/ Topptur

Dette bør du ha i topptursekken

Har du med deg alt nødvendig utstyr på toppturen? Svaret er høyst sannsynlig nei.

Sist oppdatert 25. mai 2017 kl 11.18
SIKKERHET: Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når Jørgen Aamot pakker sekken for toppturer - enten de er korte, lange enkle eller avanserte. Foto: Vegard Breie
SIKKERHET: Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når Jørgen Aamot pakker sekken for toppturer - enten de er korte, lange enkle eller avanserte. Foto: Vegard Breie

Jørgen Aamot

Jørgen Aamot arbeider som Tindevegleder og er en av Norges mest erfarne skikjørere med flere skiekspedisjoner til Himalaya og bratte førstenedkjøringer i Norske fjell. 43-åringen bor i Hemsedal der han arbeider for firmaet Fjellsentralen AS ( www.fjellsentralen.no) som tilbyr guiding og kurs i fjellet året rundt. Han arbeider også som skredobservatør og skredvarsler for NVE. Når NORTIND skal utdanne nye Tindevegledere er Aamot veileder innen emnene ski, snø og skred. Han arbeider også tett med ulike utstyrsprodusenter med testing og utvikling.

HIghCamp_2010-9866

Foto: Vegard Breie

Utstyr for kameratredning i skred, multiverktøy, reservedeler for bindingene, mat og drikke, flere tynne tau til skikjelke, kart og kompass, varmejakke, vindsekk og førstehjelpsutstyr. Førstehjelpsutstyret består av diverse smertestillende tabeletter, sterile kompresser og sportsteip. Staver og spadeskaft vil fungere som gode spjelker ved beinbrudd.

Jørgen Aamot overlater ingenting til tilfeldighetene når han pakker sekken for toppturer.

– Kan du si noe om de enkelte bestanddelene. Hva krever du av dem?

– Generelt krever jeg at utstyret jeg har med på tur er lett, slitesterkt og helst dekker flere behov. Jeg er nok over middels kresen på det jeg putter i sekken. Det har tatt meg mange år å finne frem til gode løsninger og gode produkter. Jeg kan ta et eksempel med søkestangen min. Den har lang overlapp i leddene slik at den ikke knekker, jeg kan sette den sammen med vottene på, den er laget av samme aluminiumskvalitet som man finner i rammene til de beste terrengsyklene, den har metermål gravert inn i godset slik at jeg kan måle snødybde, tuppen er bredere enn resten av stanga slik at jeg unngår vakum i hullet, jeg har satt refleksteip på toppen av stanga slik at jeg kan markere snøhule eller nødbiuvakk når det er mørkt.

– Hva mer mener du folk godt kan putte i sekken sin hvis de ønsker å ta ansvar?

– Kameratredningsutstyr for skred er obligatorisk. Vindsekk, tau til skikjelke, førstehjelpsutstyr og mobiltelefon er også ting man bør ha med. På toppturer er den organiserte hjelpen som regel langt unna, slik at man må være trygg på kompetansen og utstyret til gruppa.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

JorgenAamotVeske
JorgenAamotVeske

TIPS: Lenger ned i saken ser du hva Aamot har i sekken. Foto: Vegard Breie

– Hva med selve sekken? Hva er det som gjør en sekk til en god sekk?

– Lett, slitesterk og funksjonell er tre stikkord her. Jeg liker sekker med tradisjonelt topplokk, der kommer jeg lett til småting som jeg kan ha bruk for underveis. Sekken jeg bruker på topptur er 35 liter, den er romslig nok til stegjern og tau dersom jeg skulle trenge det. Jeg liker diagonalt skifeste på sekken, skiene tar ikke så lett borti hælene med dette festet. Selve sekkerommet bør være laget av et lyst stoff på innsiden, slik at man ser gjenstander i sekken lettere. Plastspennene som det finnes mange av på en sekk bør være av typen som drenerer snøen. Tenk på at sekken skal brukes i snømiljø, derfor vil pustende nettingstoff inn mot ryggen være en dårlig ide. Her setter det seg snø og når dette tiner opp vil man bli våt. Velg en sekk uten for mye fiksfakseri, som er lett og som ser slitesterk ut. En god sekk vil man normalt sett ha glede av i veldig mange år, velg derfor din neste sekk med omhu.

– Hva med mat, snacks og drikke? (med tanke på næringsinnhold, hygge o.l.)?

– Jeg har alltid med meg matpakke på tur, brødskiver med det pålegget som befinner seg i kjøleskapet på den aktuelle dagen. Nå og da har jeg med en type frukt eller en sjokolade, som oftest en Snickers. Jeg har prøvd litt forskjellige energiplater og andre typer supermat, spesielt i forbindelse med ekspedisjoner. Jeg syntes ikke det smaker spesielt godt, så jeg er nok ganske tradisjonell i matveien på tur. 

Dette har Aamot i sekken sin:

Bestanddelene i sekken til Aamot varierer med årstid, sted og om han er på jobb som guide eller ei. Dette er et eksempel der han er på topptur med samboeren i Hemsedalsfjella midtvinters.

 • Søkestang

 • Spade

 • Flere tynne tau til skikjelke

 • Vindsekk

 • Varmejakke

 • Sitteplate for to

 • Matpakke og drikke

 • Ekstra tjukk lue og votter (jeg bruker tynne hansker og tynn lue på vei opp)

 • Fotoapparat

 • Kart og kompass med helningsmåler

 • Mobiltelefon

 • Ekstra batteri til sender/mottaker

 • Reservedeler til bindingene

 • Voks til fellene og hurtigvoks til skia

 • Dopapir og fyrstikker

 • Solbriller og slalombriller

 • Multiverktøy

 • Litt ståltråd

 • Sportsteip 

Publisert 23. mars 2017 kl 08.00
Sist oppdatert 25. mai 2017 kl 11.18
annonse
Relaterte artikler
annonse
mann med tau på fjellrygg i solnedgang
Tips til toppturisten som er ivrig på tur og stødig til beins

Når skiføret er drit, men du vil på topptur

Øystein Greni på scenen med gitar
Bigbang-profilen spiller på High Camp

Øystein Greni: – I samme familie som toppturfolk

TIL FJELLS: Merrick Johnston er en av mange skiguider som har blitt sertifisert gjennom Nortind-utdanningen Foto: Bård Basberg
Nortind får offentlige penger

Fjellguideutdanningen blir billigere

Christian Björk på vei ned fra sørtoppen av Storsola.
Sylene i Sverige

Skikjøring på grensen

En kjærlighetserklæring til Sunndalsfjella

8 fine toppturer på Nordmøre

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen