/ Topptur

Gullfjellet Opp

Platou-sjef Brede Birkeland utfordrer randomestere og motbakkeløpere til motbakkeløp på ski på Gullfjellet utenfor Bergen.

Sist oppdatert: 17. februar 2015 kl 09.54
FØRSTEMANN: Brede Birkeland (t.v.) et hestehode foran Ola Hovdenak.
FØRSTEMANN: Brede Birkeland (t.v.) et hestehode foran Ola Hovdenak.
Lesetid: 3 minutter

I konkurransen Platou Vertikal møter Bergens motbakkekonge Thorbjørn Ludvigsen, som nylig var nest raskest i trappeløpet i Empire State Building, ultraløper Thomas Andersen, tidligere proffsyklist Bo André Namtvedt og de norske randonnéeenerne Lars Erik Skjervheim og Ola Hovdenak.

PLATOU VERTIKAL

Platou Vertikal arrangeres 21. februar. Løpet går fra Osevann(309 moh) til Austlifjellet (808 moh). Fra start til mål er det ca 3 km og 500 høydemetre. Hele løypen markeres med flagg/vimpler. I normalt turtempo bruker mann ca 50 minutter.  Arrangøren anslår at vinnertiden i konkurranseklassen av den første Platou Vertikal vil bli ca 25 minutter. 

Dere har fått med en haug kjente utøvere til å konkurrere om å gå fortest opp på Gullfjellet, hva er det som trigger dem?

– De som driver konkurranse liker utfordringer- og innen miljøet pusher de hverandre. Det kan bli spennende å se om Norges beste motbakke- og ultraløpere matcher randonneefolket. Vi har også med Bo André Namtvedt som er tidligere proffsyklist. Ryktene sier at han ligger i hard trening… Det er også noen spreke langrennsdamer med, forteller Brede Birkeland, sjef på Platou Sport, tidligere landslagskjører i telemark og arrangør av konkurransen.

LES OGSÅ: Atomic satser topptur

Ideen til konkurransen oppstod for et par uker siden, da den konkurranseglade bergenseren utfordret den norske veteranen Ola Hovdenak til å løpe om kapp på ski.

– Jeg var litt tøff i trynet under Dynafits internasjonale kompetansesamling i Frankrike tidligere i vinter. Vi testet neste års utstyr og jeg utfordret randolegenden Ola Hovdenak til en spurt. «Kom an første mann opp». En gjeng med halvspreke skiløper  fra inn og utland stilte på linje. Norges Dynafits representant Steffen Fjelldal var starter. Det var ikke mange hundre meterne, men jeg holdt Hovdenak bak meg til par meter før målstreken. Dette trigget Hovdenak –tror han ble overrasket.  Han meldte kjapt « Bli med i en ekte Vertikal og jeg skal knuse deg… ».

På vei opp
På vei opp

ARENAEN: Fra oppstigningen til Austlifjellet, en av toppene på Gullfjellet. 

Hvorfor motbakkekonkurranse på Gullfjellet?

– Topptur på ski er jo nærmest blitt en folkesport. Og motbakkeløp på sommertid har jo tatt helt av. Gullfjellet er mye brukt både sommer og vinter og er kun en liten halv time fra Bergen sentrum. Enkelte kvelder kan du se massevis av randofolk med hodelykter opp fjellet.  Vi ønsker at dette skal bli et årlig arrangement og tror at dette etter hvert vil fenge flere.

Hvorfor en ren motbakkekonkurranse? 

– For å sikre en god gjennomføring og lavest mulig barriere for deltagelse gikk vi for øvelsen vertikal. Skal man både opp og ned blir det med en gang mer ressurskrevende, dette er jo nytt for oss.  For fremtiden kan det bli aktuelt med både opp og ned.

Det er også turklasse i konkurransen, hvem stiller der?

– Alle de som ikke driver med tights på ski, men allikevel liker høy puls på topptur. Det er jo egentlig dem det finnes flest av. Påmeldingen så langt viser  50/50 mellom tur og konkurranseklassen.

Alle navnene du har nevnt er menn, hva med dameklassen? 

– Jo, vi har noen damer med. Vi får bruke de hemmelige rekrutteringstriksene nå på slutten. Siste frist for påmelding er onsdag 18. november, men for damene er døren alltid åpen litt lengre….

Finner vi Platou-sjefen selv på startstreken? 

– Regner med det. Jeg hater unnskyldninger, men jeg trynte villmann og skadet meg på ski tidligere i vinter og sliter litt fortsatt. Uansett får nok Hovdenak det som han vil.

LES OGSÅ: Villsnøens far - Lou Dawson

LES OGSÅ: Forkledd Dynafit

Publisert 17. februar 2015 kl 09.54
Sist oppdatert 17. februar 2015 kl 09.54
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen