Trollvasstind, Lyngen

HVOR: Trollvasstind (1440 moh) er den høyeste toppen i Isskardtindene, i det sørvestlige hjørnet av den nordligste halvøya av Lyngen, like øst for Svensby. Det er ca halvannen time å kjøre fra Tromsø til Svensby, den siste delen av turen med ferge fra Breivikeidet. 

OPP: Det er to definerte, store renner pånordsiden av Trollvasstinden. I boka Toppturer i Troms fra Fri Flyt-forlaget, beskrives disse som de vanligste veien opp og ned. Begge byr på nedkjøring i ypperste klasse. Men man kan også ta seg opp via ruta Hemmeligheten, på sørsiden av fjellet. Dette er et rennesystem som nås fra dalen mellom Isskardtinene og Sofiatinden. Rennene leder opp til en bre som er enkel å følge til toppen av den vestligste renna på nordsiden. Herfra følges ryggen til topps. Denne er eksponert, og noe risikabel å kjøre ned på ski.

NED: Ca 200 høydemeter under toppen starter to store renner, en øst og en vest for toppen, men begge på nordsiden av fjellet. Disse er nordvendte, og har ofte god snø, men de er også opptil 35 grader bratte og definitivt skredutsatte. Ved gode og stabile forhold byr de på skikjøring i toppklasse. Det er også mulig å kjøre ned den sørvendte Hemmeligheten.

LENGDE: Det er noen kilometer med inn- og utmarsj på denne turen. Vi gikk totalt 12 kilometer i luftlinje, og ca 1500 høydemeter, til tross for at toppen er 1440 moh. Vi brukte rundt åtte timer på turen, men det er fullt mulig og gjøre det fortere, men også saktere, avhenging av forholdene. 

KART: 1634 III Lyngen eller turkart Lyngenhalvøya.

SESONG: Februar-mai.

SPESIALUTSYR: Stegjern og isøks kan være greit.

MER INFO: Toppturer i Troms, av Espen Nordahl og The Lyngen Alps (Fri Flyt-forlaget).

Kart,-Trollvasstind

Hemmeligheten er en rundtur fra sør mot nord, om toppen av Trollvasstind i Lyngsalpene.

– Jæven så fett altså! Og veit du hva det feteste er? Jo, det er at når vi er over kneika her, så er det fortsatt dritlangt igjen til toppen!