De aller fleste skiheisene i de største anleggene i landet er stengt for å redusere smitten av koronaviruset, og med en stor del av befolkningen på hjemmekontor, blandet med fine toppturforhold og nysnø, vil trolig mange se til fjellet.
Det må du gjerne gjøre, ifølge kommuneoverlege Camilla Underland – så lenge det er på hjemplassen din.
– Jeg synes det er kjempefint at folk bruker fjellet og er ute på tur, så lenge det ikke medfører at de flytter seg over fra sin tilhørlighetskommune. Vi er dimensjonert ut i fra kommune og innbyggertall, og vi ønsker ikke at folk reiser på hyttene sine, og bruker fjellet på den måten nå, sier Underland, som i tillegg er en ivrig skikjører og skitester i Fri Flyts skitester.

SKIKJØRER: Camilla Underland er en dyktig skikjører og kommuneoverlege i Hemsedal. Foto: Kalle Hägglund
– Helt uaktuelt
Tidligere denne uken uttalte hun også at hun fryktet opphopning av folk i korona-karantene på fjellet, og er helt klar på at folk ikke skal forlate hjemkommunen sin. Hemsedal, hvor Underland er kommuneoverlege, har eksempelvis rundt 20.000 hytter.
– Så hvis du for eksempel bor i Oslo og vil gå på Gaustatoppen er det uaktuelt nå?
– Det er helt uaktuelt. Det er helt usolidarisk. Her er det dugnad, og vi må holde oss der vi er. Gå en tur i skogen isteden. Men du må også passe på pressområdene i marka hvis folk klumper seg sammen der, sier Underland.

UAKTUELT: Underland sier topper som Gaustatoppen (her fra baksiden) er uaktuelle om du ikke bor der fra før. Foto: Anki Grøthe
Hold avstand fra andre
Hun kommer med følgende råd dersom du bor i en kommune som har fine skiturer:
– Det er viktig at du avklarer med arbeidsgiver at du ikke utsetter deg for unødvendig risiko. Du må ikke belaste helsevesenet. Luftambulansen har nok å drive med, og helsevesenet har generelt nok å drive med. Da belaster du et helsevesen som allerede er belastet. Skader du deg tar du av andres mulighet til å få hjelp. Du må være solidarisk i atferdsmønsteret. Gjør det som er trygt. Du trenger ikke bygge hopp, og gjør ting hvor du kan skade deg. Gå flatt og ha det hyggelig. Vær enda mer varsom på skred. vi trenger Røde Kors til andre ting enn å dra ut folk nå, sier Underland og fortsetter:
– Sånn som situasjonen er nå og kan holde avstand fra andre, og bruke den fine naturen som vi har. Det er en del forhåndsregler du må tenke gjennom. Hva hvis jeg faller? Hva hvis jeg løser ut skred? Hva hvis jeg er syk og blir mer syk? Du må tenke gjennom konsekvensen av handlingene dine.
– Det er kanskje vanskelig å spå, men tror du det blir ytterligere restriksjoner på å gå på tur?
– Det er litt som å se i en krystallkule, men det har vi gjort i flere uker nå. Vi har klart å forutse mye, og Hemsedal har ligget et steg foran, og forberedt oss på det som kommer rundt neste sving. Men det tar lengre tid å organisere et land enn en kommune. Men jeg tror vi kan regne med ytterligere innskjerping i løpet av de neste dagene. Vi går fort inn i neste fase nå, med massiv smitte i befolkningen. Det kan være mangel på folk, og flere syke på sykehus. Da kan vi gå inn i en fase hvor myndighetene legger restriksjoner i forhold til risikoatferd.
Til informasjon har flere i Fri Flyts redaksjon vært i Hallingdal for å teste ski denne uken. Etterhvert som utviklingen har vært slik den er har alle nå reist hjem til sine hjemplasser.