/ Topptur

Topptur i Bergen

Utenfor Norges nest største by finnes klassikeren Gullfjellet og flere andre spennende fjell med lite kjente toppturmuligheter.

Sist oppdatert 15. mars 2021 kl 10.00
Topptur Bergen Norge
Snøbrettkunst ned Pontiusgjelet på Gullfjellet. Foto: Eirik Larsen/Toppturer i Norge

OMRÅDET: Bergen, landets nest største by, regnes ikke som noe vintersportssted, og er kjent for en fuktig og varm værtype. Men fjell med variert topografi reiser seg til værs like utenfor

bygrensen, i Samnanger og Kvam kommune. De fleste vintre er det tidvis meget gode forhold for skibestigninger, også på Gullfjellet, som praktisk talt starter i bakhagen til forstadsvillaene i bydelen Fana.

Liste over toppturer:

Skrott

Såta

Gullfjellet 

Bergen Topptur Norge
På vei opp Glumragjelet, med Pontius- og Pilatusgjelet i bakgrunnen. Foto: Eirik Larsen/Toppturer i Norge

TRANSPORT:  Det er enkelt å komme seg til Bergen fra de fleste deler av landet, med båt, tog, fly, bil eller buss. Fra Bergen går det også flere daglige busser både til de ulike startpunktene for Gullfjellet

og til turmulighetene i Kvamskogen. Til turalternativet Skrott er det best å ha egen bil. Kjøreturen fra Bergen til startpunktet i Fitjadalen tar omtrent halvannen time.

SNØ,  SESONG OG VÆRFORHOLD: Den kystnære beliggenheten gjør at det er store variasjoner i snøforholdene. Nedbøren kommer vanligvis i størst mengder på vestlige vindretninger.

Ikke la deg skremme at det er fullstendig snøfritt på fjellene rundt Bergen sentrum. Lenger inne i landet, på Kvamskogen, faller mer av nedbøren som snø. Også Gullfjellet kan ofte ha gode snøforhold, når bergensere

flest antar at det ikke er snø i det hele tatt. Nord- og østsider har de største snømengdene, både på grunn av vern fra sol og stor vindtransport. Gode topptursesonger starter i desember og avsluttes seint i mai.

OVERNATTING OG BUTIKK: I Bergen sentrum er det bare å velge og vrake i overnattingssteder. Om du ønsker å bo på fjellplatået Kvamskogen (omtrent 400 moh) kan du leie hytte med enkel standard på flere campingplasser.

Det mest aktuelle alternativet er NAF Kro og Camping (tlf 56 55 31 31). Det er også flere overnattingsmuligheter av ulik standard i Norheimsund og Øystese.  Det er butikk og bensinstasjon i Bergen og Samnanger.

På Kvamskogen er det mulig å fylle bensin på NAF Camping.

SKIANLEGG: Eikedalen på Kvamskogen byr på 470 høydemeter, syv heiser, 15 kilometer løyper og mange muligheter for frikjøring. På Kvamskogen finnes også flere mindre, familieorienterte anlegg.

KART: Turkart Bergsdalen/Kvamskogen (1:50.000), Turkart Bergen (1:25.000),

Kvam Friluftskart (1:60.000), 1215 I Norheimsund og 1215 IV Samnanger.

FLERE TOPPTURER: Det er flere bra fjell i Bergensområdet. Fotasperrnuten (1192 moh) med start i Steinkvanndalen byr på tekniske partier og krevende veivalg. En slakere variant er Tveitakvitingen (1299 moh) på sørsiden.

Merk at Bergen Turlags nye hytte på Vending gjør Fuglafjellet til et mer interessant skifjell. På de sjeldne pudderdagene i Bergen by, bør du benytte sjansen til skikjøring på Ulriken (642 moh), som hadde vært et anerkjent skifjell om

klimaet hadde vært litt kaldere.

ANDRE AKTIVITETER:  Vest for Bergen er det svært gode muligheter for klatring og havpadling. Fra Tørvikbygd, 12 kilometer sørvest for Norheimsund, går det ferge over Hardangerfjorden til Jondal. Derfra er det kort vei til Folgefonna og flere muligehter for fine breturer. Folgefonn sommerskisenter åpner vanligvis i første halvdel av mai.

MER INFORMASJON: Den beste kilden for informasjon om toppturer i Bergen er Bergen og Hordaland Turlags informasjonskontor i Marken i sentrum. Guideselskapene Njord og Bre og Fjell tilbyr føring og ulike kurs.

INTERNETT:

www.bergenoghordalandturlag.no , www.breogfjell.no, www.seakayaknorway.com, www.visitkvam.no, www.visitbergen.com

Publisert 15. mars 2021 kl 10.00
Sist oppdatert 15. mars 2021 kl 10.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen