– Det er ikke til å komme unna at det man putter i seg har veldig stor betydning. Både før, etter og underveis i konkurransen, sier nybakt norgesmester i randonee, Malene Blikken Haukøy.

Sigrid Henjum har gjennom Fri Flyt gitt ut turkokeboka "ET UTE". Der finner du de beste tipsene til matlaging på tur og under utendørs trening. Der er et kapittel viet til Malene Blikken Haukøy. I boken kan vi blant annet lese at Malenes favorittmat under trening og konkurranse er smurte lefser med skinke eller fisk, energibar og energidrikk (se nederst). Alt er selvsagt hjemmelaget, og har helt egne løsninger for å være optimalisert for lange, harde dager i fjellet.

Annonse

Blikken Haukøy har EM-medalje, er flere ganger norgesmester og har også vært på et omfattende rekordforsøk på Høgruta i Jotunheimen. Hun forteller at hun har lagt mye tid og krefter i å finne ut hva som fungerer for hun under konkurranser.

– Man må prøve å finne fram til noe som fungerer selv. Jeg har selv brukt mye tid på hva som fungerer for min del. Det handler om hva man har lyst på og hva fungerer på kroppen hva fungerer, forteller skistjerna.

Malene er programleder i UTE-serien "Født til å løpe. Se hele serien her.

OPP: Malene på vei opp - Tromsø 2012. Foto: Daniel Kvalvik

Forbedrer seg

Selv om hun har kommet frem til maten, som du kan lese nederst i denne artikkelen, jobber hun likevel kontinuerlig med å forbedre seg.

– Det er noe man jobber med hele tiden, og man prøver ut noe nytt her og der. Det kommer alltid nye sportsernæringsprodukter på markedet. Jeg er litt observant på når jeg prøver nye ting, og prøver å kjenne etter hvordan det fungerer, forteller landslagsutøveren.

HISTORISK: Her er Malene Haukøy i ferd med å vinne verdenscupkonkurransen i randonnee i Sveits. Foto: Norges Skiforbund

Merker forskjell

– Merker du stor forskjell på prestasjonene utifra maten du spiser?

– Jeg merker stor forskjell. Det har veldig mye å si. Næringsinnholdet kan være mye av det samme i de forskjellige barene, men hvordan magen og kroppen fungerer kan variere veldig. Hvis ikke magen og kroppen føles bra ut går det over prestasjonen både mentalt og fysisk. Når man er sliten er det ikke alt som smaker godt, og ikke alt man har lyst på, så da er det også greit at smaken er god, sier Blikken Haukøy.

– Hvor kom ideen til lefsene fra?

– Jeg fikk vel egentlig tipset fra kompiser angående lefsene. Jeg har tenkt at ofte får man mye søtt i seg når man spiser barer. Lefsene er litt mer salte, og det frister litt mer. Det føles også litt mer ut som ordentlig mat. Det er ikke bare raske karbohydrater.

(Se oppskrifter under bildet)

LEFSER: Her er lefsene til Malene. Foto: Sigrid Henjum

Dette spiser Malene:

Smurte lefser

 • Grov tacolefsa med snøfrisk 
 • Røykelaks
 • Finhakka raudløk
 • Kokte poteter i tynne skiver

Under konkurranear og lengre turer, som da ho vann Hornindal rundt, med 6500 høgdemeter fordelt på 75 kilometer på 10,5 timer, gjelder det å få i seg raske karbohydrater.

Energibar

Dette er mye kalorier i en liten bar med smak av havre og peanøtter. Det er også mulig å variere med sjokolade, forskjellig tørka frukt og andre nøtter. 

 • 3 dl store økologiske havregryn
 • 2 dl hakka nøtter, som peanøtter, valnøtter, hasselnøtter, mandlar, solsikkekjernar
 • 1,5 dl tørka frukt, som rosiner, aprikos i små bitar, tranebær og biter av mørk sjokolade
 • 1 dl honning 
 • 2 ss sukker
 • 2 egg
 • 1 eggekvite
 • 2 dl peanøttsmør, romtemperert
 • en liten klype salt

Bland alt saman, lag små avlange barar på eit bakepapir. Her kan du bestemme hvordan du vil ha barene dine – steker du «kaka»  3 centimeter tykk blir barane mye biter i plastfolie. Steker du 1 centimeter tykk, blir barene sprø barer i matpapir. Steik på 160 grader i 25 min. 

Energidrikk 

Malene sin egen energidrikk består av hjemmelagd saft med litt salt i. Enkelt, godt og mye billigere. Ellers så drikker hun mest vann i moderate mengder. Man skal ikke tynne for mye ut. Kroppen trenger å være i balanse for å takle ekstremt mye opp og ned.