Det er de lokale skientusiastene Morten Hope og Sverre Engelstad som har tatt initiativ til å rydde løypa med hjelp Peer Bakke i Kongsberg Skisenter og Robert Leer, skriver Laagendalsposten.

– Vi har drevet litt sporadisk kjøring der tidligere, og oppdaget potensialet i området. Vi som skientusiaster ønsker å utvide tilbudet for folk som er litt lei av vanlige løyper, og som ønsker noe nytt i nærområdet. Det er ikke alle som har råd til hytte i Hemsedal, sier Hope.

Annonse

Skogsløypa er ikke en del av Kongsberg Skisenter. Men at det finnes en brukbar frikjøringsløype i nærheten, har neppe negativ innvirkning på senteret.

– Dette er med på å øke mangfoldet i området. Det er morsomt at Kongsberg får et bedre og bedre tilbud, sier Bakke. som ikke tror Kongsberg Skisenter kommer til å satse på å lage egne frikjøringsløyper i området.

– Tror ikke det blir nødvendig. Det er fint at det også finnes ikke-kommersielle tilbud. Skogen er for alle, ikke bare for turgåere og o-løpere, påpeker Bakke.

Fjellsiden nedover mot Jondalen har også vært åsted for skiaktivitet av den mer fartsfylte sorten tidligere. Fra Knutetoppen, ned Nordskaret, over Kapteinsdam og helt ned til Jondalen kirke, skal det ifølge Bråthen vært anlagt en utforløype. Løypa var faktisk åsted for Norges aller første internasjonale utforrenn i 1933.

For å komme til toppen av frikjøringsløypa må du først kjøre til Knutehytta, for så å gå i ti minutter over Kongensdam. Fra hytta ved damkrona går det nedover, i drøye tre kilometer.

– Det er en løype for folk som er spesielt interessert. Folk som vil gjøre en tur ut av det. For det er mye slit, men når man først får på seg brettet eller skia, så er det en fantastisk frihetsfølelse, sier Hope til lokalavisa.