Sør-Norge har regnet vekk i mildværet, og det er langt fra gode skiforhold de fleste steder i landet. Det er likevel mulig å få seg flere høydemeter på skiene. Toppturentusiast og Fri Flyt-programleder Bård Smestad har vært på flere turer i Midt-Norge den siste tiden.

– Det er skiføre i Midt-Norge, men det er knallhard skare. På søndag var jeg på Trolltind i Jordalsgrenda. Der var det skiføre fra parkeringen på ca. 500 moh. Flere brukte stegjern på det meste av turen opp og jeg anbefaler bruk av skarejern for å komme seg oppover, sier Smestad.

Tidligere denne uka var han Vassfjellet i nærheten av Trondheim. Der var det mulig å oppdrive nysnø, men i små mengder.

– Jeg fant litt nysnø på toppen av Vassfjellet tirsdag kveld, så har litt trua på at det kan finnes noe styresnø i øst og nord-vendte sider i Sunndalsfjella. Det fine med såpass hardt og raskt føre er at selv slake lier og neste flate strekninger byr på bra fart. Og lange slake anmarsjer blir mye lettere en vanlig, sier Smestad og fortsetter:

– Den slakeste turen i Storlidalen, Storbækkhøa for eksempel, vil jeg tro er mer en bratt nok for de aller fleste nå på det raske føret som er.

Han mener denne tiden, med få gode muligheter for skikjøring, er en god anledning til å planlegge framover i tid.

– Føret innbyr også til å sjekke ut bratte linjer til senere i sesongen. Stegjern opp ei bratt renne man har sett seg ut. Eller gå en artig rygg.