Kongsberg skisenter

Kongsberg skisenter er faktisk et av landets best besøkte. Parken holder jevnlig topp kvalitet, og heisen er effektiv. Dette er Fri Flyt - guiden til Kongsberg.

Sist oppdatert 11. oktober 2021 kl 12.00
Kongsberg alpint skisenter webcam fri flyt guide
Kongsberg sin årlige Snowstock-festival har vært i live i snart 20 år - og det er fremdeles fett. Foto: John Andre Moldestad

Tidligere var Kongsberg et av anleggene i Norge med flest driftstimer, og åpent helt frem til ni-tiden på kvelden. Foran 2020/21-sesongen har anlegget fått nye eiere, så det er mulig endringer i emning. Klikk her for våre Fri Flyt-guider til norske skisteder!

Kongsberg skisenter i Funkelia er også godt kjent som hjemsted for jibbefesten Snowstock, med noen av landets kuleste konkurranser. Her kåres årlig "Bad Ass of the Year", som man har gjort hvert år siden 2001.

  

Løypekart og snøforhold

Fri flyt anleggsguide kongsberg skisenter alpint
Kongsberg skisenter har i grunn en topp med en rekke ruter.

Kongsberg er bygget rundt en enkelt bakke med en stor variasjon av nedkjøringer. Parken er et seriøst satsingsområde, og holder jevnlig svært høy kvalitet.

Ski venstre fra toppen har du en lang parklinje med rails og hopp, mens det i nedre segment under stolheisen alltid lages linjer med større hopp.

Anlegget har til felles med Kongsberg by at det har blitt bygget en hel del gruver i området. Enkelte steder i anlegget finner du enorme hull i bakken fra fortids gruvedrift - de er heldigvis godt gjerdet inn.

I bunnen finner du en stor varmestue med servering, både av typen kanelboller/kaffe og varme middagsretter som pølser og burgere.

Kongsberg er kjent for å holde stabilt lave temperaturer, og får derfor produsert mye snø over sesongen. Her finner du Fri Flyt sitt snøvarsel for Kongsberg skisenter.

 

gruvene i kongsberg skisenter
Legg merke til alle gruvemarkeringene i kartet - og pass opp for hull i bakken!

Offpiste og topptur

Kongsberg skisenter er ikke et freeride - anlegg. Du skal ikke forvente god offpiste i Kongsberg, men skogen rundt anlegget, særlig ski høyre imellom de grønne og den svarte løypa, er i stor grad kjørbar på gode dager. 

Utenom dette er det også verdt å nevne at du kan gå topptur til Jonsknuten, Kongsbergs byfjell på 904 m.o.h. Turen opp starter ved Knutehytta, som du kan kjøre opp til. I teorien kan du stå helt ned til anlegget herfra på diverse skogsveier!

Opp til Jonsknuten går det en gammel service-gondol fra Knutehytta, som delvis utgjør traséen for nedkjøring. Det skal visstnok også være mulig å kjøre ned mot Jondalen nordvendt, men vi er oppriktig usikre på dette fremdeles lar seg gjøre!

Vi vil gjerne høre fra deg om du vet om gode randonee - turer i Kongsberg.

 

Fri Flyt - reportasjer

I mai 2020 kunne vi melde at Kongsberg Skisenter fikk nye eiere. Det og Korona gjør at vi enda ikke har åpningstider og heiskortpriser klare her.

Fri Flyt har regelmessig dekket Snowstock, her er en av Bad Ass-konkurransene i en bildeserie.

Kongsberg Freeski har avlet opp en rekke profiler. Her er vårt intervju med Bad Ass 2019, da 17 år gamle Tevje Skaug.

Området i og rundt senteret byr også på stisykling av svært høy kvalitet!

Har du noen tips som ikke er med her? Har du vært i anlegget og tatt noen fine bilder? Send oss gjerne det du har på nett@friflyt.no!

  

Reise, fritid og overnatting

Kongsberg skisenter ligger passe tett på Kongsberg by, lett tilgjengelig med bil. Her finner du anlegget på google maps.  Det settes også opp skibuss for deg som vil tilbringe en hel dag i senteret, fra Vestfold, Telemark og Oslo. Kongsberg er lett tilgjengelig med tog, og det går buss fra byen til skisenteret på 5 minutter.

Området rundt skiheisen har ellers ikke stort å by på, og ligger en kort kjøretur unna Kongsberg by, hvor du ellers finner det du trenger.

 

Kongsberg skisenter

kongsberg-skisenter.no

32 71 70 70

Antall heiser: 5

Antall nedfarter: 13

Lengste nedfart: 2200 m

Høydeforskjell: 330 m

Heiskort: 450 for dagskort, ellers en del av Skimore-ordningen

Hvor: 43 km fra Drammen, 81 km fra Oslo, 397 km fra Bergen, 553 km fra Trondheim

Åpningstider: Ikke angitt 2020 (anlegget har nye eiere)

Publisert 11. oktober 2021 kl 12.00
Sist oppdatert 11. oktober 2021 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen