Anklager Marker for løgn

Dynafit fikk sin første toppturbinding DIN-godkjent allerede i 1994. Nå har modellen Beast 16 fått samme godkjenning som Markers Kingpin -og Dynafit avviser Markers påstand om at de var først.

Sist oppdatert: 10. september 2014 kl 12.13
GODKJENT: Toppturbindingen Dynafit Beast (bildet) er DIN-godkjent -akkurat som Markers mye omtalte Kingpin. Dynafit hevder på sin side at de lagde verdens første ISO-godkjente toppturbinding i 1994, akkurat som Marker hevdet det samme i år. Foto: Dynafit
GODKJENT: Toppturbindingen Dynafit Beast (bildet) er DIN-godkjent -akkurat som Markers mye omtalte Kingpin. Dynafit hevder på sin side at de lagde verdens første ISO-godkjente toppturbinding i 1994, akkurat som Marker hevdet det samme i år. Foto: Dynafit

– Dynafit fikk i 1994 en TÜV godkjenning i henhold til en DIN standard som tilsvarer dagens, og var den første TÜV-godkjente bindingen på markedet. DIN Standard 7891 var gjeldende fram til 2007, så ble den erstattet med DIN ISO 13992, som inneholder det samme, med noen tillegg, sier markedssjef i Dynafit-importør 7Blåner.

– Vi var først

Denne uka fikk Dynafits strammeste toppturbinding Beast samme godkjenning som Markers mye omtalte Kingpin –som Marker har markedsført som den første toppturbindingen med godkjent DIN-utløserfunksjon.

LES OGSÅ: Første tech-binding med «ekte DIN«?

– At de var først ute med TÜV-godkjenning på en tech-binding stemmer ikke. Marker er bare de første med godkjenning basert på DIN-normen ISO 13992, som ble endret fra DIN Standard 7891 i 2007. Og vår binding var godkjent i henhold til forløperen til dagens –og Markers- godkjenning. Dermed var Dynafit først med toppturbinding med kvalitetsstempelet fra TÜV, og ikke Marker, sier Maria von Kirschbaum i Dynafits markedsavdeling.

Bindingen som ble godkjent i 1994 var modellen TLT4.

Beast godkjent uten endringer

Men nå er altså Beast 16 -som ble lansert forrige sesong- også godkjent etter den nye standarden fra 2007.

– Hvorfor har ikke Beast blitt godkjent tidligere?

– Beast 16 passerte labtest og praktisk test for TÜV sertifisering I henhold til DIN ISO 13992 i fjor høst og i januar og mars i år. Det eneste som stod igjen var utarbeidelse av teknisk manual og brukermanual. Bindingen er ikke endret på I forbindelse med dette, sier Steffen Fjelldal i 7Blåner.  

– Er det tilfeldig at nyheten kommer like etter lanseringa av Markers mye omtalte Kingpin-binding?

– Det kan jeg ikke uttale med om. Men godkjenningen er en tidkrevende prosess og Dynafit har prioritert og jobbe videre med sine nye bindinger Radical 2.0 og Beast 14. Dynafit har hatt fokus på funksjonaliteten for sluttbruker, og når Marker bruker godkjenningen som et salgsargument er det naturlig at Dynafit svarer. Men det er jo strengt tatt bare en markedsføringsverktøy.

– Hva gjør at Beast 16 har fått denne godkjenningen – og ikke de andre Dynafit-bindingene?

– Beast 14 og nye Radical 2.0 er under godkjenning, men Dynafit har ikke offentliggjort noe dato når godkjenningen er i boks. 

Marker avviser påstanden

Marker på sin side sier de alltid har kommunisert at Kingpin-bindingens godkjenning er den første når det gjelder ISO-standarden etter revisjonen i 2007.

– Det er snakk om en presisering. Vi har hele tiden opplyst :2007 i vår kommunikasjon, sier Erlend Dannatt i Marker-importørt Tendenzer, og viser til pressemeldingen som er formulert slik:

«The new KINGPIN FROM MARKER redefines the standard in PinTech binding technology: this high performance, innovative alpine touring binding is the first PinTech binding in the world to gain DIN ISO 13992:2007 certification from Germany's prestigious TÜV testing organization.»

Publisert 10. september 2014 kl 12.13
Sist oppdatert 10. september 2014 kl 12.13
annonse
Relaterte artikler
Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen