/ Folk

Kronprinsen av High Camp

HC 2012: Årets High Camp Turtagrø fikk besøk av selveste kronprins Haakon. Fri Flyt hang med til topps og møtte en turglad tronarving som viste kongelige ferdigheter på telemarkski.

Sist oppdatert 7. mai 2012 kl 07.21
PÅ TOPP: Kronprins Haakon gjør seg klar til å kjøre ned fra Lauvnostind (1950 moh.) Foto: Erlend Sande
PÅ TOPP: Kronprins Haakon gjør seg klar til å kjøre ned fra Lauvnostind (1950 moh.) Foto: Erlend Sande

Hva skjer nå? High Camp-deltakerne sperrer opp øynene da tre svarte firehjulstrekkere svinger opp foran Turtagrø hotell seint fredag kveld. Festivalsjef Marit Vidnes har øvd inn korrekt tiltalemåte, men det viser seg overflødig når kronprinsen strekker neven gjennom bilvinduet og presenterer seg som Haakon.

– Jeg har jo hørt om campen i en god del år og har en del venner som har vært her oppe. Så jeg hadde lyst til å bli med og  treffe skifolket, sier kronprinsen til Fri Flyt.

På tur med Marius 

Kronprins Haakon er på privat tur til High Camp. Han kommer sammen med sin gode venn Bjørn Steinsland, som har vært deltaker på festivalen i alle år, og kronprinsessens svært skiinteresserte sønn Marius. 15-åringen kjører mest på twintipski i parken i Tryvann, men har latt seg friste av store fjell og lange nedkjøringer i de majestetiske Hurrungane.

Festivalens sjefsguide Nils Nielsen har pønsket ut lørdagens plan, som starter med å være tidlig oppe til frokost. Før det offisielle turprogrammet er i gang blir kronprinsen og følget skysset noen kilometer oppover tindevegen for å legge av gårde mot Lauvnostind. Fri Flyts utsendte får lov til å slå følge, sammen med Espen Kristiansen, vanligvis kameramann i Field Productions, men denne gangen er utsendt for Fri Flyt-tv.

– Skikkelig fortjent

Det er kronprinsens første besøk på Turtagrø. I likhet med mange av oss andre, har han plikter som begrenser hvor ofte han kan ta seg tid til å dra på topptur.

– Men jeg er veldig glad i det. Det er fint å komme seg ut. Når vi skal kjøre nedover føler vi at det er skikkelig fortjent, når vi har gått opp, sier han.

Turfølget holder jevn fart opp fjellsida, med utsikt til en stor og lokkende snøflanke med puddersnø som falt ned dagen før. Politifolkene som har ansvar for sikkerheten følger på diskret avstand. Tross litt vonde føtter er heller ikke Marius i tvil om at han skal til topps. I alle fall ikke så lenge det er rom for en og annen sjokoladepause. Etter hvert kan vi ta av oss skiene og gå de siste meterne opp mot Lauvnostind med stup på begge sider og den bratte veggen på Soleietind som blikkfang. Det er tid for toppbilder, jubel og hyllest til norsk natur.

Kongelig teknikk 

Sol, vindstille og et fint lag styresnø får fram entusiasmen i alle skikjørere, enten du er kongelig eller ei. Før nedkjøringen sørger kronprinsen for å få hjelmkameraet behørig festet. På beina har han telemarkutstyr av det mest solide slaget.

– Jeg kjører bare telemark, jeg har ikke kjørt slalåm på 20 år, kanskje, sier han.

At kronprinsen er en habil telemarkkjører, har Fri Flyts utsendte hørt før. Men det er likevel imponerende å se det på nært hold. Ikke bare holder han stor fart med elegant knebøy i løssnøen på toppen, han behersker også skarete brattheng som venter på at sola skal få tak og alt annet ruskeføre vi møter på vei ned til Ringsdalen.  Kronprinsen setter fart med dype, kraftfulle svinger. Dette er kjøring som selv republikanere må bøye seg i puddersnøen for.

Etter å ha sagt farvel til en del av gjengen, leder guide Nils Nielsen an mot dagens andre mulige topp, Nordre Dyrhaugstind. Kronprinsen har fortsatt godt driv i motbakkene. Men nå er det blitt langt på dag, og når det i tillegg skyer over og begynner å snø,  skjærer kronprinsen gjennom og slår fast det er på tide å dra ned. Men de som antyder at det er for å spare krefter til dagen etter, blir satt på plass av kronprinsen.

– Det er en strategisk beslutning for å få best mulig skikjøring, smiler han.

Vant Sponsor Games 

På trappa utenfor Turtagrø hotell takker vi hverandre for turen, men kronprins Haakon er på ingen måte ferdig med High Camp. Laget hans klarer å vinne Sponsor Games, arrangert av campens samarbeidpartnere, med grener som skikasting og hurtigoppsetting av telt. Sent på kvelden er han blant de som får med seg tidenes første stand-up show i High Camp-sammenheng, og i nysnøen på søndag blir det nye svinger ned fra Dyrhaugsryggen,

Festivalsjef Marit Vidnes er svært fornøyd med å kongelig besøk på High Camp og fikk hyggelige ord tilbake.

– Han syntes det var et veldig hyggelig arrangement og var veldig fornøyd med helgen, sier hun.

High Camp Turtagrø er ikke bare den originale norske toppturfestivalen, det er også den kongelige norske toppturfestivalen.

PS: Det kommer film fra turen snart.

Publisert 7. mai 2012 kl 01.43
Sist oppdatert 7. mai 2012 kl 07.21
annonse
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen