/ Annonse

De putter M’en i MTB

Dette er resultatet av 40 år med lidenskap, adrenalin og ingeniørkunst. Rocky Mountain er nedstammet fra syklene som først begynte å herje i fjellet og på stien.

Sist oppdatert: 30. april 2021 kl 11.48
Instinct rocky mountain mtb terrengsykkel
Kevin Calhoun i farta i Revelstoke Canada, på sin Instinct. Foto: Margus Riga
Lesetid: 5 minutter

Terrengsykkelmerker kommer og går, men Rocky Mountain er en stayer, en av grunnleggerne av hele begrepet. De putter M’en i MTB – såpass at det er deres nettside som dukker opp om du skriver bikes.com inn i adresselinja på nettleseren.

Rocky Mountain Bicycles begynner i Canada i 1981, hvor tre kompiser med spektakulær North Shore-natur i bakgården sitter med en vilje til å oppleve den på sykkel.

I et slitent lagerhus begynner bedriften med å oppgradere Nishiki-sykler med egne bremser, håndtak og tjukke dekk for å tilpasse dem til terrengsykling. Konseptet vokser, og egne modeller under navnet Rocky Mountain vokser frem. Med årene kommer egne modeller inn i bildet og senere dempersyklene. Komponentmerket Race Face blir en del av RM i 1993.

promo-katalog-1990
Fra Rocky-katalogen i 1990, med datidens Rocky Mountain Altitude på forsiden.

Perler på en snor

Rocky Mountain ble med på å så frøet for freeride-sykkelbølgen på slutten av 90-tallet. Det var da verden fikk øynene opp for profiler som Wade Simmons som sendte ville linjer med en Rocky Mountain Slayer mellom bena, eller Brett Tippie som viste hvor mye moro man kan ha på en Altitude.

Terrengsykkelsporten i sin moderne form var født - for det var et utvalgt knippe folk som så disse bragdene og kom til å tenke at det der, det er noe de vil prøve selv!

Downhill-klassikeren Slayer finnes fremdeles i 2021-versjon. Den står på skuldrene til forfedrene Blizzard, Hammer og fulldemper-forfederen Edge. I tillegg har MTB-klassikerene Instinct og Altitude vært med i Rocky Mountain-sortimentet i nesten alle år. Dagens RM-sykler har altså blitt utviklet med lidenskap, kompetanse og årevis med prøving, feiling og suksess.

instinct-portrett-12x8
Rocky Mountain Instinct i moderne drakt. Foto: Margus Riga

Dette gjør Rocky til en Rocky

Tidligere resultater er ikke en garanti for fremtidig suksess, men for Rocky Mountain har tradisjonen og kulturen i merket drevet dem fremover. Sykkeloppfinnelsen er 200 år gammel, men vi kan vel trygt si at de siste 40 års utvikling for tohjulingen har vært den morsomste.

Rocky har vært med i forkant med forskning og utvikling gjennom disse tiårene. Av det blir det sykler fra øverste hylle med integritet og skarpe funksjoner, om det så gjelder elektriske fulldempere eller skarpe hardtails. Men særlig for stisykler har Rocky et par ess i ermet.

ride9 rocky mountain
Med Ride9 kan du raskt endre egenskapene på sykkelen din med en umbraconøkkel. Foto: Margus Riga

For det første er Rocky-sykler gjennomtenkt og moderne. Fulldempere fra Rocky bruker Smoothlink-konstruksjon basert på fire kontaktpunkter, som gir et effektivt tråkk på vei opp og god kontroll på terrenget på vei ned. 

I tillegg har RM sine sykler Ride9-systemet, som tillater deg å gjøre små endringer i geometrien på kort tid - med ingenting annet enn en umbraconøkkel. Du har også mulighet til å justere lengden på kjedestaget på samme måte. Ved å flytte på en skive som sitter ved demperfestet, kan du gjøre sykkelen din lengre og forsterke følelsen av stabilitet, så det føles mer som du sitter inni og ikke oppå sykkelen. 

Rocky tilpasser også geometrien på rammer i XS/S så de får samme proposjoner som M-XL-rammer. Syklene kommer i høykvalitets aluminium eller karbon, og spesifikasjonene utenom finnes på ditt ønskede nivå, fra nybegynner til proff.

altitude
Rocky Mountain Altitude er en sånn sykkel som folk snur seg etter.

Allsidige Instinct

For å bygge på tidligere års oppgraderinger til 29" hjul, har Rocky Mountain Instinct og Altitude begge fått en heftig oppgradering foran årets sesong. 2021-utgavene er fullendte Rocky-sykler i dette segmentet, med splitter ny utforming på rammer og en mer aggressiv og effektiv geometri.

Stisykkelen Instinct og den grovere Altitude deler rammekonstruksjon, men er laget for to forskjellige formål. Instinct har demping på 150mm foran og 140mm bak og fungerer som en kvikk  arbeidshest til stien. Både dekk og dempere plasserer Instinct i det grove sjiktet av stisykler, og med lang reach og bratt seterør har du en terrengsykkel som takler mye røffere forhold enn den samme runden du pleier å sykle hver onsdag!

Instinct er tilgivende nok til å være en sykkel du kan lære på og vokse inn i, og tøff nok til å bli dratt med og herja med i nedkjøringer. Denne nyeste utgaven av Instinct er klar for å logge kilometer hvor du enn vil ta den, og har egenskaper som sørger for at den aldri vil skuffe deg på stien. 

revelstoke-instinct
Felix Burke på Instinct i Revelstoke. Foto: Margus Riga

Drømmemaskinen Altitude

Enduro-maskinen Altitude har 170mm demping foran og 160mm bak, en sykkel som ber om å velge den bratte linja og gønne på. Den er rålekker, den er bombesikker og den har fått vist seg fram i verdenstoppen på EWS. Den nye ramma som Altitude deler med Instinct sikrer topp kontroll og smidighet på moderne geometri.

Med Altitude får du full pakke for deg som trives i nedoverbakke, og mulighetene for tilpasning er mange. Altitude kommer i en Coil-versjon med Fox DHX2-demper, eller med ulike spesifikasjoner i både karbon og aluminium. Med Rocky sine unike og lett betjenelige løsninger, får du en Endurosykkel som gir deg en trygg og pålitelig nedkjøring kombinert med effektiv tråkking oppover.

For deg som ønsker deg en dedikert endurosykkel som er responsiv og brukbar i alle situasjoner, er Altitude en lojal våpendrager med en sterk CV.

grovt
Grove detaljer på Rocky Mountain Altitude.

Hvordan skaffer jeg meg en Rocky?

Rocky Mountain sykler hentes inn til Norge fra Vancouver i Canada av VPG på Oppdal, som har de nye modellene av Instinct, Altitude og flere av RM sitt lineup i år tilgjengelig i sin nettbutikk, og de kan sees og testes i den nye butikken på Oppdal.

Kanskje du har en Rocky fra før? Bli med å feire sammen med en 40-åring som har masser av arr, såre knær og legger, punkterte dekk og slitne dempere. På deres nettside inviteres Rocky-eiere til å sende inn bilde av sine sykler. Kanskje du har, eller kjenner noen som har, en skikkelig gammel Rocky stående? Da vil gutta og jentene i Canada gjerne se den!

Se her for en demonstrasjon av Instinct og Altitude i aksjon:

Rocky Mountain sykler 40 år

Rocky Mountain fra Vancouver i Canada feirer at det er 40 år siden de ble grunnlagt i 1981 denne våren.

Sjekk ut Rocky Mountain på Facebook!

Følg @rockymountainbicycles på Instagram!

Det kommer ferske Rocky-sykler inn på lager på VPG i kommende uker!

Publisert 30. april 2021 kl 11.48
Sist oppdatert 30. april 2021 kl 11.48
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen