Merke: Dynafit

– Dynafit fikk i 1994 en TÜV godkjenning i henhold til en DIN standard som tilsvarer dagens, og var den første TÜV-godkjente bindingen på markedet. DIN Standard 7891 var gjeldende fram til 2007, så ble den erstattet med DIN ISO 13992, som inneholder det samme, med noen tillegg, sier markedssjef i Dynafit-importør 7Blåner.

– Vi var først

Denne uka fikk Dynafits strammeste toppturbinding Beast samme godkjenning som Markers mye omtalte Kingpin –som Marker har markedsført som den første toppturbindingen med godkjent DIN-utløserfunksjon.

LES OGSÅ: Første tech-binding med «ekte DIN«?

– At de var først ute med TÜV-godkjenning på en tech-binding stemmer ikke. Marker er bare de første med godkjenning basert på DIN-normen ISO 13992, som ble endret fra DIN Standard 7891 i 2007. Og vår binding var godkjent i henhold til forløperen til dagens –og Markers- godkjenning. Dermed var Dynafit først med toppturbinding med kvalitetsstempelet fra TÜV, og ikke Marker, sier Maria von Kirschbaum i Dynafits markedsavdeling.

Bindingen som ble godkjent i 1994 var modellen TLT4.

Beast godkjent uten endringer

Men nå er altså Beast 16 -som ble lansert forrige sesong- også godkjent etter den nye standarden fra 2007.

– Hvorfor har ikke Beast blitt godkjent tidligere?

– Beast 16 passerte labtest og praktisk test for TÜV sertifisering I henhold til DIN ISO 13992 i fjor høst og i januar og mars i år. Det eneste som stod igjen var utarbeidelse av teknisk manual og brukermanual. Bindingen er ikke endret på I forbindelse med dette, sier Steffen Fjelldal i 7Blåner.  

– Er det tilfeldig at nyheten kommer like etter lanseringa av Markers mye omtalte Kingpin-binding?

– Det kan jeg ikke uttale med om. Men godkjenningen er en tidkrevende prosess og Dynafit har prioritert og jobbe videre med sine nye bindinger Radical 2.0 og Beast 14. Dynafit har hatt fokus på funksjonaliteten for sluttbruker, og når Marker bruker godkjenningen som et salgsargument er det naturlig at Dynafit svarer. Men det er jo strengt tatt bare en markedsføringsverktøy.

– Hva gjør at Beast 16 har fått denne godkjenningen – og ikke de andre Dynafit-bindingene?

– Beast 14 og nye Radical 2.0 er under godkjenning, men Dynafit har ikke offentliggjort noe dato når godkjenningen er i boks. 

Marker avviser påstanden

Marker på sin side sier de alltid har kommunisert at Kingpin-bindingens godkjenning er den første når det gjelder ISO-standarden etter revisjonen i 2007.

– Det er snakk om en presisering. Vi har hele tiden opplyst :2007 i vår kommunikasjon, sier Erlend Dannatt i Marker-importørt Tendenzer, og viser til pressemeldingen som er formulert slik:

«The new KINGPIN FROM MARKER redefines the standard in PinTech binding technology: this high performance, innovative alpine touring binding is the first PinTech binding in the world to gain DIN ISO 13992:2007 certification from Germany's prestigious TÜV testing organization.»