Om K2 og Newell brands

  • Startet av brødrene Bill og Don Kirschner i Washington i 1962
  • Flyttet skiproduksjonen fra Washington til Kina i 2001
  • K2 har eid - og eier - flere merkenavn, blant annet Line skis, Backcountry Access, deler av Madshus, Olin, Ride snowboards, Full Tilt, Adio, Atlas, Tubbs, Völkl og Marker
  • Etter å ha vært innom flere forskjellige eiere, kjøpte selskapet Jarden – som er store innen husholdningsvarer – K2 i 2007, og i april i år ble Jarden kjøpt av Newell Brands for 15 mrd. dollar. K2 og dermed Newell Brands eier i dag Line, Full Tilt, Völkl, Marker og Marmot
  • Newell Brands eier også merkevarer innen verktøy, babyprodukter, skriveprodukter, alskens forbruksvarer, mat og en rekke andre ting. Newells omsetningsmål for 2016 er 16 milliarder dollar

I en pressemelding onsdag blir det klart at Newell Brands, som eier K2, Marker/Völkl, BCA, Line Skis, Full Tilt og Marmot vil selge ti prosent av porteføljen, og kvitter seg derfor med alle vintersportmerker.

Årsaken er at amerikanske Newell har fusjonert med Jarden (som tidligere eide K2), og ble til investeringsselskapet Newell Brands. Som en del av den nye strategien vil de altså selge unna hele segmentet for sport. 

Det betyr at de ikoniske skimerkene går en ukjent framtid i møte. Men Espen Sollien i Madhus, som er norsk importør av K2 og Line, håper det kan bidra positivt.

– Det vil ikke få noe konsekvenser noe sted egentlig, og i alle fall ikke Norge. Det jeg vet er at vi skal selges innen midten av 2017, og jeg håper det blir en bra prosess.

Newell Brands har tidligere hintet om at de ikke ønsker å satse videre på sport. Selskapet eier fremdeles en drøss andre merkevarer. 

Heller ikke den norske importøren av Völkl og Marker tror dette vil ha store konsekvenser for Norge.

– Vi vet egentlig ingenting om dette. Vi har har kontrakter med Völkl, Marker og Dalbello, og ikke med Newell. Hos oss har ikke dette vært noe tema i det hele tatt, sier markedssjef Erlend Dannatt i Völkl-importør Tendenzer.

Han kjente ikke til hovedeierens ønske om å selge unna før onsdag denne uka, og understreker at situasjonen ikke har vært tema hos den norske importøren.

– Alt går som normalt hos oss, og ingenting tyder på noe annet i framtiden, sier Dannatt.

K2 fikk for kort tid siden kritikk for å ha sparket skilegenden Seth Morrison. Han responderte imidlertid med en halv-spydig Twitter-melding hvor han ønsket å kjøpe ski fra et annet merke.