frivillige utviklet de også jakken Odin 3D Air. Dette er en 2,75-lags jakke som har vunnet priser for sine innovative løsninger – et direkte resultat av samarbeidet mellom Norsk Folkehjelp og Helly Hansen. 

«Vi er stolte bærere av uniformene våre. Når folk ser oss i uniformene, skjønner de at vi er profesjonell, og de forventer at vi gjør en god jobb. Vår hobby er på mange måter å redde liv.» Anne Kristin Angvik, frivillig i Norsk Folkehjelp.

Se filmen her:

Fakta om redningsoppdrag.

Viktigheten av arbeidet til de frivillige øker for hvert år som går. I løpet av de 10 siste årene har antall redningsoppdrag i Norge økt med 10 prosent hvert år, og andelen frivillige oppdrag fra 20 til 25 prosent. Med klimaforandringer, mer ekstremvær, økningen i turisme og endringer i måten befolkningen bedriver friluftsliv, vil antall redningsoppdrag trolig forsette å øke.

Takket være disse frivillige, kan du stole på at noen kommer til å finne deg om uhellet skulle være ute. Og du kan stole på at de frivillige som finner deg vet hva de skal gjøre, uavhengig av hvilken situasjon du befinner deg i.

Unik kompetanse for utvikling av bekledning

Når Helly Hansen gikk til Norsk Folkehjelp for råd, ble de frivillige spurt om hvilke egenskaper de ville ha i en jakke til bruk i sommersesongen. Svaret de ga var at de ønsket en lett, godt pustende og ekstremt slitesterk skalljakke. Dette motiverte Helly Hansen til å utvikle den mest tekniske skalljakken til hardt norsk fjellvær om våren og sommeren. Selv om dette er den varmeste perioden på året, så vet alle som ferdes mye i høyfjellet på denne tiden at været fort kan bli ugjestmildt.

 

Jakken kan blant annet pakkes ned til en slyngebag som kan festes på jakken
Jakken kan pakkes ned til en slyngebag som du kan feste på klatreselen. Foto: Helly Hansen

 

Pakkvolum og lav vekt er viktig

Under redningsoppdrag i fjellet er hvert sekund viktig, som også betyr at vekten på utstyret spiller en stor rolle. Odin 3D Air Shell jakken kan på et par sekunder pakkes ned i brystlommen, gjøres om til en slyngebag som du kan feste på klatreselen eller pakke ned i sekken uten at den tar for mye plass. Den veier også inn på fjærlette 376 gram, som er praktisk om du skal ferdes raskt i fjellet eller bare er opptatt av lav vekt på turutstyret ditt.

«Denne jakken er et resultat av noen av de beste hodene, fjellguidene, frivillige i Norsk Folkehjelp og designerne i markedet,» sier Sara Randall, Produktsjef for fjellbekledning i Helly Hansen.
Fakta om Helly Hansen Odin
Fakta om Helly Hansen Odin
Kjøp jakken her!
Fakta om Helly Hansen Odin
Fakta om Helly Hansen Odin
Kjøp jakken her!
Publisert 1. mai 2020 kl 12.00
Sist oppdatert 1. mai 2020 kl 12.00
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen