En kort kjøretur unna Bergen sentrum ligger Gullfjellstoppen, Austafjellet og Hausdalshorga. Nå er det dekket av snø, og har mye å by på for ivrige skikjørere. Her er tre turbeskrivelser – og noen tips.
Bilde 1: Kari Sølberg Ellingsen på vei ned fra Gullfjellstoppen i god snø. I bakgrunnen ses Kråfjellet, som kan være vel verdt et besøk. Foto: Øystein Bjelland
Lesetid: 5 minutter
Gullfjellstoppen har med sine 987 meter over havet lenge vært et populært turmål for skiglade bergensere. Men Gullfjellet er så mye mer enn toppunktet; Gullfjellet er et aldri så lite fjellmassiv som kan by på mye artig skikjøring i alle brattheter og himmelretninger.
Snøen kan ligge lenge utover vinteren, men fjellet er utsatt for mye vær som kan blåse raskt inn fra havet. Kommer det et snøfall er det lurt å være rask på labben og komme seg til fjells. Snøen kan plutselig blåse vekk.
De vanligste stedene å starte turen fra er parkeringen ved Osavatnet på vestsiden av Gullfjellet, eller parkeringen ved Gullbotn på østsiden. Kjøreturen til Osavatnet tar i overkant av en halvtime fra sentrum. Det er også et busstopp ved Osavatnet – sjekk skyss.no for rutetider.
Kjøreturen til Gullbotn er noe lengre – regn med 40 minutter dersom trafikken går greit. Gullbotn kan også nås med buss. Begge parkeringsplassene kan bli fulle på godværsdager, så det kan lønne seg å være tidlig ute.
1. Gullfjellstoppen mot Gullbotn
Dette er en klassiker med over 700 høydemeter nedkjøring og størst mulighet for å finne god snø. Her kan du gå en lang tur og få kjekk skikjøring.
Utgangspunktet er Gullbotn, hvor du starter i langrennsløypen og tar første til høyre. Følg løypen i underkant av 400 meter til løypekryss. Fortsett rett frem, ikke ta til høyre. Rett før bro over bekk forlater du langrennsløypen og går opp skogslien, parallelt med bekken.
Du kommer raskt inn på øvre del av langrennsløypen. Ved ny bro over bekk tar du inn på turvei som går opp til varderekken som leder opp mot fjellet. Når terrenget flater ut, følger du varderekken opp mot toppen av Bergen kommune. Straka vägen.
Fra Gullfjellstoppen kan du nyte utsikten mot Kvamskogen, Folgefonna, Rosendal og storhavet, før du peker skiene nedover. Enkleste vei er samme retur, men det er ofte god snø i det lille søkket på skikjørers venstre side av varderekken.
Et lite triks er å holde mot høyre når terrenget flater ut, etter omtrent 250 høydemeters nedkjøring. Legg deretter på fellene igjen, og gå opp mot Kråfjellet. Herfra kan du kjøre i supert og variert skiterreng ned nordsiden, men merk at det kan være skavler helt på toppen.
Deretter kan du smilende skli gjennom skogen og langrennsløypa, helt ned til parkeringsplassen.
2. Austefjellet
Bergenserne strides kanskje om fjellet heter Austefjellet, Austrerinden eller Austlirinden, men de er skjønt enige om at det er en effektiv og populær topptur. Her får du 500 raske høydemeter, nydelig utsikt og muligheten til kjekk skikjøring etter jobb eller skole.
Turen starter fra Osavatnet. Kryss elven, og følg ås-/ryggformasjonen oppover. Her er det mest sannsynlig gode spor. Har du god tid, kan du ta av fellene før du kommer til toppen, og kjøre en tur ned på sørsiden av fjellet, i retning Dyrdalsvatnet.
Her finnes fint terreng, med muligheter til å variere både bratthet og himmelretning. Gjenta denne nedkjøringen så mange ganger du vil, før du går videre mot toppen.
Fra toppen av Austefjellet er den enkleste returen til Osavatnet den samme veien du gikk opp. Det er også mulig å kjøre på skikjørers høyre side, i retning Kurlatjørna.
Her finnes det mer spennende skiterreng – men det er brattere og mer komplekst, så husk å ta dine forholdsregler.
I dette området er det ofte bedre snø. En renneformasjon har fått navnet Snøgjelet, og det sier vel sitt.
3. Hausdalshorga
Denne toppen ser spektakulær ut, og synes godt fra andre deler av Gullfjellmassivet. Det er en spennende og noe omfattende tur, som også kan by på utfordrende skikjøring.
Hausdalshorga er en fin forlengelse av turen til Austefjellet, men kan også nås fra sør. Hvis du starter turen sørfra, må du først parkere hensynsfullt i området rundt Øvstebø, før du følger sti opp langs Dyrdalselva til Dyrdalsvatnet.
Herfra er det tryggest å følge dalformasjonen mot nord, før du vender sørøst mot Austefjellet. Deretter kan du skli mot sør, og følge ryggen sørvestover mot toppen av Hausdalshorga på 784 meter over havet. Herlig sted for en pause med super utsikt.
Tryggeste retur følger samme vei som opp. Nedkjøring fra Grovene mot Austebotn er også mulig. Dersom snøforholdene er gode kan du kjøre mange fine linjer fra toppen av Hausdalshorga i nordvestlig retning ned mot Dyrdalsvatnet. Dette er en stor og bratt flanke med komplekst terreng.
Retur til Øvstebø eller Osavatn – husk hvor du parkerte bilen.
4. Tur X
De tre nevnte forslagene er et lite utvalg – det finnes mye mer på Gullfjellet. For den helt ferske finnes det slakt terreng, og for den som er på utkikk etter bratt og eksponert skiterreng er det nok å finne.
Eksempler på sistnevnte finner du fra Ronamanen, like nedenfor Gullfjellstoppen. Flere frekke linjer er kjørt på nordvestflanken, men de to rennene mot nord/nordøst er nok mer populære. Rennene kalles Pontius og Pilatus; sistnevnte ligger lengst vest, er mest markert, og synes godt på kartet.
Rennene bør naturligvis kjøres på trygge og gode snøforhold. De ender nede i Glamregjelet, et sted du absolutt ikke bør befinne deg dersom snøen ikke sitter. Stabil vårsnø anbefales.
På Gullfjellet finnes hellinger med ulik bratthet, i alle himmelretninger. Med andre ord er det mange alternativer, og muligheter til å få kjøre i fred dersom du velger en litt annerledes tur. Kanskje finner du din helt egne linje neste gang?
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.