Lyngsalpene har i mange år vært den store motoren og den sterke merkevaren for å trekke ski turistene nordover. Litt lengre nord finnes det også fantastiske fjell i kommunene Skjervøy, Nordreisa og Kvænangen. Fjellene her har gode kvaliteter og mange muligheter når det kommer til toppturer på ski.

Høysesongen for reiselivet i Lyngen og nærliggende regioner er fra mars til april. Siden fjellene nord for Lyngen ikke er like kjent som Lyngen og Lyngsalpene. Har reiselivsbransjen mye ledig kapasitet i denne sesongen, i motsetning til Lyngen.

Nå skal visit Lyngenfjord sette i gang med et prosjekt som ønsker å gjøre noe med dette og hvor det skal kartlegges hvordan topptursegmentet kan bidra med vekst innenfor reiselivet, økt sysselsetting og økt attraktivitet for befolkningen. Som et tillegg vil det også bli utarbeidet en tiltaksplan for en bærekraftig utvikling innen topptursegmentet og bli laget en informativ brosjyre som vil vise frem de mulighetene som finnes for attraktive toppturer på ski i den nordlige region.

Les også: Test av lette toppturbindinger

Troms Fylkeskommune, Skjervøy og Nordreisa kommuner, Omstillingsprosjekt for Kvænangen, Nord Troms Friluftsråd og flere reiselivsbedrifter bidrar med midler for å gjøre dette mulig.

- For Lyngenfjordregionen, merket som et bærekraftig reisemål, er det viktig at vi sørger for en bærekraftig vekst innen reiselivet i hele regionen. Derfor ønsker vi å informere verden om vår fantastiske region og invitere flere til å komme hit, men samtidig ha en plan for hvordan man kan håndtere en økning av tilreisende, slik at dem ikke ødelegger vår sårbare natur og miljø, sier reiselivssjef for Lyngenfjordregion Georg Sichelschmidt.

Prosjektleder er Espen Nordahl. Han har over 35 års fartstid med toppturer på ski i Troms. Han er også forfatter av boka «Toppturer i Troms» og medforfatter av boka «Trygge Toppturer i Norge».

- Jeg er veldig glad og takknemlig for å ha fått Espen med på laget. Jeg tror ikke vår region kunne fått en bedre prosjektleder og ambassadør på plass, sier Georg Sichelschmidt.

- Vi bor i det landet i verden med kanskje de fleste og de beste muligheter for toppturer på ski. Vi har fjellene, snøen og ikke minst har vi havet. Disse elementene gir en nesten magisk ramme og utøver en stor tiltrekning på alle som er fasinerte av toppturer på ski. Jeg gleder meg å utforske enda mer fjellene i Skjervøy, Nordreisa og Kvænangen og gjøre dem synlige for alle som ønsker å besøke oss, sier Espen Nordahl.

Les historien om når Espen Nordahl gravde sin egen venn ut av snøskred.

Prosjektet går over 5 måneder og skal avsluttes i slutten av juli. I midten av mars inviteres det til møter i alle kommuner for å presentere våre planer og få innspill fra reiselivsnæringen og lokale.

Les også: Slik justerer du bindinger