/ Topptur

Fagerdalen – en nydelig randoneepark

Fagerdalen er den lille fjellkjeden rett nord for Bygdin Fjellstue og er virkelig en nydelig forgård til Jotunheimen.

Sist oppdatert: 5. april 2018 kl 09.56
DRØMMEPÅSKE I FAGERDALEN: Denne perlen ligge ulike i utkanten av Jotunheimen. Foto: Andreas Dahl
DRØMMEPÅSKE I FAGERDALEN: Denne perlen ligge ulike i utkanten av Jotunheimen. Foto: Andreas Dahl

Fagerdalen ligger plassert mellom Mefjellet (1386) i vest, Synshorn (1475) og Heimre Fagerdalshøe (1510) i øst. Om sommeren er dalen en nydelig turperle, men om vinteren vokser Fagerdalen frem som et mekka for korte toppturer.

Fagerdalen-Chill-18
Fagerdalen-Chill-18

Synshorn (1475) er den mest kjente og besøkte toppen i Fagerdalsmassivet. Hele topptursegmentet rundt Beitostølenområdet har blomstret raskere enn en Leopard som jager byttet sitt over savannene i Afrika. Det er topper som Synshorn, Bitihorn og Rasletind som får mest besøk. «Nordvestgrytene» på Synshorn og Bitihorn er mer oppkjørt i påska enn hva "Turistenløypa" på Beitostølen noen gang har vært. Om du utnytter tiden før juleferien, samt er tidlig oppe om morgen etter snøfall i vinterferien kan du nyte pudder til langt uti ferien. Spesielt om du har kunnskap til å ta egen linjevurderinger. Både opp og ned.

Les også: UTE sin test av Klättermusen Brage

Fagerdalen-Chill-25
Fagerdalen-Chill-25

Les også: Turekspertene i UTE har testet Garmin Fenix 5x

Jeg møtte Alexander Kristensen for første gang for noen år tilbake. Felles bekjent, Eivind Fossum hadde invitert med Alexander og svigerfaren til Bitihorn. Alexander hadde store ski, tunge støvler og baggy GTX-klær. En ekte freerider med en passion for nedkjøring. Alexander ga meg nok noen tvilsome skitanker der jeg sto i rando racegear, klar til start. I bolla ned fra Bitihorn var det en blanding av bristende skare og noen stølveldype pudderflanker. Det var sent i påska og det var oppkjørt som en potetåker. Jeg var først til toppen, men Alexander skulle først ned. Med 5 store supergsvinger iblanda noen huck-svev var han nede. Eivind fulgte tett etter, men la inn tre «pow slashes». Med pottehjelm, skinnypants og 700 grams-ski vil jeg si at det ble 15 storslalåmsvinger, en Super g-sving, en semihuck over et steinparti og to «hottdoggerturns» med dobbelt stavisett før jeg kom ned til gutta.

«Respect- det går jo an å stå på ski med de tannpirkera»- Alexander K

Fagerdalen-Chill-11
Fagerdalen-Chill-11

Siden turen på Bitihorn har Alexander vært på reise, men i juleferien møtte vi hverandre igjen. I Fagerdalen. Gutta og Zuzana var på tur og med Frederik Kihle på laget ble det duket for noen fotoseanser. Tidlig i påska møtte jeg igjen Alexander. Denne gangen var det en tidlig morgen i Raudalen Alpin. Vi snakket om å få til en «sprekingtur» og Alexander ble invitert med på en rekogniseringstur, i forkant av Cima Doppio. Fremsiden av Bitihorn ble jogget opp (med sporlegger Zuzana i front) og «sløsjjaget» nedover. Det er bra å være på tur med Alexander så vi bestemte oss for å ta en hyggetur til Fagerdalen med Karoline, Zuzana, Alex, Øyvind og meg. Fjellheimen bringer frem nye vennskap, turgleder og opplevelser. Tusen takk og GOD PÅSKE videre!

Les også: Pulk eller sekk?

Fagerdalen-Chill-2(1)
Fagerdalen-Chill-2(1)

Dagens mission var å ta fire turglade sjeler med ut på tur for å finne godsnø, gode vibber og godchill. Øivind H var også invitert, men etter noen litt udefinerte tekstmeldinger og et OK så var vi faktisk litt usikre på om han ble med. Zuzana og Karoline fant fort tonen og forsvant inn i dalen som to settere med oss gutta på slep. Det var tross alt påskeaften i dag hadde Alexander pynta seg i en ullskjorte fra KASK. «Style over function». Rett før toppen så kunne vi skimte en eksjibber, nå gubbejibber med neongrønne Lange boots, rammebinding og et «drop-the-beat-jamming headset». Det var Øyvind. OK-meldingen betydde at han skulle med på tur, men startet å gå 40 minutter før oss.

Fagerdalen-Chill-8
Fagerdalen-Chill-8

Fagerdalen er et sted for alle. Enten du er en hardbarka freerider på kikk etter ditt neste klippedrop, "O2snappende spandex-toppturjager" eller en nyfrelst "toppturer" vil du finne behovsdekkene fjellsider. Det viktigste i Fagerdalen er å nyte dagen, utsikten samt å finne drømmelinja di.

Uannsett hvilken fjelltopp du ender med å toppe ut på vil du ha utsikt til Gjendealpene mot nordvest, Falketind og Tyinmassivet i øst og Bitihorn i sør. Har du også et finjustert falkeblikk kan du muligens skimte Dovrefjell også.

Les også: Fem fine skiturer i Nordmarka

Publisert 5. april 2018 kl 09.56
Sist oppdatert 5. april 2018 kl 09.56
annonse
Relaterte artikler
annonse
Ein travel dag på Store Ringstind under High Camp. Foto: Frode Sandbech. / Toppturar i Sogn.
Fjellsportens vugge

Hurrungane i Jotunheimen

Med den høyestliggende turisthytta i Norge

Turbeskrivelse Fanaråken

Store Tverrbotntinden fotografert fra nordvest. Foto: Thomas B. Svendsen. / Trygge toppturer
Ukjent godbit med spektakulær utsikt

Turbeskrivelse Store Tverrbotntinden

FORTSATT MYE SNØ: Snøsituasjonen i Jotunheimen mot slutten av mai. Det er mye vinter igjen. Foto: Sveinung Mosnes
Tips til vårturer i fjellet

Snørapport fra Jotunheimen

BLAUT NEDFART: En elv av våt snø følger Arne Litleres ferd ned en sørvendte renne i Vestre Austabotntind. Foto: Erlend Sande
På ski fra Store Austabotntind (2204 moh)

Fra rygg til renne

OPPTUR: Det var ikke vanskelig å nyte turen opp under slike rammer. Foto: David Vesteng
Randonée for første gang

– 30 grader er ganske bratt

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen