/ Topptur

Refser XXL for manglende sikkerhetsfokus

KOMMENTAR: XXLs nyeste vinterguide er blottet for tips og råd om hvordan man får økt kunnskap om skred.

Sist oppdatert: 6. desember 2016 kl 09.43
FOKUS: I XXLs vinterguide er fokuset på utstyr, og ikke hvordan man får skredkunnskap. Her illustrert med topptur fra Steindalsnosi. Foto: Dag Hagen
FOKUS: I XXLs vinterguide er fokuset på utstyr, og ikke hvordan man får skredkunnskap. Her illustrert med topptur fra Steindalsnosi. Foto: Dag Hagen

Espen Nordahl (56)

  • Leder for Nasjonalt kompetansesenter for snøskred i Tromsø.

  • Har blant annet skrevet bøkene Trygge Toppturer og Toppturer i Troms.

  • Arbeider som fjellguide i Midnight Sun Mountain Guides.

  • Skriver om skred på Snøskred - nei takk!

Ingen-skal-omkomme-i-snoeskred_ordinary_1200

Foto: Roy Millar

Fokuset på utfordringer tilknyttet snø og skred og ferdsel i skredterreng har nådd nye høyder de siste årene. På fjellet, i magasinspalter, i sosiale medier, på konferanser og seminarer,  kurs og foredrag, over middagsbordet. Det arrangeres flere kurs og det utdannes flere skredinstruktører.  Det diskuterers, snakkes, formidles og læres i så mange ulike fora. Ingenting er mer gledelig enn det.

Målsatt av at ett liv omkommet i snøskred er ett for mye vil visjonen om ingen skal omkomme i snøskred i Norge fortsatt leve. Som ei stor lysende julestjerne der fremme. Visjonen virker kanskje nesten uoppnåelig, men vi får ta et steg av gangen. Handle smått og kort, tenke stort og langt! Så når vi den.

Men vi må nok innse at vi snakker en litt lang vei. Og som Vømmøl Spellmannslag sa det: "Det e itjnå som kjem tå sæ sjøl". Ting tar tid. Men vi må bare ha trua. Satt i system av flinke og engasjerte hoder med hender og entusiasmen til å gjøre jobben.

Slik som turistnæringen i nord har vist. De hadde trua på å kunne utvikle vinterturismen. De hadde hodene og de hadde hendene. De hadde visjonen.  Og etter i mange år ha jobba målbevisst plukkes nå de søte fruktene; vinterturismen i nord har eksplodert. Hard langsiktig jobbing nytter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

xxl
xxl

MANGLER INFORMASJON: Det er denne vinterguiden Nordahl reagerer på. Foto: XXL

Mens turistnæringen ønsker mange tusen fler, ønsker vi færre. Helst ingen. Skredofre. Men målet vårt er nok vanskeligere å nå. Mer sammensatt, mer komplisert og mer utfordrende. Men vi må bare stå på. Det er fortsatt mange i dette langstrakte landet som huserer med fjell som nærmeste nabo som ikke har hørt om ww.varsom.no.   Så jo enda flere gode disipler vi får med oss på kunnskapsformidlingsdugnaden om det forebyggende aspektet innen ferdsel i vinterfjellet, jo bedre.  

XXL - Nordens største sportskjede tydeliggjør at det fortsatt er en jobb å gjøre. I Vinterguiden 2016/17 som dukket opp i postkassa idag 05.12 var det flere sider med fokus på topptur; "Topptur er opptur" sto det. I utgangspunktet helt enig. Flott det. Men for undertegnede ble det en nedtur.  Mye av teksten handlet om kunnskap. Vel og bra. Men det handlet mest om kunnskap om ski, skiutstyr, hvordan bli god på ski og at du må ha med deg sikkerhetsutstyret.

Å jo; de nevnte fjellvettreglene...nei, beklager, nei; de ville de ikke si noe om.
Ikke et ord om www.varsom.no. Ikke et ord om at du også må ha kunnskap om hvordan beherske teknikken å kunne velge turer, terreng og topper etter ditt kunnskaps- og ditt erfaringsnivå. 

Ikke et ord med oppfordring om at det kan være veldig lurt å investere i et skredkurs. Et skredkurs. Kanskje enda lurere enn å kjøpe Rando Set Camox Freebird, Kingpin, 16/17...

Neste gang XXL. I neste Vinterguide...

Publisert 6. desember 2016 kl 09.43
Sist oppdatert 6. desember 2016 kl 09.43
annonse
Relaterte artikler
rød strek i bratte fjell
Historisk førstenedkjøring på Trango

– Vanvittig sterkt øyeblikk

skikjører i bratt og trangt terreng
62 grader både nord og ned

Styggbratt vårskikjøring på Sunnmøre

LETT TILGJENGELIG: Sånn så det ut i 2019 for Robert Aaring noen dager før Trollstigen åpnet på Stigbotnhornet ved Trollstigen, som måtte sykle opp den stengte veien. Foto: Nikolai Schirmer
Sommertoppturer i Romsdalen

Klassiske toppturer ved Trollstigen

skitur i shorts
Sunnmøringene kom først

Trollstigen åpner

IKKE SUR: Fjellguide Tore Karlstrøm - halvannen måned tidligere, utenfor trappa der han bor i Langfjordbotn. Foto: Christian Nerdrum
– De fleste er nok litt sure

– De fleste er nok litt sure

MAJESTETEN: Anders Eide og Ole Halt vik på vei opp Vestgjelet. Foto: Terje Aamodt
Kom mai, du skjønne milde - Vår i Romsdalen

Vinter oppe, sommer nede

Vårskitur i Røldal

Turbeskrivelse Monsaskukken

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen